Rusia a interzis importul de bovine şi carne de vită din România

I.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 3 iulie 2014

Rusia a interzis importul de bovine şi carne de vită din România

Rusia trebuie să renunţe la invocarea abuzivă a bolii vacii nebune pentru a bloca schimburile agricole, susţine preşedintele PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, care a solicitat Comisiei Europene (CE) să adopte o atitudine fermă împotriva deciziei Federaţiei Ruse de a interzice importurile de bovine, a cărnii de vită şi a produselor derivate din România, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Rusia a luat această decizie, pretextând encefalopatia spongiformă bovină ("boala vacii nebune").

Daniel Buda (membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European) este de părere că decizia autorităţilor ruse este una "strict politică", dorind să "pedepsească" astfel România pentru susţinerea arătată Republicii Moldova şi Ucrainei în demersurile de apropiere faţă de Europa.

Politicianul a amintit că Rusia a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului în octombrie 2012, după 18 ani de negocieri.

"Uniunea Europeană, inclusiv România, şi-a exprimat atunci speranţa că Rusia va renunţa la măsurile arbitrare şi chiar ostile pe care le adoptă în domeniul comerţului agricol. Cu toate acestea, agresivitatea Rusiei pe plan comercial agricol a continuat: anul trecut, Rusia a anunţat că interzice importurile de carne din Germania, apoi a anunţat că nu mai importă cartofi din Uniunea Europeană. Exemplele ar putea continua, iar decizia privind carnea de vită din România este o nouă dovadă în acest sens", a continuat Buda.

Democrat-liberalul a subliniat că Rusia trebuie să înceteze a invoca "abuziv" motive sanitare pentru a bloca schimburile agricole, mai ales că ţara noastră a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Daniel Buda a conchis: "Pe lângă demersul făcut astăzi, prin care am solicitat executivului european să adopte o poziţie fermă împotriva deciziei Federaţiei Ruse de a interzice importurile de bovine şi a produselor derivate din România, în proxima şedinţă a comisiei de Agricultură din Parlamentul European, al cărui membru sunt, voi expune public acest aspect discriminatoriu al Federaţiei Ruse faţă de Europa în general şi faţă de România în special".

---

Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de "encefalopatie spongiformă bovină" (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, transmite ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Conform comunicatului Rosselkhoznadzor publicat marţi seara, interdicţia se aplică şi la proteinele procesate de origine animală, la hrana animalelor provenită din astfel de proteine, la făina de carne şi la resturile din oase. "Epidemia de «encefalopatie spongiformă bovină» în România a fost înregistrată de Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE)", se arată în ştirea publicată de ITAR TASS. În aprilie, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de produse lactate de la şase companii din Ucraina, un semn al înrăutăţirii relaţiilor comerciale dintre cele două ţări după anexarea Crimeii de către Rusia. Rospotrebnadzor a afirmat într-un comunicat că, în urma efectuării testelor de laborator, a constatat faptul că produsele încalcă reglementările privind lactatele.

Prefectul de Cluj: "Există suspiciunea că bovina depistată cu encefalopatie ar proveni din satul Deuşu"

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat ieri că există suspiciunea că bovina depistată pozitiv la testarea făcută pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) ar proveni de la un fermier din satul clujean Deuşu şi ar fi fost tăiată într-un abator din Bistriţa-Năsăud. "Există suspiciunea că provenienţa acestui animal depistat pozitiv la ESB ar fi din satul Deuşu, comuna Chinteni, judeţul Cluj, de la un fermier de acolo, dar nu există o certitudine. Mai există suspiciunea că ar fi din Sălaj. Nu există o identificare clară a provenienţei acestui animal, a declarat, ieri, prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, animalul din satul Deuşu ar fi fost sacrificat într-un abator din judeţul Bistriţa-Năsăud, o anchetă în acest caz fiind făcută inclusiv de poliţişti.

"În prezent, se desfăşoară o anchetă, inclusiv Poliţia a intervenit pentru a clarifica situaţia şi urmează ca în perioada următoare să se clarifice provenienţa acestui animal. În urmă cu două luni, la un abator din Bistriţa-Năsăud s-au sacrificat 40 de bovine care proveneau din mai multe judeţe - Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj, iar printre acestea s-ar fi aflat şi vaca din satul Deuşu", a spus Vuşcan.

Potrivit acestuia, forma de encefalopatie spongiformă bovină depistată este una atipică, dar care nu este periculoasă pentru consumatorul uman. "De altfel, această carcasă nu a ajuns niciodată în consum, pentru că nu se pun în consum decât în momentul în care se obţin analizele pentru fiecare carcasă în parte", a mai spus prefectul judeţului Cluj.

Primarul comunei Chinteni, căreia îi aparţine satul Deuşu, Lucia Suciu, a declarat că nu există nicio confirmare oficială potrivit căreia animalul depistat cu ESB ar proveni din satul respectiv.

"Un fermier din Deuşu a dus o vacă la un abator din Bistriţa-Năsăud, iar animalul era în regulă. Am înţeles că identificarea s-ar fi făcut pe baza unui crotaliu vechi de şapte luni. Nu ştiu cine şi de ce vrea să arunce vina pe comuna Chinteni", a arătat Lucia Suciu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă, că o probă recoltată de la o bovină care a fost sacrificată în 30 aprilie, într-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată în 1 mai, pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB). Proba a fost trimisă pentru confirmarea diagnosticului la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), care a diagnosticat encefalopatia spongiformă bovină în data de 15 mai.

Totodată, proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiformă bovină la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, care a stabilit, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de encefalopatie spongiformă bovină din anul 1995 până în prezent.

"Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat", a mai arătat ANSVSA, precizând că mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz.

"La finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv)", potrivit sursei citate.

ANSVSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează să fie analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii.

Modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB, considerată "atipică" pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, este în prezent în curs de investigare ştiinţifică.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, declara marţi seară, - după ce Rusia a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune - că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", afirma Mănăstireanu.

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizaţiei Internaţionale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune". România a efectuat analize timp de şapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, "standardul de top din cele trei pe care le emite". Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul ţărilor sunt cu risc nedeterminat.

Rusia interzice importul de carne procesată din Republica Moldova

Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a decis interzicerea importului de carne procesată din Republica Moldova, începând cu data de 5 iulie, invocând încălcări ale normelor fitosanitare şi ale cerinţelor Uniunii vamale în domeniu de către companiile moldoveneşti. Potrivit unui comunicat de presă al Rosselhoznadzor, citat de Moldpres, importul de carne de porc, de vită, oaie şi cal din Republica Moldova va fi permis doar în carcase şi în stare crudă. Decizia a fost luată după ce 15 loturi de carne de porc au fost exportate în Belarus de către o companie din Republica Moldova ce nu avea certificat pentru a transporta pe teritoriul Uniunii vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan). Solicitat de Moldpres, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, Grigore Porcescu, a declarat că, deocamdată, nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea vreunei autorităţi ruse. În luna aprilie a.c., Federaţia Rusă a interzis importul de mezeluri din Republica Moldova, pe motiv că acestea ar fi reexportate din Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine au fost primii,in urma cu nai multi ani.care au interzis importul de carne de vita?Pe acelasi motiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb