ROMEPS susţine rebrandingul polistirenului expandat la nivel internaţional

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 6 august 2015

ROMEPS susţine rebrandingul polistirenului expandat la nivel internaţional

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) susţine demersul Asociaţiei Europene a Producătorilor de Polistiren Expandat (EUMEPS - European Manufacturers of Expanded Polystyrene) de a utiliza o denumire comună a polistirenului expandat ingnifugat, cunoscut momentan ca EPS, şi anume airpop.

Polistirenul expandat este cunoscut de la descoperirea sa în 1839 sub multiple denumiri în ţările din Europa, respectiv EPS, stiropor, styrofoam, etc. De aceea, producătorii europeni de polistiren expandat au iniţiat o campanie comună ce are ca scop sublinierea valorii acestui material extrem de util, precum şi introducerea unui nume european comun pentru EPS - airpop.

"De ce avem nevoie de un nume nou pentru un material cunoscut deja la nivel internaţional ca EPS? Noua denumire, airpop, face referire la principala componentă a acestuia - aerul. Polistirenul expandat conţine în proporţie de 98% aer, iar această caracteristică trebuie cunoscută de toţi beneficiarii. Chiar daca în România utilizarea acestui material este preponderentă în mediul construcţiilor, polistirenul expandat are o incidenţă mult mai mare în viaţa noastră. De la căştile de protecţie pentru copilul care merge pe bicicletă sau adultul care schiază şi până la recipientul din care mâncăm îngheţată, toate acestea reprezintă situaţii în care folosim 98% aer în compoziţia termoizolaţiei pentru propriul confort. ROMEPS se alatură iniţiativei EUMEPS de a promova noua denumire internaţională şi de a face cunoscute avantajele airpop", a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Aerul din polistirenul expandat oferă construcţii şi izolare durabile la preţuri accesibile. Acesta contribuie la reducerea emisiilor de CO2, fiind cel mai important element în procesul de energy saving şi, totodată, este 100% reciclabil.

La nivel internaţional, airpop este utilizat într-o gamă largă de aplicaţii, atât individuale, cât şi industriale. De exemplu, airpop este utilizat pentru o serie de echipamente de protecţie, atât a diverselor aparate, cât şi ale corpului uman (la căştile de protecţie, scaunele auto pentru copii, etc.).

De asemenea, polistirenul expandat este folosit pentru transportarea în condiţii optime a alimentelor şi a produselor fragile.

Denumirea airpop a fost deja adoptată în peste 42 de ţări din întreaga lume, printre care Statele Unite ale Americii, India, Japonia, Africa de Sud, Australia şi aproximativ 30 de ţări din Europa.

Asociaţia Europeană a Producătorilor de Polistiren Expandat a început o campanie de promovare a noii denumiri a polistirenului, airpop.

La baza acestei iniţiative stau o serie de date îngrijorătoare din punct de vedere al reciclării. Astfel, conform informaţiilor publicate de EUMEPS, în întreaga lume se produc anual peste 250 de milioane de tone de plastic, lucru care generează probleme majore de reciclare în multe ţări. Acest lucru are un impact negativ şi asupra polistirenului expandat, deoarece 66% dintre consumatorii europeni familiarizaţi cu acest material îl consideră o formă de plastic, nociv pentru mediul înconjurător. Conform sondajului realizat de EUMEPS, aproape o treime dintre consumatori şi-au exprimat îngrijorarea privind folosirea polistirenului, însă foarte puţini sunt conştienţi de avantajele utilizării acestuia în construcţii sau alte domenii, precum şi de posibilităţile de reciclare ale acestuia.

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociaţi (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) şi 2 membri de onoare (Plastics Europe şi Isopor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb