Consorţiul format din "Royal Bank of Scotland Group" Plc, "Santander Central Hispano" SA şi "Fortis" a lansat ieri, în mod oficial, mult aşteptata ofertă de 71,1 miliarde de euro (95,6 miliarde de dolari) pentru achiziţia băncii olandeze "ABN Amro Holding" NV. Oferta grupului o depăşeşte pe cea primită de ABN de la banca britanică "Barclays" Plc. Propunerea "Royal Bank", "Santander" şi "Fortis" este de 38,40 euro pentru o acţiune ABN, din care aproximativ 79% în numerar şi restul în acţiuni "Royal Bank", ceea ce înseamnă cu 10% mai mult decât oferta de 34,87 euro/titlu înaintată de "Barclays". Din suma menţionată, "Royal Bank" va plăti 27,2 miliarde de euro, "Fortis" - 24 de miliarde de euro, iar "Santander" - 19,9 miliarde.
Dacă va prelua "ABN Amro", bancă ce derulează operaţiuni în 53 de ţări, consorţiul mai sus amintit va realiza economii anuale de 4,2 miliarde de euro, îndeosebi prin reducerea a 23.600 de locuri de muncă.
Consorţiul şi-a făcut publică intenţia de a prelua ABN la data de 25 aprilie. Acum, însă, oferta dă mai multe detalii în privinţa costurilor, a finanţării şi a calendarului afacerii. Faţă de ceea ce propuneau anterior, ofertanţii şi-au majorat partea de numerar: 79% de la 70%. Ca să finanţeze achiziţia, cele trei bănci vor lansa emisiuni de acţiuni şi vor înstrăina active.
Purtătorul de cuvânt al "ABN Amro", Albert Holtzappel, a anunţat că oficialii băncii olandeze analizează oferta primită.
Precizăm că, la data de 23 aprilie, "Barclays" Plc, a treia bancă din Marea Britanie, a decis să cumpere "ABN Amro" în schimbul sumei de 67 de miliarde de euro (91 miliarde de dolari), în acţiuni. Totodată, ABN a decis să vândă divizia sa americană "LaSalle" către "Bank of America" Corp., în schimbul sumei de 21 miliarde de dolari. O instanţă olandeză a stabilit, însă, luna aceasta, că planul de înstrăinare a "LaSalle" necesită aprobarea acţionarilor.
"ABN Amro" şi "Bank of America" au atacat cu apel această decizie, iar ABN intenţionează să convoace o reuniune specială a investitorilor săi, în cadrul căreia aceştia să-şi exprime votul asupra tranzacţiei.
Dacă ar prelua ABN, "Royal Bank" ar pune mâna pe operaţiunile derulate de banca olandeză în Asia, America de Nord (inclusiv divizia "LaSalle") şi activităţile de corporate banking. În cazul unei astfel de tranzacţii, "Santander", cea mai mare bancă din Spania, s-ar extinde în Italia şi şi-ar dubla cota de piaţă pe segmentul creditării în Brazilia. "ABN Amro" deţine "Banca Antonveneta" în Italia, "Banco Real" în Brazilia şi 9% din banca italiană "Capitalia" SpA, care va fi preluată de "UniCredit" SpA.
"Fortis", cea mai mare companie de servicii financiare din Belgia, ar crea o bancă regională prin preluarea operaţiunilor ABN din Olanda.
"ABN Amro" are o sucursală şi în ţara noastră, "ABN Amro Bank România", pe care o deţine în mod integral. Aceasta din urmă şi-a început activitatea în luna noiembrie a anului 1995.