România va include în legislaţia de mediu sancţiuni penale

F.A
Macroeconomie / 28 ianuarie 2010

România trebuie să transpună în legislaţia naţională directiva europeană privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal până pe 26 decembrie, informează NewsIn.

Obiectivul legislaţiei este de a institui un set minim de infracţiuni pentru ţările UE, iar statele ar urma să stabilească sancţiuni concrete. Totodată, potrivit proiectului publicat astăzi pe pagina de internet a Ministerului Mediului, România este obligată să comunice măsurile naţionale de executare aferente, tot până la 26 decembrie.

"Prin prezentul act normativ se completează legislaţia naţională privind protecţia mediului. Se creează astfel cadrul legal pentru sancţionarea din punct de vedere penal a desfăşurării anumitor activităţi cu impact asupra mediului înconjurător, cu nerespectarea normelor legale în domeniu, cum ar fi deversarea de materiale radioactive, transportul de deşeuri, exploatarea unor instalaţii în care se desfăşoară o activitate periculoasă, comerţul cu specimene din speciile de faună sau floră sălbatică protejate", se afirmă în proiect.

Prin implementarea legii, deversarea, emiterea sau introducerea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a unei cantităţi de materiale radioactive sau de radiaţii ionizante în aer sau sol ce pot provoca decesul sau vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ calităţii aerului sau calităţii solului, ori animalelor sau plantelor se pedepseşte cu închisoare între 1 şi 3 ani.

Generarea, deţinerea, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, precum şi controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare al deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi 3 ani.

Exploatarea ilegală a unei instalaţii în care se desfăşoară o activitate periculoasă sau în care sunt depozitate sau utilizate substanţe sau preparate periculoase, într-un mod ce poate provoca în afara instalaţiei decesul sau vătămarea gravă a unei persoane, sau daune semnificative calităţii aerului, solului sau apei, ori animalelor sau plantelor se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi 3 ani.

Producţia, procesarea, manipularea, folosirea, deţinerea, depozitarea, transportul, importul, exportul sau eliminarea ilegale de materiale nucleare sau de alte substanţe radioactive periculoase se sancţionează cu închisoare între 1 an şi 5 ani.

Uciderea, distrugerea, posesia sau obţinerea de specimene din speciile de faună sau floră sălbatică protejate, cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu excepţia cazurilor în care fapta afectează o cantitate neglijabilă de astfel de specimene şi are un impact neglijabil asupra stării de conservare a speciilor se pedepseşte cu amendă sau închisoare între 6 luni şi 3 ani.

Comerţul cu specimene din speciile de faună sau floră sălbatică protejate sau cu părţi ori derivate ale acestora, cu încălcarea legii, cu excepţia cazurilor în care fapta afectează o cantitate neglijabilă de astfel de specimene şi are un impact nesemnificativ asupra stării de conservare a speciilor se pedepseşte cu închisoare între 1 şi 5 ani.

Producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care epuizează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, se pedepseşte cu închisoare între 1 şi 5 ani.

Pedeapsa poate fi mai mare dacă impactul este unul semnificativ.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb