Compania Rompetrol Rafinare (RRC), din grupul Rompetrol, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri brută de 4,89 miliarde de dolari, în creştere cu 6% faţă de cea din 2012 (4,61 miliarde de dolari), iar pierderile au fost reduse cu aproximativ 40%, de la 163,03 la la 98,97 milioane de dolari, potrivit datelor trimise astăzi BVB.
Tot în 2013, exporturile realizate de RRC au ajuns la 1,7 miliarde de dolari, la fel ca în 2012, iar compania a produs aproximativ două milioane de tone de motorină, cel mai ridicat nivel atins de rafinărie de la punerea sa în fucţiune, în 1979, se mai arată în comunicat.
Documentul precizează că Rompetrol Rafinare a contribuit, în 2013, cu 1,4 miliarde de dolari la bugetul de stat.
Rezultatele consolidate includ companiile Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.
Situaţiile financiare aferente anului trecut sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).
Pe 22 ianuarie, Guvernul a adoptat hotărârea ce aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol, prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile dintre Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi The Rompetrol Group, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Grupul Rompetrol se angajează să cumpere, în schimbul a 200 milioane dolari, un număr de acţiuni emise de Societatea "Rompetrol Rafinare" Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social, după ce vor fi puse în vânzare.
Totodată, va fi înfiinţat un fond de investiţii în sectorul energetic, sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.
"În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii < Rompetrol Rafinare > SA Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group NV", se mai arată în hotărârea de Guvern.