RUGBY Jucătorii naturalizaţi devin un "coşmar" pentru echipele europene

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 30 martie 2022

Jucătorii naturalizaţi devin un "coşmar" pentru echipele europene

Naturalizarea jucătorilor de rugby din emisfera sudică a devenit o armă cu două tăişuri pentru naţionalele europene. Pe de o parte nivelul de joc creşte, pe de alta apar tot felul de probleme legate de legalitatea acestor naturalizări. Greşeala, care a eliminat România de la mondialul din 2019, făcută acum de Spania, îi poate avantaja pe stejari. World Rugby a anunţat că va convoca o comisie judiciară independentă pentru a examina o potenţială încălcare a Regulamentului World Rugby 8 (referitor la eligibilitatea jucătorilor de a juca în echipa naţională de seniori) al Federaţiei Spaniole de rugby ( FER) în timpul Campionatului Europei de Rugby 2021 şi 2022, care a permis spaniolilor să se califice la Cupa Mondială de Rugby 2023. World Rugby a fost anunţat cu privire la o potenţială încălcare care implică un jucător din echipa naţională. "După ce a efectuat o investigaţie iniţială, Federaţia Internaţională consideră că se justifică o revizuire oficială independentă, aşa cum se prevede în regulamentele World Rugby. Federaţia Spaniolă de Rugby a cooperat pe deplin pe parcursul anchetei iniţiale", a anunţat forul rugbistic. Preşedintele Comitetului Judiciar Independent de World Rugby, Christopher Quinlan QC, va forma un Comitet Judiciar pentru a obţine "clarificări cât mai curând posibil, având în vedere impactul potenţial pe care acest lucru l-ar avea asupra Cupei Mondiale de Rugby 2023", continuă World Rugby. Quinlan i-a convocat în comitet pe Nigel Hampton QC (preşedinte), Pamela Woodman şi Frank Hadden.

Dinspre Portugalia au apărut suspiciuni legate şi de utilizarea de către naţionala noastră a doi jucători "cu probleme". În campania pentru CM 2023, România a utilizat mai mulţi jucători naturalizaţi: sud-africanul Johannes van Heerden, neozeelandezii Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa, ultimii doi fiind vizaţi. Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, este convins că nu vor exista, din nou, probleme: "Păi crede cineva că după ce am avut probleme data trecută am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect. Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i fac o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. Din punctul nostru de vedere ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc".

În 2018, România a fost penalizată cu retragerea a 30 de puncte în clasamentul zonei Europa pentru folosirea unui jucător neeligibil, Sione Faka'osilea, care evoluase pentru reprezentativa de rugby în VII a Tonga. După acea sancţiune, "stejarii" au pierdut primul loc, care-i ducea la CM 2019 din Japonia, în favoarea Rusiei, echipă clasată pe locul 5 în clasament. Sancţiunea excluderii nu i-a vizat însă numai pe români, aceeaşi soartă având şi Spania şi Belgia (la fel, au folosit jucători neeligibili).

În clasamentul final al preliminariilor europene ale Cupei Mondiale din 2023, care cuprinde rezultatele cumulate din ediţiile 2021 şi 2022 ale Rugby Europe Championship, Georgia s-a clasat pe prima poziţie, neînvinsă, cu 44 de puncte, urmată de Spania, 29 puncte, România, 28 puncte, Portugalia, 26 puncte, Rusia, 10 puncte, Olanda, 4 puncte. Georgia şi Spania s-au calificat direct la Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franţa, în timp ce România va participa la un turneu de recalificare, în noiembrie. Reprezentantele Europei (România), Africii, Americilor şi zonei Asia/Pacific se vor înfrunta într-un patrulater, după sistemul fiecare cu fiecare, iar câştigătoarea va obţine ultimul bilet pentru CM 2023. Acum stejarii pot beneficia de greşeala spaniolilor şi pot ajunge la CM fără meciurile de baraj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb