Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) avertizează consumatorii că, în urma controalelor periodice derulate, a descoperit la vânzare produse care nu aveau caracteristicile tehnice marcate distinct pe etichetă, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Ca rezultat al acţiunilor de monitorizare din februarie, ROMEPS a semnalat această problemă, în mai multe zone ale ţării. Asociaţia a trimis sesizări privind neregulile descoperite către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. ROMEPS susţine că transmite periodic sesizări privind neconformităţile identificate în piaţă şi întocmeşte rapoarte lunare cu centralizarea acestora.
Asociaţia relatează: "O serie de produse comercializate de câţiva producători de polistiren expandat nu au aplicat eticheta pe ambalaj sau aceasta nu conţine denumirea sau caracteristicile tehnice, ci doar un tabel general cu toate produsele şi caracteristicile aferente pe care le introduce în piaţă producătorul respectiv. În plus, s-a constatat că selectarea unei variante pentru produsul pus la vânzare este făcută prin bifarea cu marker pe folie, de cele mai multe ori doar ca urmare a cererii, iar produsele nu sunt însoţite de declaraţie de performanţă, aşa cum prevede legea".
În acest fel, avertizează ROMEPS, "există riscul ca în depozite să fie vândute pentru izolarea faţadelor produse nerecomandate pentru utilizare externă, în special EPS 50 şi EPS 60, lucru care afectează calitatea lucrărilor de termoizolare şi randamentul termic al izolaţiei".
Asociaţia atrage atenţia că astfel de practici "sunt regretabile, condamnabile şi au ca rezultate inducerea în eroare a cumpărătorilor şi înşelarea acestora în sensul achiziţionării unui produs care este impropriu aplicaţiei pentru care este folosit".
"În final, toate aceste elemente se transpun într-o calitate îndoielnică a termoizolaţiei, care nu va genera eficientizarea consumului de energie electrică şi termică şi nu va reduce semnificativ valorile facturilor", relatează ROMEPS.
Iniţiativa ROMEPS se încadrează în programul "Quality Control", ce urmăreşte protejarea consumatorilor, prin respectarea şi promovarea standardelor în construcţii. Programul prevede o activitate permanentă şi susţinută de monitorizare a calităţii, pentru tot polistirenul comercializat în ţara noastră.
Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 12 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 6 membri asociaţi (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex) şi 2 membri de onoare (Plastics Europe şi Isopor).