România se menţine pe locul 63, din 179 de state, într-un clasament mondial al libertăţii economice

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2011

România se menţine pe locul 63, din 179 de state, într-un clasament mondial al libertăţii economice

România se menţine în acest an pe locul 63, din 179 de state, într-un clasament la nivel mondial al libertăţii economice realizat de Heritage Foundation, deşi indicele libertăţii s-a majorat cu 0,5 puncte faţă de 2010, la 64,7 puncte.

România este încadrată în top de Kuwait (64,9 puncte), Thailanda (64,7 puncte, acelaşi cu cel al Româ-niei) şi Franţa (64,6 puncte), anunţă Mediafax.

Indicele libertăţii economice plasează România mai sus decât state precum Slovenia, Turcia, Polonia, Portugalia, Africa de Sud, Croaţia, Italia, Grecia, Egipt, Brazilia, Chi-na, Rusia sau Ucraina. Economia ro-mânească este devansată, însă, de ţări precum Australia, Canada, Irlanda, Danemarca, SUA, Estonia, Olanda, Marea Britanie, Japonia, Suedia, Germania, Lituania, Taiwan, Spania, Armenia, Peru, Ungaria (66,6 puncte, locul 51), Macedonia sau Bulgaria (64,9 puncte, poziţia 60).

Topul clasamentului este ocupat de Hong Kong (89,7 puncte), Singapore (87,2 puncte) şi Australia (82,5 puncte). Ultimele locuri revin Cubei, Zimbabwe şi Coreei de Nord (un punct).

Punctajul primit de România reflectă îmbunătăţiri în cinci din cele zece criterii în funcţie de care este calculat indicele. Faţă de anul trecut, punctajul a crescut pentru componentele libertatea comerţului, libertatea fiscală, libertatea monetară, libertatea investiţiilor şi libertatea muncii. Reduceri de punctaj se observă pentru libertatea afacerilor şi cea a cheltuielilor guvernamentale. Libertatea financiară, a drepturilor de proprietate şi cea în faţa corupţiei sunt criteriile în cazul cărora punc-tajul a stagnat.

România ocupă locul 27 din cele 43 de state europene prezente în clasament, iar scorul primit este mai mare decât media la nivel mondial, dar sub media regională. Pentru statele ale căror economii sunt considerate libere (Hong Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelendă, Elveţia şi Canada), punctajul mediu este de 84,1.

Analiştii Heritage Foundation notează că în România procesul de înregistrate a firmelor a fost fluidizat în ultimii ani. Cu toate acestea, nu a fost pe deplin implementată o legislaţie care să eficientizeze procedurile privind falimentul. Totodată, în ultimii ani, cheltuielile guvernului au crescut uşor, iar privatizarea companiilor mari a fost lentă.

Libertatea economică reprezintă, în viziunea Heritage Foundation, dreptul fundamental al fiecărui individ de a-şi controla propria muncă şi proprietate. În societăţile libere economic, guvernele permit muncii, capitalului şi bunurilor să se mişte liber şi se abţin din a constrânge libertatea mai mult decât este necesar pentru a o proteja şi menţine, notează fundaţia.

Heritage Foundation este o fundaţie americană, înfiinţată în 1973, cu activităţi în domeniul cercetării şi educaţiei. Clasamentul libertăţii economice este alcătuit în colaborare cu Wall Street Journal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb