RTPR, victorie istorică la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Miscellanea / 11 noiembrie 2022

RTPR, victorie istorică la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Echipa de dreptul concurenţei a RTPR, compusă din Valentin Berea, Roxana Ionescu, Andrada Rusan, Petruş Partene şi Laura Costea, alături de colegul lor Attila Komives (Allen & Overy) contribuie la crearea dreptului european printr-o victorie în materia principiilor de calcul al amenzilor aplicate de către autorităţile de concurenţă, arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar naţional vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei unei agenţii media, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că proporţionalitatea şi principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri.

"Care este miza acestei decizii istorice? În privinţa anumitor societăţi comerciale (cum ar fi agenţii media, agenţii de turism, case de pariuri, case de bilete, societăţi care plasează forţă de muncă, case de licitaţii etc.), natura activităţii desfăşurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu şi operaţional conturile societăţii (e.g., bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienţilor). În funcţie de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situaţiile financiare ale respectivelor societăţi vor reflecta şi toate aceste sume în cifra de afaceri", arată sursa citată.

Pe acest fundal, Curtea a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii (care în materia încălcărilor de dreptul concurenţei se calculează ca procent din cifra de afaceri a întreprinderii sancţionate) autoritatea naţională de concurenţă este ţinută de cifra de afaceri pur scriptică a întreprinderii, fără a analiza argumentele societăţii care demonstrează că cifra de afaceri menţionată în bilanţul contabil nu reflectă situaţia economică reală a întreprinderii.

Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenţei şi va avea reverberaţii pe termen lung în situaţia tuturor întreprinderilor sancţionate pentru încălcări de concurenţă, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condiţiile în care jurisprudenţa Curţii este obligatorie şi constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.

Aceasta nu este prima victorie pentru RTPR la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu implicaţii pe scară largă. În 2020, RTPR a obţinut o hotărâre preliminară ce a condus la clarificarea drepturilor investitorilor pe pieţele de capital, prin clarificarea termenului de consumator pentru investitorii neprofesionişti ai platformelor din piaţa de capital, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb