Rovana Plumb: "Acordul de mediu pentru Roşia Montană, în funcţie de decizia Parlamentului"

F.A.
Companii / 8 septembrie 2013

Rovana Plumb: "Acordul de mediu pentru Roşia Montană, în funcţie de decizia Parlamentului"

Ministerul Mediului se va pronunţa în cazul exploatării de la Roşia Montană în ceea ce priveşte acordul de mediu în funcţie de decizia luată de Parlament, în urma dezbaterilor, a anunţat ieri ministrul Rovana Plumb, la Oradea.

Potrivit ministrului, prin noile condiţii impuse, acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", fiind raportat la tehnologiile şi standardele aplicate în Italia, Spania, Finlanda şi Suedia, astfel încât procedurile existente acolo să fie aplicate şi în România.

"Sunt convinsă că în urma dezbaterilor din Parlament se va contura şi punctul de vedere privind această investiţie. Am avut curajul de a aduce în dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca şi cel privind gazele de şist, care concură la independenţa energetică a României", a precizat, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, confom Agerpres.

Ea a menţionat că ministerul a lucrat, de la începutul anului, la acest nou proiect privind Roşia Montană, alături de echipa guvernamentală, deoarece proiectul prezentat în anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu şi al interesului naţional.

"Am gândit un nou proiect, am negociat astfel încât să obţinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, să poată să răspundă tuturor cerinţelor prin standardele de mediu europene şi nu numai, internaţionale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu şi am respectat toate condiţiile impuse prin legislaţia europeană în domeniu", a dat asigurări ministrul.

În ceea ce priveşte garanţiile financiare, s-a prevăzut dublarea cuantumului prevăzut în contractul prezentat în anii anteriori. Astfel, a precizat ministrul, garanţia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari. Garanţia de mediu va acoperi închiderea progresivă şi reabilitarea minei la cele mai înalte standarde de mediu, închiderea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor de deşeuri miniere, monitorizarea post-închidere.

Totodată, a spus Plumb, s-au luat măsuri de siguranţă sporită, inclusiv în caz de accident; s-au luat în calcul protejarea biodiversităţii şi monitorizarea continuă a calităţii aerului, solului şi apei; s-a redus la o treime din limita admisă, de 10 ppm, privind utilizarea cianurilor, la 3 ppm concentraţie în iazul de decantare; s-a adus cea mai nouă tehnologie în domeniu.

"Noi, Ministerul Mediului, am făcut o propunere prin Guvern transmisă către Parlament şi am impus toate standardele de mediu. Acordul de mediu privind Roşia Montană va fi dat în funcţie de decizia luată de Parlamentul României, în urma dezbaterilor publice", a conchis Rovana Plumb.

Ministrul Mediului: "În domeniul gazelor de şist avem doar prospecţiuni şi explorare"

Rovana Plumb a declarat că în ceea ce priveşte gazele de şist există doar prospecţiuni în zona Dobrogea şi explorare în Vaslui, care respectă toate condiţiile de mediu.

"În momentul de faţă, în România, avem de a face în zona Dobrogei doar cu prospecţiuni, iar în zona Vaslui doar cu componenta de explorare. Ne-am asigurat că toate condiţiile de mediu, toate standardele europene privind explorarea vor fi respectate şi implementate", a precizat ministrul.

Potrivit demnitarului, Garda de Mediu va face o permanentă monitorizare a tuturor acestor lucrări.

În ceea ce priveşte zona Bihorului, ministrul Mediului a afirmat că "nu există în momentul de faţă pentru Băile Felix şi nici pentru judeţul Bihor niciun fel de licenţă de explorare sau exploatare a gazelor de şist".

Programul ministrului Mediului în Bihor a cuprins ieri dimineaţă o întâlnire cu primarii bihoreni în sala mare a Prefecturii, urmând să participe la un seminar european intitulat "La muncă egală, salarii egale", ce va avea loc la Hotel Continental şi la care va participa şi Zita Gurmai, şefa femeilor socialiste din Parlamentul European. Ulterior, Rovana Plumb este invitată la conferinţa judeţeană a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bihor, care îşi vor alege conducerea.

După conferinţa bihorencelor din PSD, Rovana Plumb va merge la Holod, unde va lua parte la omagierea lui Iosif Vulcan, urmând ca astăzi să facă o vizită la fabrica Holcim din Aleşd, unde i se va prezenta o instalaţie de recuperare a energiei termice, unică în Europa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar trebui sa fie in functie de evaluarile facute, avizul pe mediu e responsabilitatea ei, tine de ministerul mediului, iar cum proiectul respecta normele ar trebui sa-l acorde

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb