Ministrul Mediului şi Pădurilor Rovana Plumb a solicitat, în cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene care s-a desfăşurat în Luxemburg, reportarea surplusului de certificate verzi (Unităţi ale Cantităţii Atribuite - AAU, n.r.) în cazul României. Domnia sa a spus: "Rezerva naţională a României de unităţi ale cantităţii atribuite, dar şi reducerea substanţială a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţara noastră sunt rezultatul unei dificile tranziţii, cu dureroase efecte pe plan economic şi social".
Potrivit unui comunicat de presă al MMP, Rovana Plumb a intervenit şi pe subiectul referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, precizând că România este în favoarea implementării cât mai rapide a Convenţiei de la Hong Kong şi implicit a adoptării Regulamentului privind reciclarea navelor. "Suntem conştienţi de problemele de mediu cauzate de instalaţiile de reciclare pentru nave, în anumite ţări terţe, care utilizează metode inadecvate. Este important însă ca măsurile pe care le adoptăm să nu conducă la creşterea riscului de schimbare a pavilioanelor statelor membre", a afirmat Plumb.
De asemenea, oficialul român a precizat că revizuirea Strategiei Uniunii Europene privind Dezvoltarea Durabilă este una dintre modalităţile concrete de acţiune ale Uniunii şi trebuie ca aceasta să fie realizată cât mai repede posibil.
Săptămâna trecută, a avut loc la Luxemburg reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene (UE), unde au participat miniştri ai mediului din statele membre. În cadrul reuniunii, preşedinţia cipriotă a UE a organizat dezbaterea propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, precum şi a Concluziilor Consiliului "Rio+20": Rezultatele Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă 2012 şi acţiunile ulterioare acesteia (Rio de Janeiro, Brazilia, 20 - 22 iunie 2012), în vederea adoptării.
România are, în momentul de faţă, de vânzare 300 de milioane de certificate verzi. În luna iulie a.c., România a primit aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru alocarea în continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cu titlu gratuit pentru producătorii de energie electrică în perioada 2013-2020.
Practic, forul european a răspuns favorabil autorităţilor de la Bucureşti la o aplicaţie depusă în data de 30 septembrie 2011 de către Guvernul României, prin MECMA, în urma căruia România va primi în continuare, pentru sectorul producerii de energie electrică, alocarea gratuită de certificate de emisii pe perioada 2013-2019, potrivit Agerpres. Documentele solicitate de către Comisie au fost elaborate de S.C. ISPE S.A.- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, în calitate de consultant al MECMA. Alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezintă o derogare importantă de la regula generală prevăzută în legislaţia revizuită în domeniul EU ETS, conform căreia nu se alocă certificate de emisii cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică. Din acest motiv, Parlamentul European şi Consiliul au condiţionat alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii.
În temeiul articolului 10 al Directivei revizuite EU ETS adoptate în 2009, zece state membre au beneficiat de posibilitatea de a solicita derogări temporare de la regula potrivit căreia, începând din 2013, toate certificatele de emisii EU ETS vor fi vândute la licitaţie. Dintre aceste state membre, opt au depus cereri pentru alocarea temporară de certificate gratuite de emisii, aplicaţiile însoţitoa-re fiind evaluate de către CE în conformitate cu normele şi condiţiile prevăzute în Directivă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de CD în data de 29.10.2012, 12:21)
Certificatele verzi pe de o parte, respectiv cele cateva tipuri de "certificate de emisii" de cealalta parte sunt chestiuni complet distincte, care deocamdata n-au nicio legatura una cu alta.
Certificatele verzi reprezinta in esenta o subventie acordata (intr-un mod tipic romanesc, adica inutil de complicat, astfel incat sa aiba o paine alba de mancat si cat mai multi birocrati) producatorilor de energie "verde" - eoliana, solara etc. Pana una, alta, aceste certificate verzi sunt o chestiune interna, nu exista o piata europeana, sa nu mai vorbim de una globala pentru ele.
Cinic vorbind, certificatele de emisii reprezinta un drept de a polua, mai exact de a emite gaze cu efect de sera. Pentru acestea exista o piata globala, exista acorduri interguvernamentale, vezi si Tratatul de la Kyoto etc., etc., etc.
Inca o data, sunt lucruri complet diferite, desi confuzia e frecventa.
1.1. confuzie tipica de incompetent (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de VanghelicaX în data de 29.10.2012, 14:37)
certtificate verzi
certifiacte de gaze cu efect de sera
timbru verde
eco-eticheta
cu sfantul "goagal" va puteti lamuri asupra diferentei....ce vrea Coana e reportarea certificatelor de gaze cu efect de sera...
dar deh, daca ar durea incompetenta n-ar mai fi atatia privati care traiesc din contracte cu statul, sau ziare suspendate