ROMEPS subliniază necesitatea unei izolări corecte şi integrale a clădirilor

F.A.
Companii / 21 octombrie 2013

Asociaţia producătorilor de Polistiren Expandat, ROMEPS, subliniază necesitatea unei izolări corecte şi integrale a clădirilor, în contextul în care Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement împotriva ţării noastre, pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficienţa energetică a clădirilor, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Marin Cruţescu, directorul executiv al ROMEPS a declarat: "Într-adevăr, trebuia să avem realizată auditarea energetică a clădirilor. Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi însemnat reabilitarea termică a cladirilor urmată de un audit energetic. Evident că se poate face o auditare şi fără rebilitare, însă nu ne-ar ajuta la nimic, decât să spună despre clădirile din ţara noastră că au standarde energetice foarte scăzute. Or, asta ştim deja cu toţii. Însă reabilitarea termică a mers atât de încet, încât la acest moment auditorii nu au ce să certifice. În ritmul în care se fac termoizolările ne-ar trebui zeci de ani să terminăm toate construcţiile care necesită termoizolare".

Domnia sa a explicat că, în urma unei certificări a performanţei energetice a clădirilor, este stabilit un document de încadrare a construcţiei din punct de vedere termic, care poate fi din clasa +A, B, C, D sau E, se arată în comunicatul citat.

"Un astfel de certificat este benefic şi pentru cei care doresc să cumpere o casă pentru că vor cunoaşte performanţa energetică a respectivei clădiri. Dacă ea are o performanţă scăzută, să spunem E sau D clientul ori îmbunătăţeşte performanţa energetică aplicând o termoizolaţie superioară şi amplasând instalaţii performante pentru producerea de energie, ori renunţă să cumpere şi caută altă ofertă", a completat director executiv ROMEPS.

Cruţescu mai precizează că, în acest moment, cele mai multe clădiri din România seîncadrează în clasele de eficienţă energetică C, D şi E, iar obiectivul asumat prin directiva 20/20/20 este creşterea eficienţei în clasele B şi A, conform comunicatului de presă citat.

Directorul executiv al ROMEPS a mai adăugat: "Există o strânsă legatură între certificarea energetică a clădirilor şi reabilitarea termică corectă. Dacă certifici clădirile, nu rezolvi nimic până nu iei măsuri de îmbunătăţire a performanţei energetice printr-o termoizolare corectă. Principalul obiectiv este reducerea consumului de energie pentru că fiecare cetăţean este interesat să consume cât mai puţin, să polueze cât mai puţin ca să plătească cât mai puţin".

Directiva 2010/31/UE prevede ca ţara noastră să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor, explică în sursa citată.

De asemenea, directiva prevede ca, odată cu sfârşitul anului 2018 pentru instituţiile statului şi cu sfârşitul anului 2020 pentru persoanele fizice, toate construcţiile ce se vor realiza în ţara noastră să fie aproape de zero energie, informează comunicatul de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb