Românii nu se întind mai mult decât le este plapuma

(A.A.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 martie 2009

Românii reuşesc să se încadreze cu cheltuielile în venitul pe care îl au, în aceeaşi măsură ca în octombrie 2008.

Românii reuşesc să se încadreze cu cheltuielile în venitul pe care îl au, în aceeaşi măsură ca în octombrie 2008.

Propriul venit încă le acoperă cheltuielile

Totuşi, sunt mai îngrijoraţi cu privire la evoluţia finanţelor familiei

Românii simt că o duc din ce în ce mai greu, dar încă reuşesc să-şi acopere cheltuielile din propriul venit, potrivit unui studiu Gfk.

Începând cu luna octombrie 2008 a crescut numărul românilor care consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu un an în urmă. În ianuarie 2009, 44% din populaţie declară că resimte această înrăutăţire, faţă de 30% cu patru luni în urmă. În Polonia şi Cehia situaţia este percepută în termeni negativi de o parte mai mică a populaţiei (24% în Polonia şi 30% în Cehia), dar în Bulgaria acest segment este mai mare (47%).

Cu toată această evoluţie negativă a finanţelor familiei, românii reuşesc să se încadreze cu cheltuielile în venitul pe care îl au, în aceeaşi măsură ca în octombrie 2008. În jur de 22% trebuie să consume din economii sau să împrumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populaţie a rămas constant în ultimele 4 luni.

Pe de altă parte 18% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai bună decât în urmă cu un an. Acest procent este doar cu puţin mai mic decât în cazul Poloniei (21%) şi mai mare decât în cazul Cehiei (14%) şi al Bulgariei (7%).

În acelaşi timp, în România o persoană din cinci reuşeşte să economisească, în scădere relativ mică faţă de octombrie 2008 (când 24% făceau economii).

Tot din octombrie 2008 este vizibilă scăderea optimismului în ceea ce priveşte evoluţia finanţelor familiei în perioada următoare. Astfel, în ianuarie 2009, 35% din români se aşteptau la o înrăutăţire în următoarele 12 luni (faţă de 20% în octombrie), iar 21% se aşteptau, din contră, la îmbunătăţiri (faţă de 29% în octombrie).

Comparând cu ţările vecine se poate constata un contrast mai puternic în cadrul societăţii româ­neşti din punct de vedere al atitudinii cu care este privit viitorul apropiat. Mulţi români sunt pesimişti, dar, comparativ cu bulgarii, cehii şi polonezii, numărul celor op­timişti este tot unul ridicat.

Relativ puţini români şi-au amânat planurile pe termen lung

Deşi sunt tot mai mulţi cei care se aşteaptă să se descurce mai greu cu banii în următorul an, segmentul celor care consideră că încă vor putea să economisească nu a scăzut foarte mult în ultimul timp (de la 22% în octombrie 2008, la 20% în ianuarie 2008).

Planurile de a face cheltuieli majore în viitor sunt şi ele din ce în ce mai rezervate. Cu toate acestea, scăderea nivelului de optimism în privinţa acestor aspecte concrete este mai mică decât atunci când este vorba despre impresia generală cu privire la situaţia financiară a familiei.

Astfel, în ianuarie 2009, 15% dintre români plănuiau să cheltuiască mai mult în următorul an pe bunuri de folosinţă îndelungată. În octombrie 2008, 20% aveau astfel de planuri. De asemenea, numărul celor care au intenţia de a cumpăra o maşină în următorii doi ani a scăzut într-o oarecare măsură (de la 16% la 13% în această perioadă de 4 luni). În acelaşi timp, 24% intenţionau să aducă îmbunătăţiri locuinţei în anul următor, iar această proporţie din populaţie a rămas constantă în ultimele 4 luni. La acelaşi nivel cu cel din octombrie 2008 este numărul celor care speră să cumpere sau să construiască o casă în următorii doi ani (circa 7%).

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu realizat lunar de GfK România împreună cu Comisia Europeană şi sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb