O primă rundă a meciului în instanţă dintre statul român şi "Grupul Rompetrol" s-a încheiat, luni, cu înfrângerea kazahilor, după ce Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a respins cererea "Rompetrol Rafinare" de ridicare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor companiei.
Reprezentanţii "Rompetrol" aşteaptă acum motivarea deciziei, înainte să facă următorul pas.
ANAF a pus sub seches-tru asigurator mai multe active ale "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC), la mijlocul lunii septembrie, anul acesta, pe ultima sută de metri înainte ca acţionarii companiei să decidă gajarea activele respective în favoarea "Grupului Rompetrol", controlat de kazahii de la "KazMunaiGaz" .
Conducerea ANAF a motivat sechestrul prin nevoia protejării intereselor statului, intuind încă de atunci că acesta va reintra acţionar la "Rompetrol Rafinare" după ce kazahii au anunţat că nu vor răscumpăra decât 54 de milioane de euro din obligaţiunile estimate la 570 de milioane de euro.
Obligaţiunile au fost emise în noiembrie 2003, prin anularea obligaţiilor bugetare ale "Rompetrol Rafinare", reprezentând TVA, accize, contribuţii neplătite şi penalităţi.
Statul român a redevenit acţionar al "Rompetrol Rafinare", la începutul lunii octombrie, dobândind 44,69% din acţiunile RRC în urma conversiei în acţiuni a 20 de milioane de obligaţiuni pe care "Grupul Rompetrol" a refuzat să le răscumpere.
Ulterior, statul s-a adresat instanţei, solicitând anularea deciziei de majorare a capitalul social al "Rompetrol Rafinare" prin conversia obligaţiunilor în acţiuni. Dosarul este pe rolul Tribunalului Constanţa, iar primul termen a fost fixat pe 22 noiembrie.