Romgaz va semna contractul cu Exxon pentru preluarea zăcământului de gaze din Marea Neagră Neptun Deep în perioada imediat următoare, după 9 decembrie, când va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor, urmând ca tranzacţia să fie finalizată în primul trimestru din 2022, a afirmat, miercuri, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, conform Agerpres.
"La 26 octombrie conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Producţion. Nu a fost semnat niciun contract la acel moment, pentru că tranzacţia se va semna după ce AGA va aproba finalizarea negocierilor", a spus Jude, în conferinţa Focus Energetic.
Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie a avizat preluarea, iar AGA a fost convocată pentru 9 decembrie 2021, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacţii.
"Estimăm că finalizarea tranzacţiei dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru 2022", a precizat oficialul Romgaz.
El a arătat că proiectul de gaze este unul strategic pentru companie şi pentru România.
"Este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei, proiectele geologice sunt din ce în ce mai puţine şi cu mare risc, pe onshore, proiectul duce la creşterea portofoliului de resurse şi rezerve din valorificarea. Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică", a arătat Jude.
La începutul acestei luni, SNGN Romgaz a convoacat, pentru data de 9 decembrie, Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară a acţionarilor pentru aprobarea tranzacţiei privind preluarea participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun, respectiv a contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti la vremea respectivă.
Consiliul de Administraţie al companiei a avizat recent achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare - cumpărare, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi putând fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2021, 10:03)
Cand va extrage SNP ,gaze din mare,tocmai,UE ,va interzice si folosirea gazelor in lupta inpotriva incalzirii globale iar noi vom rabda in continuare de frig.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gigel în data de 18.11.2021, 10:59)
da si vor fi cu 1.06 mld usd mai saraci
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bradisor în data de 18.11.2021, 11:01)
Problema este in Parlament care trebuie sa modifice legea care a blocat inv. in M.N. si a determinat Exxon sa plece.Acum ca negocierile s-au incheiat nu mai este nici un motiv sa se intarzie cu modificarea legii.
Normal ar fi sa nu se apeleze la credite,fondurile necesare pt. plata EXXON,putand fi obtinute usor printr-o majorare de capital In paralel ar trebui modif. legislatia in sensul ca statul sa poata cumpara actiuni si sa participe la majorari de capital PT. toate acestea este nevoie de oameni cu mintea limpede la min. energiei si economiei.