Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a anunţat joi realizarea unei noi descoperiri importante de hidrocarburi pe teritoriul României în Perimetrul RG 06 Muntenia Nord-Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare, resursa contingentă (cantităţi estimate, la o anumită dată, să fie potenţial obţinute) fiind evaluată între 150 şi 170 milioane barili echivalent petrol.
Conform unui comunicat, descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice, în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1.500 şi 5.000 de metri, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei.
"Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, au confirmat o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m, aflat la adâncime de peste 4.000 m. Rezultatele obţinute în urma testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm şi 9 mm prefigurează producţii zilnice între 1.400 şi 2200 boe/sondă. Resursa contingentă, evaluată pe baza datelor obţinute din foraje, care include geofizică de sondă, carote mecanice şi fluide extrase la teste, dar şi din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 şi 170 milioane barili echivalent petrol (boe)", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.
Potrivit directorului general adjunct - Explorare şi Producţie al SNGN Romgaz SA, Dumitru Rotar, rezultatele obţinute la cele două sonde confirmă că decizia utilizării seismicii 3D în explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adâncime este una corectă.
"Productivitatea întregului ansamblu structural creşte considerabil în urma rezultatelor obţinute şi oferă perspectiva realizării de noi descoperiri importante în următoarea perioadă. Lucrările de explorare se derulează conform programelor stabilite şi includ realizarea planurilor de dezvoltare pentru intrarea în producţie a noilor sonde", a spus Dumitru Rotar.
Directorul general al companiei, Virgil-Marius Metea a subliniat, la rândul său, că Romgaz este o prezenţă puternică pe piaţa regională, iar în condiţiile în care concurenţa pentru accesul la resurse se intensifică, strategia conducerii vizează consolidarea poziţiei companiei pe piaţa de profil prin identificarea unor oportunităţi noi de creştere şi diversificare şi prin îmbunătăţirea performanţelor companiei.
"Condiţiile de piaţă actuale impun o analiză atentă a strategiei de investiţii pentru companiile din industria de petrol şi gaze. Pentru Romgaz, creşterea portofoliului de resurse şi rezerve de hidrocarburi, precum şi dezvoltarea activităţii de înmagazinare rămân prioritare. Într-o piaţă în continuă schimbare, investiţiile în explorare, exploatare şi înmagazinare sunt importante pentru dezvoltarea companiei. Rezultatele obţinute dovedesc că programul de investiţii şi strategia de explorare şi-au atins obiectivele, ceea ce creează perspective foarte bune pentru continuarea programelor de explorare în România", a precizat Virgil-Marius Metea.
SNGN Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este Statul Român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în 1909.
Romgaz desfăşoară activităţi de cercetare geologica în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vai în data de 01.07.2016, 09:25)
excelent articol, super gazetarie! ati facut copy/paste la comunicatul SNG catre BVB... nu ati avut nici macar curiozitatea sa convertiti cele 170 mn BOE in metri cubi sau MWH, unitati mult mai de inteles pentru cititori...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2016, 10:55)
plagiat!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2016, 10:59)
Excelenta observatie ! Ma mira "modestia" celor de la Romgaz care au preferat o unitate de masura mai greu de pus in context. Descoperirea de gaze este chiar mai mult decat importanta ,este chiar mare.
150 milioane boe inseamna aproximativ 24 miliarde mc de gaze ( daca am gresit la calcule va rog sa ma corectati). Acesti 24 mld mc gaze asigura consumul Romaniei pe 2 ani. Productia anuala a Romgaz este de 5,6 miliarde mc asa ca cele 24 mld mc descoperite asigura 4-5 ani de productie la nivelul de acum. La listarea la bursa in 2013 Romgaz a anuntat ca are rezerve dovedite de 63 miliarde de mc gaze deci cei 24 de mld insemna foarte mult.
Ma mira faptul ca presa de la noi nu a dat o importanta mai mare acestei descoperiri!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redactia în data de 01.07.2016, 11:41)
Va multumim pentru opinie. Dupa cum este precizat in articol, textul a fost preluat de pe o agentie de presa.