Ruptura de Austria

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Editorial / 8 decembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Există vreun singur motiv care m-ar putea determina să le lustruiesc bocancii austriecilor, după modelul ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu? Categoric, nu. Românii au fost răbdători, eleganţi şi extrem de generoşi cu austriecii, atât înainte, cât şi după Marea Unire, la care Viena s-a împotrivit din răsputeri. Şi au fost mai ales generoşi şi după decembrie 1989. Chiar atunci când am fost şantajaţi. Dar ajunge! Totul are o limită!

Guvernele succesive ale Austriei au şantajat guvernele succesive ale României. Ca să nu fim "blogosloviţi" cu exercitarea dreptului de veto, ca să intrăm în NATO şi în Uniunea Europeană, cel mai mare preţ pe care l-am plătit l-am plătit către austrieci. Le-am dat pe nimic Petromul, care a fost înghiţit de OMV, o societate de câteva ori mai mică. Aşa se face că Austria, care nu are nici măcar un metru cub de gaz sau de petrol în solul ei, a devenit un jucător relevant pe piaţă. Iar acum ne şantajează din nou, pentru a se transforma într-un hub european al comerţului cu gaze naturale. Cu gaze extrase din platforma continentală a Mării Negre, după ce, tot prin şantaj, a obţinut mai multe modificări ale legii şi înlesniri financiare şi de altă natură, nemaiîntâlnite altundeva pe glob. Şi de aici ar trebui aprins fitilul!

Preşedintele Klaus Iohannis are datoria, cât încă nu este prea târziu, să informeze opinia publică internă şi externă asupra solicitărilor pe care i le-a făcut zilele trecute preşedintele Consiliului de Administraţie de la OMV Petrom. I s-a cerut sau nu i s-a cerut domnului Klaus Iohannis să facă diligenţele necesare, pentru ca, în eventualitatea în care austriecii doresc să vândă zăcământul de pe platforma continentală a Mării Negre, asupra căruia deţin o majoritate, să o poată face fără ca România să-şi exercite dreptul de preemţiune? La schimb cu acordul pentru Schengen. Nu este un târg. Nu este o simplă negociere. Este pur şi simplu un şantaj. Şi asta se întâmplă în condiţiile în care OMV, după cum se ştie, a încălcat grosolan şi sistematic cele mai importante prevederi ale contractului de privatizare. Fără a fi sancţionat, aşa cum prevede legea.

Cred că a sosit totuşi vremea să ne întoarcem puţin în trecut şi să cercetăm cum de a fost posibil ca, în 2009, o parte din banii pe care i-am împrumutat cu dobândă de la Fondul Monetar Internaţional, pentru ca România să poată depăşi criza economică, o parte însemnată, să plece cu acordul statului român la Raiffeisen, pentru a fi salvată astfel banca mamă de la Viena, aflată atunci pe buza prăpastiei. Până la urmă gaura creată a astupat-o altcineva decât cetăţeanul român? Şi, în fine, până la urmă trebuie să ne lămurim ce mendre poartă în ţara asta Schweighofer, societatea austriacă care exploatează fără milă şi încălcând toate normele pădurile acestei ţări şi care se bucură de protecţie de la cel mai înalt nivel. Să ne explice treaba asta tot domnul preşedinte Klaus Iohannis, care are legături atât de strânse cu patronii Schweighofer. Sau reprezentanţii guvernelor, care au fost siliţi să stea cu mâinile legate, să privească în altă parte şi să se facă că nu văd cum sunt distruse pădurile României.

Nu este un secret pentru nimeni că OMV Petrom se află într-o combinaţie financiară nu suficient de transparentă, dar totuşi vizibilă, cu capitalul rusesc din domeniul energiei. Mai pe şleau, noi am cedat câmpurile petrolifere din România şi din lume, precum şi puţurile de extracţie de gaze din solul României în mod indirect unor societăţi ruseşti. Şi la fel se întâmplă sau urmează să se întâmple şi cu platforma continentală din subsolul Mării Negre. Din nou, nu este un secret pentru nimeni, deşi nici aici nu există suficientă transparenţă, faptul că Austria nu numai că are un statut neutru, aşa cum s-a convenit la capătul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a devenit cea mai importantă placă turnantă şi a capitalului, dar şi a spionajului rusesc din Europa. Ceea ce înseamnă că, într-o măsură apreciabilă, guvernele de la Viena sunt la cheremul Moscovei. Şi o bună parte din influenţa malefică pe care Austria o exercită prin mai multe pârghii în România este de fapt generată de la Kremlin. Acum, brusc, s-au trezit şi marii noştri analişti să descopere că nu este deloc exclus ca exercitarea dreptului de veto de către Austria să fie dictată de la Moscova. Ei bine, asemenea "detalii" ar fi trebuit să fie desluşite de instituţiile pe care le plătim în acest scop. SRI şi SIE. Iar întrucât ne aflăm în proximitatea celui mai mare teatru de război din istoria recentă, şi serviciul secret al Armatei ar fi trebuit să joace un rol. Au făcut aceste servicii secrete vreun efort, cel mai mic efort, pentru a afla ce se întâmplă şi pentru a destructura reţelele care acţionează împotriva intereselor fundamentale şi de securitate ale României?

Ne trezim, dacă ne mai trezim, mult prea târziu. Punem piciorul în prag atunci când practic pragul ne-a fugit de sub picioare. Şi, fireşte, alunecăm. Păi atunci să se ducă de-a berbeleacul şi toţi cei vinovaţi de umilinţele pe care le îndură astăzi România! Iar asta trebuie să se întâmple indiferent dacă cumva, printr-o minune, în ultima clipă se produce vreo răsturnare în ceea ce priveşte primirea noastră în Schengen. A sosit ora socotelilor!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai raspicat domnule autor!tradatorii si vanzatorii de tara trebuiesc pedepsiti,in primul rand.sa ne facem curat in batatura.contractul de privatizare Petrom trebuie verificat si eventual reziliat,iar pentru taietorii de paduri austrieci trebuie modificat Codul silvic astfel incat sa fie fortati sa-si aduca lemn de la export.tot e ce e transport de marfa austriaca trebuie blocat in vami si controlat la sange.deasemenea toate hotararile consiliului european care intereseaza austria trebuiesc blocate prin veto.

    Gata cu lasitatea, slugarnicia,tradarea de tara si colonialismul!e momentul sa rupem lanturile si sa ne regasim demnitatea si libertatea nationala! 

    Avem gene si sange in instalatie sa ii punem la punct pe austrieci?

    Ma indoiesc ... 

    1. Clasa politică? Nu pot reacționa. Nu si-ar mai lua banii.

      Noi, simplii cetățeni putem spune.-Nu alimentați in OMV. Închideți conturile la BCR și Raiffeisen. ( chiar dacă ai 100 de lei INCHIDE contul ROMANE). Dacă până acum v-ați făcut că nu vedeți nu mai lăsați nici un camion ci buștean neverificat. Trebuie să îi arătăm Austriei că nici frontierele nu sunt pustii, dar nici România nu mai e sub stăpânire Habsburgica.  

      Nu trebuie oprit în vămi. Trebuie opriți în pădure. De către noi!!!! ROMANII care suntem stăpânii de drept al pădurilor și munților României.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb