ROMCAPITAL, SUSPENDATĂ DIN PIAŢĂ TIMP DE DOUĂ LUNI Surse: "Suspendarea Romcapital înseamnă blocarea conturilor clienţilor"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2018

Surse: "Suspendarea Romcapital înseamnă blocarea conturilor clienţilor"

Voci: "ASF a făcut o execuţie publică, pentru că, a suspendat compania, fără preaviz, după ce, timp de şase luni, nu a semnalat că ar fi vreo problemă"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat brokerul "Romcapital" din Timişoara, timp de 60 de zile, invocând faptul că nu se încadrează în prevederile legii pieţei de capital.

ASF nu a anunţat public sancţiunea şi nu a informat clienţii companiei care sunt problemele de fapt.

ASF a transmis, la solicitarea ziarului BURSA: "Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat cu avertisment societatea de servicii de investiţii financiare Romcapital SA şi a suspendat autorizaţia de func­ţionare a societăţii pentru o perioadă de 60 de zile.

La data prezentei, societatea de servicii de investiţii financiare Romcapital SA nu se încadrează în prevederile art. 9 şi art. 14 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, art. 6 alin. (3) lit. a) şi ale art. 80 din Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, cu modificările şi completările ulterioare, neîndeplinind astfel obligaţia de menţinere a numărului minim de membri ai Consiliului de Administraţie şi ai Conducerii societăţii, obligaţia de autorizare a unei persoane responsabile cu evaluarea şi administrarea riscurilor, precum şi obligaţia de numire a membrilor Comitetului de audit conform prevederilor art 30 din Norma nr. 27/2015 privind ac­tivitatea de audit financiar la entităţile autorizate, reglementate şi supra­vegheate de către ASF".

Surse din piaţă vorbesc însă des­pre o contradicţie în deciziile ASF, respectiv faptul că Autoritatea spune că a dat un "avertisment", dar de fapt a aplicat o "sancţiune" extrem de dură - supendarea companiei de brokeraj, ceea ce înseamnă, de fapt, oprirea activităţii şi, în consecinţă, blocarea conturilor clienţilor.

Unele voci caraterizează măsura luată de ASF drept o "execuţie publică".

Surse apropiate situaţiei ne-au relatat că, în urmă cu şase luni, acţionarul majoritar al Romcapital Mircea Botta a solicitat ASF o autorizaţie pentru funcţia de conducător al companiei.

Acesta face parte şi din Consiliul de Administraţie al companiei.

Până acum, ASF nu a transmis că acest lucru ar fi vreo problemă şi nici nu a dat un răspuns cu privire la avizul solicitat, ne-au mai spus sursele, adăugând: "Dintr-o dată, după şase luni, ASF a transmis respingerea avizului pentru Mircea Botta, la pachet cu suspendarea companiei pentru două luni, fără să lase un răgaz de remediere a situaţiei. ASF putea da o sancţiune individuală, cum obişnuieşte. Decizia de suspendare loveşte direct în clienţi, care au rămas captivi".

Există clienţi care doresc să dea în judecată atât ASF, cât şi Romcapital, ne-au mai declarat sursele noastre.

ASF a anunţat public că, pe data de 10 ianuarie, l-a avizat pe Pavel Călin Constantin în calitate de administrator al societăţii Romcapital, însă nu a publicat nimic despre invalidarea, în aceeaşi zi, a lui Mircea Botta şi despre suspendarea societăţii.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Buna sant un client al societatii de investitii financiare ROMCAPITAL DE MAI MULTI ANI SI VREAU SA MI exprrim nemultumirea de cele intamplate si o parere personala Din pacate in aceasta tara se fac legi pentru unii .dreptate doar pentru cine se vrea.iar abuzul este la ordinea zilei ,,nimeni nu raspunde pentru nimic ...unii au impresia ca sant mai presus de lege de aceea aleg romanii sa plece si vor pleca in continuare daca nu se face ceva .Domnilor de la ASF ati incalcat dreptul investitorilor de a tranzactiona liber fara un preaviz de aceea voi alege sa va dau in judecata sper ca cineva in tara asta sa mai aiba curajul de a judeca liber

    1. Orice client poate solicita societatii transferul conturilor la un alt intermefiar. Legile sint pentru toti. Daca Romcapital nu vrea sa le respecte, de ce ar trebui tolerata? N-ar fi incorect fata de celelalte ?

      Dna A.A. ar trebui sa se respecte dc clameaza ca este un jurnalist specializat in piete financiare si sa studieze speta inainte de a cita "surse apropiate" 

      iti muti contul la alt ssif , ce mare poveste

      innarticol trebuia sa fie precizata aceasta alternativa pentru clienti. actiunile nu nt blocate, doar societatea pana intra in legalitate 

      Ma alaturi si eu opiniei d-voastra,si judec la fel de liber. Am colaborat f bine cu Romcapital,de multi ani si am avut aceeasi nemultumire fata de acest abuz.Sunteti din TM?

      Da sunt din TM, este de ultracacao RomCapital

      daca pici un examen, esti dat afara din facultate?sau ai un termen sa iti iei restanta?

      Mergem in justitie pt blocaj de conturi?Si eu sunt din TM.Credeti ca vom avea castig de cauza/?

      nu e blocat niciun cont, nici cash nici actiuni, eu le-am facut cerere si s-au transferat la dc

    Oare rolul ASF nu este si acela de a indruma entitatile reglementate tocmai pentru a se evita astfel de situatii? Oare rolul ASF nu este si acela de a face niste reguamente bune, usor aplicabile(vezi reg. 14/2015) care sa nu puna organelle de conducere ale entitatiilor, alese statutar, in imposibilitatea de a lua decizii pentru ca acestea nu sunt recunoscute de ASF?

    1. degeaba alegi un CA, daca nu ai garantia ca e avizat de asf! vezi fercala ! de ce dupa interviu trebuie sa astepti 4-5 luni????pentru o aberatie, privezi sute sau mii de clienti? daca puneau termen 60 de zile, ca daca nu va suspendam, clientela nu era privata de libertatea de miscare a actiunilor priin vanzare

    Nu am cont la Romcapital, dar cred ca daca si fi locuit in Timisoara as fi avut. Din articol reise ca SSIF ul a gresit, dar cea mai mare vina o are ASF. De fapt tot timpul exista nemultumiri legate de ASF. Cum sa avansam cand la conucerea acestei institutii sunt sau au fost personaje sinistre ca Misu Negritoiu? Chiar nu ne dam seama ca in primul rand tebuie sa dezvoltam un mediu prielnic investitorilor , sa-i aparam de toate greselile sau practicile abuziste ale altora? Ursache ar trebui sa lucreze aici asa incat ASF sa fie fara cursur, nU sa ne aburesca cu Mifid. Oare Mifid ii permite ceea ce a facut ASF cu Romcapital? LASA-NE TOVARSAE !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb