Romgaz ar putea sista livrarea gazelor naturale către Electrocentrale Bucureşti

Simona Grigorescu
Piaţa de Capital / 29 septembrie 2015

Actualizare 11:10 ELCEN, acord cu Romgaz pentru a nu întrerupe furnizarea de gaze

Conducerea ELCEN susţine, într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei, că a ajuns la un acord cu Romgaz astfel încât să nu fie întreruptă furnizarea de gaze după 15 octombrie. Cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeşalonarea, pe o perioada de doi ani, a datoriilor acumulate de ELCEN către furnizorul de gaze (362 milioane lei, inclusiv penalităţi).

Conform sursei citate, ELCEN a acumulat aceste datorii către furnizorii de gaze, că urmare a faptului că societatea nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucureşti, distribuitorul de energie termică din Capitală, sumele aferente livrării energiei termice. Astfel, datoriile totale ale RADET către ELCEN, la dată de 31.08.2015, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. În decembrie 2008, RADET/Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 - noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioada de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restanţă cu 259 milioane lei.

"Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 - 31.08.2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară. Doar în 2014, ELCEN a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalităţi de întârziere) şi a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o neincasare de 297,3 milioane lei", se arată în comunicat.

În primele nouă luni ale acestui an, ELCEN a livrat energie termică în valoare de 736,8 milioane lei şi a încasat 565 milioane lei, rezultând o restanţă de 171,8 milioane lei. Mai mult, în ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei (exclusiv penalităţi). Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de "subvenţie", reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei.

Reprezentanţii ELCEN propun, prin intermediul comunicatului de presă, următoarele soluţii:

"- Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 milioane lei, suma ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

- În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET Bucureşti. În prezent, există două sentinţe executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei - suspendată provizoriu în perioada 24.07 - 21.09). ELCEN va continuă executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere că instanţa a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinţei pronunţate în 21.09.2015.

- ELCEN se află în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioada de 10 ani, cu condiţia că până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factură curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze.

- La iniţiativa ELCEN, sprijinită de Ministerul Energiei prin ministrul Andrei Gerea, societatea se află în faza de finalizare a unui protocol comun cu RADET, pentru organizarea unui comandament de iarnă, care va avea drept rol concentrarea eforturilor ale ambelor companii în scopul eliminării oricăror incidente tehnice, cu ţintă finală confortul consumatorilor din Bucureşti. Cele două entităţi vor lucra împreună, sprijindu-se logistic şi tehnic.

- În ciuda problemelor financiare cu care se confruntă în prezent, ELCEN reuşeşte să finalizeze un amplu program de reparaţii a echipamentelor proprii, astfel încât acestea să fie în stare tehnică favorabilă funcţionarii. De asemenea, ELCEN are pregătite stocuri de păcură, combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie."

(A.L.)

----------

Romgaz ar putea sista livrarea gazelor naturale către Electrocentrale Bucureşti începând cu data de 16 octombrie, în condiţiile în care aceasta nu va prezenta, până la data de 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de producătorul de gaze, arată un comunicat de presă al Romgaz, publicat pe site-ul BVB.

Potrivit producătorului de gaze, în data de 24 septembrie 2015, Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz - SA a stabilit: "Prelungirea contractului de vânzare-cumpărare gaze naturale nr.15/2009, încheiat între SNGN ROMGAZ SA şi SC Electrocentrale Bucureşti SA, până la data de 15 octombrie 2015; Cantităţile de gaze naturale contractate în baza Actului adiţional vor fi nominalizate în baza plăţilor efectuate anterior nominalizărilor; O posibilă continuare a relaţiilor contractuale după această dată se va putea realiza numai în condiţiile în care SC Electrocentrale Bucureşti SA va prezenta, până la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de SNGN ROMGAZ SA".

Conform producătorului Romgaz, neprezentarea programului menţionat va conduce la sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 16 octombrie 2015.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. un cadrul celor de sus mentionam ca sunt persoane care fara nici o autorizatie oprescgazele cum este cazul bloc.w1 din str/ nicolae grigorescu n2. azi 29.09.2015 si ieri au facut acelasi lucru,cum de se permite asa ceva,urmeaza ca nu-icontroleaza

    cum de este permis sau isi permit unii sa dea buzna in locuinte proprietate particulara fara autorizatia mea nu a lui sau a lor ca sunt straini si sa opreze ,oprind gazele ca in str. nic.grigorescu nr 2 sect 3 bloc w1 ,inseamna ca aici oricine poate intra orinude

    daca romgaz doreste sa recupereze banii o oate face exact cum am spus si asta s-a observat la problema bl w1 str.nic. grigorescu nr 2. sect 3

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb