RomTelecom şi-a majorat profitul cu peste 300%

V.B.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 mai 2005

Operatorul român de telecomunicaţii, RomTelecom, a înregistrat un profit în creştere cu 356,4% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2004, atingînd 46,1 milioane de euro, informează un comunicat al grupului elen OTE, acţionarul majoritar al RomTelecom. Veniturile operaţionale ale companiei române au avansat în aceeaşi perioadă cu 12,2%, ajungînd la 225,7 milioane de euro. Creşterea veniturilor a avut la bază evoluţia pozitivă a serviciilor de închiriere de linii, interconectare şi a celor de date, precizează comunicatul.

OTE informează că rebalansarea tarifelor practicate de RomTelecom a avut ca efect majorarea traficului la convorbirile internaţionale efectuate de clienţii persoane fizice. Profitul operaţional înainte de depreciere şi amortizare a avansat, la rîndul său, cu 22,6%, pînă la 71,5 milioane de euro.

Rata profitului net a crescut de la 5% în primul trimestru al anului trecut la 20,4% în intervalul similar din anul curent. Totodată, datoriile s-au redus cu 19,8%, de la 105,7 milioane de euro la 84,8 milioane de euro.

Numărul de linii fixe de telefonie operate de RomTelecom a scăzut în primul trimestru cu 1,1%, situîndu-se la sfîrşitul lunii martie la peste 4,2 milioane. Programul de restructurare derulat în ultimii ani la RomTelecom de acţionarul majoritar a avut ca efect diminuarea numărului de angajaţi la 15.447 de persoane la sfîrşitul lunii martie. La sfîrşitul anului 2004 RomTelecom avea 18.083 angajaţi, comparativ cu sfîrşitul primului trimestru din anul trecut, cînd forţa de muncă totaliza 22.569 salariaţi.

Grupul OTE a realizat în primele trei luni din 2005 venituri operaţionale de 1,2 miliarde de euro, în creştere cu 6,1%. În acelaşi timp, profitul net al grupului s-a majorat cu 88,6%, pînă la 90,7 milioane de euro.

În maxim 24 de ore va exista o soluţie în privinţa Cosmorom

Veniturile operaţionale ale "Cosmorom" s-au cifrat, în primele trei luni ale anului, la 1,4 milioane de euro, iar pierderile companiei de telefonie mobilă au fost de 7,1 milioane de euro.

OTE reaminteşte că a transmis Guvernului de la Bucureşti un plan de relansare a operaţiunilor Cosmorom sub managementul Cosmote, divizia de telefonie mobilă a grupului grec.

O soluţie în privinţa operatorului de telefonie mobilă Cosmorom va fi anunţată în maxim 24 de ore, a declarat joi ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy. Soluţiile oferite de Zsolt Nagy în urmă cu cîteva luni în cazul Cosmorom se refereau investiţii realizate numai de acţionarul majoritar OTE, de atragerea unui alt investitor alături de OTE sau la vînzarea operatorului.

"Cea mai bună ar fi, în acest moment, soluţia care ne oferă un partener viabil pentru relansarea operatorului de telefonie mobilă, întrucît degeaba Romtelecom înregistrează rezultate bune, dacă acestea sunt anulate din cauza pierderilor Cosmorom", declara şi directorul general al Romtelecom, James Hubley. Investiţiile adiţionale necesare pentru redresarea companiei, în opinia specialiştilor, trebuie să se cifreze la cel puţin 150 milioane euro. Cosmorom îşi propune se investească aproximativ 500 milioane euro în următorii trei ani, potrivit directorului general, James Hubley, citat de Rompres.

La mijlocul lunii februarie 2004, banca de investiţii Citigroup a fost selectată pentru evaluarea operatorului de telefonie mobilă Cosmorom, presa greacă anunţînd în luna iunie a anului trecut că raportul de evaluare prezenta opt soluţii pentru Cosmorom, între care şi variantele de închidere sau de vînzare a operatorului de telefonie mobilă.

Analişti din piaţă susţineau în 2004 că prioritatea pieţei de telefonie mobilă ar trebui să fie salvarea Cosmorom, care avea nevoie de un partener strategic pentru a reuşi acest lucru. Piaţa de telecomunicaţii, în situaţia actuală, ar permite revenirea acestui operator, în condiţiile în care în următorii ani sunt aşteptaţi cîteva milioane de abonaţi noi pentru telefonia mobilă.

Potrivit analiştilor, dificultăţile Cosmorom au provenit din faptul că, deşi are o reţea cu acoperire naţională, nu a reuşit să atragă un număr suficient de clienţi pentru a deveni rentabilă, iar operarea în frecvenţa de 1.800 MHz a presupus investiţii mai mari decît în cazul operatorilor GSM care operează în banda de 900 MHz. Numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă oferite de divizia "Cosmorom" a crescut cu 2,8%, pînă la 87.517 persoane. Pe segmentul utilizatorilor cu abonament, compania a consemnat însă o scădere de 10,5% a contractelor, contrabalansată de segmentul serviciilor preplătite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb