ROPEPCA:  Obiectivul principal al strategiei energetice ar trebui să fie securitatea energetică naţională

Ioana Dogaru
Materii Prime / 29 ianuarie 2016

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) salută iniţiativa Ministerului Energiei de a relua dialogul întrerupt în 2015 pe tema Strategiei Energetice Naţionale şi consideră că obiectivul principal al acesteia ar trebui să fie securitatea energetică naţională, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

Oficialii ROPEPCA apreciază că noua strategie trebuie să fie elaborată în urma unor consultări constructive inclusiv cu reprezentanţii industriei, aceştia fiind în măsură să ofere o imagine ''de la firul ierbii" a sectorului (provocări, bariere, oportunităţi etc).

"Recunoaştem că exerciţiul este unul ambiţios în ceea ce priveşte termenul de finalizare şi ne aşteptăm la consultări solicitante cu toate părţile interesate. Vor fi dificil de acoperit toate unghiurile şi faţetele strategiei, însă finalitatea trebuie să o constituie îndeplinirea obiectivelor asumate cu cel mai mare impact pozitiv total pentru economie. În acest context, recomandăm un exerciţiu de tip 'deep dive' în cadrul grupurilor de lucru ce vor acoperi cele şase arii principale, pentru validarea obiectivelor acestei strategii şi cristalizarea propunerilor de politici. Strategia trebuie să reflecte o viziune pe termen lung, care să urmărească accesul liber, permanent şi sigur la energie la preţuri convenabile", afirmă preşedintele în exerciţiu al ROPEPCA, Artur Stratan.

Din perspectiva ROPEPCA, obiectivul principal al strategiei trebuie să fie asigurarea securităţii energetice naţionale. În prezent, România se găseşte într-o situaţie mulţumitoare, în condiţiile în care resursele autohtone au o pondere semnificativă în consum. Totuşi, fără un sprijin consistent şi constant, producţia internă de hidrocarburi îşi va diminua ponderea în consumul total, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

De aceea, investiţii precum cele în redezvoltarea zăcămintelor mature şi în proiecte noi de explorare şi producţie au nevoie de un sprijin ferm, care să asigure continuitatea producţiei; cu atât mai mult cu cât hidrocarburile vor continua să joace un rol important în mixul energetic al următoarelor decenii, se precizează în comunicat.

"Nu trebuie să uităm că România nu este izolată şi nici nu va fi izolată în viitor şi că locul nostru în Uniunea Europeană impune o armonizare a strategiei energetice naţionale cu ţintele asumate la nivel european şi, totodată, o integrare în pieţele regionale. România are potenţial să devină un furnizor regional de securitate energetică", a mai spus Artur Stratan.

Un alt element esenţial care trebuie avut în vedere este impactul industriei de petrol şi gaze asupra întregii societăţi, ştiut fiind faptul că dezvoltarea producţiei autohtone de hidrocarburi are un puternic efect de multiplicare în întreaga economie.

În ceea ce priveşte un alt obiectiv avut în vedere pentru strategie, sustenabilitatea, în opinia ROPEPCA, procesul de decarbonizare trebuie să aibă loc treptat, fără a pune în pericol competitivitatea economiei naţionale. Rezultate importante se pot obţine prin măsuri susţinute în domeniul eficienţei energetice, prin utilizarea pe scară cât mai largă a gazelor naturale ca resurse de tranziţie şi prin investiţii inteligente în cercetare şi dezvoltare, se arată în comunicat.

ROPEPCA a fost înfiinţată în anul 2012 şi şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării şi competitivităţii industriei. ROPEPCA cuprinde acum 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb