România trebuie să îşi reorienteze politicile şi programele de restructurare a industriei extractive, iar acestea ar trebui să fie corelate cu necesităţile de ansamblu ale economiei naţionale, a declarat, ieri, preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu. Criza gazului metan care a declanşat conflictul între Rusia şi Ucraina a determinat oficialităţile să se gîndească şi la alte forme de aprovizionare cu gaze naturale, agenţii economici trebuie să îşi găsească şi alte resurse cu care să înlocuiască gazele naturale prin utilizarea în primul rînd a cărbunelui. "Cerem Guvernului să reconsidere industria cărbunelui ca o alternativă în situaţiile de criză energetică cum este cea de astăzi", a afirmat Popes-cu.
Sindicatele au cerut, de asemenea, alocarea fondurilor necesare susţinerii acelor exploatări miniere de cărbune care pot fi rentabilizate prin retehnologizare. Confederaţia Meri-dian reuneşte peste 90% din lucrătorii din minerit.
Conform unui Acord între Ministerul Economiei şi Comerţului şi reprezentanţii minerilor, anual vor pleca din minerit circa o mie de lucrători, ei vor primi plăţi compensatorii în valoare de circa 200 milioane lei şi doi ani salariul lunar.
Pentru a-şi acoperi necesarul de energie, România importă din Rusia, prin Ucraina, şase miliarde metri cubi de gaz la un preţ de 254 dolari pe o mie metri cubi la intrarea în ţară. De la 1 ianuarie 2006 acest preţ este de 270-272 dolari pe o mie metri cubi gaz metan.