Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2015

Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Actualizare 11:41 Preşedintele ANRE: "România nu este afectată de decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze către Ucraina"

România nu este afectată de decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze către Ucraina, a confirmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru Ziarul Bursa.

Havrileţ a precizat că ANAR a aprobat pentru luna decembrie o cotă de import de 3 la sută. Mai mult, deoarece este început de sezon rece, nu au fost consumate gazele naturale din depozite.

--------

Actualizare 09:56

Rusia a oprit, astăzi, livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze, ceea ce creează "riscuri grave" la adresa livrărilor de gaze ruseşti spre Europa, a anunţat grupul energetic rus Gazprom, potrivit AFP.

La ora 07,00 GMT, societatea ucraineană "Naftogaz a primit totalitatea cantităţilor de gaze naturale ruseşti plătite în avans şi nu a făcut nicio plată în avans", a explicat Gazprom într-un comunicat.

-----------

Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina, marţi sau miercuri, a declarat ieri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze şi, în plus, ar putea opri şi livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent, peninsula Crimeea se bazează pe generatoarele de urgenţă după întreruperea totală, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată, potrivit unor surse ucrainene, de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune.

"Astăzi sau mâine livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăţilor în avans", a spus Alexander Novak pentru postul de radio Vesti FM, adăugând că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia. Alexander Novak a criticat însă autorităţile ucrainene pentru că nu fac tot ce pot pentru ca echipele de intervenţie să permite reluarea furnizării de energie electrică spre Ucraina "din motive politice". Întrebat cum anume ar putea reacţiona Rusia, Novak a precizat că există mai multe opţiuni, fie politice fie, economice. "Rusia livrează cărbune pentru sectorul energetic din Ucraina. Este posibil, şi poate că situaţia actuală o va impune, să luăm decizia de a opri livrările de cărbune pe care companiile noastre le efectuează către centralele electrice din Ucraina", a spus oficialul rus.

În replică, preşedintele companiei ucrainene Naftogaz, Andriy Kobolev, a declarat că Ucraina va putea să îşi acopere necesarul de gaze naturale din Europa dacă Rusia decide să reducă livrările spre Ucraina.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze. În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părţi au ajuns la o soluţie de compromis cu privire la aşa-numitul "pachet de iarnă" care să permită aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuia din Februarie 2014, de la primele "sarituri" tip "maasai people", ce se pot identifica ca fiind originile conducerii actuale de la Casa Alba, ce se regasesc si in mini revolutia cu schimbare de guvern in Romania 2015, post Colectiv, "kto ne skachet tot' moskal' " tradusa ideea "cine nu sare, nu vrea schimbare" - ideea "provenind" de la reprezentantele diplomatice "corespunzatoare" din tarile unde au avut loc "schimbari". La ce oare au sperat cei de la rasarit, la ceva normal si bun, intre vecini (exemplu Romania si R.Moldova)? Sa vedem cu ocazia aceasta, in iarna acesta (cind o fi ger) cit de independenta energetic, pe gaz, este Romania si daca va importa "din alta parte" tot gaz "sovietic" (asa este cunoscut gazul rusesc de romani si americani) dar mai scump, caci vine prin intermediari "pe de dupa ureche"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb