ROZALIA PAL, SENIOR ECONOMIST LA UNICREDIT ŢIRIAC BANK Deprecierea leului poate fi considerată de natură temporară

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2007

Deprecierea leului poate fi considerată de natură temporară

Evoluţia recentă a cursului valutar poate fi explicată în primul rând prin temerile declanşate de criza globală de lichiditate din ultimele săptămâ­ni, este de părere Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank. Astfel, explică domnia sa, criza imobiliară din SUA a avut efecte adverse asupra României, piaţa valutară şi de capital reflectând în mare măsură sentimentul negativ investiţional. Totuşi, fundamentele economiei reale a României au rămas neschimbate cu perspective de creştere sustenabilă de 5,5% în următorii 2-3 ani, cu un climat inves­tiţional şi corporatist bun reflectat şi de condiţiile îmbunătăţite de pe piaţa de muncă. Astfel, evoluţia curentă a leului poate fi considerată de natură temporară, crede doamna Pal.

Cu toate acestea, România a resimţit puternic tulburenţele recente. Ţara este caracterizată de instabilitate politică şi de ordin macroeconomic (deficit de cont curent sporit combinat cu o scădere a investiţiilor străine directe) ceea ce îi amplifică vulnerabilitatea comparativ cu alte ţări din regiune precum Cehia, Polonia şi Slovacia.

Pe de altă parte, se materializează, conform aşteptărilor specialiştilor de la UniCredit Ţiriac Bank, o corecţie a aprecierii abrupte a leului din lunile anterioare. De la sfârşitul anului trecut, leul s-a întărit cu aproximativ 1%, ajungând la nivelul 3,32 faţă de 3,36 la începutul anului 2007 şi astfel se apropie de aprecierea medie regională (la începutul lunii iulie se situa la un nivel de peste +7% faţă de luna ianuarie mult peste aprecierea medie regională - PLN, HUF, SKK - de aproximativ +2% înregistrată pe aceeaşi perioadă). Comparativ, din ianuarie 2007 până în prezent, zlotul polonez şi coroana slovacă au înregistrat aprecieri, de aproximativ 0,2% respectiv 2%.

Având ca scop reducerea volatilităţii pe piaţa valutară, BNR are intenţia să stopeze mişcările bruşte atât în direcţia deprecierii, cât şi a aprecierii şi nu să stabilească o direcţie a mişcării cursului valutar, consideră Rozalia Pal. "Deşi BNR a avut un rol semnificativ privind stoparea aprecierii leului la începutul lunii iulie, toate acestea având la bază posibilitatea unei corecţii bruşte ulterioare, nu putem considera rolul BNR ca fiind unul din cauzele declanşării deprecierii", afirmă doamna Pal, contrazicând opiniile altor economişti.

Piaţa valutară locală, similar cu cele din restul regiunii Europa Centrală şi de Est, este mai expusă volatilităţii crescute. De asemenea, deşi pe piaţa de capital şi de valută din România s-a resimţit deja efectul crizei lichidităţii internaţionale, Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank, crede că ţara este în continuare expusă schimbărilor atitudinii investiţionale faţă de pieţele emergente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Abureli

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb