Rusia acuză Ucraina că a atacat platforme de foraj din largul Crimeei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie 2022

Rusia acuză Ucraina că a atacat platforme de foraj din largul Crimeei

Autorităţile ruse au acuzat, ieri, forţele ucrainene de faptul că au deschis focul asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi pe mare, în largul Crimeei ocupate, şi că au rănit cel puţin trei persoane, iar operaţiuni de salvare erau în curs, relatează AFP.

"În această dimineaţă (n.r. ieri), inamcul a atacat platforme de foraj Cernomorneftegaz. Sunt în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (Serviciile speciale) FSB. Încercăm să salvăm oameni", anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, Serghei Aksionov.

Potrvit lui Aksionov, cinci din 12 persoane au fost salvate - inclusiv trei răniţi -, iar celelalte persoane erau căutate în continuare, "cu participarea unor nave de petrulare şi mjloace aeriene", conform news.ro.

Serghei Aksionov nu a precizat care instalaţii au fost atinse.

Însă compania Cernomorneftegaz este cea care exploatează mai multe zăcăminte de gaze naturale şi petrol la Marea Neagră şi Marea Azov, în largul Crimeei ocupate.

Este pentru prima oară când ruşii anunţă un atac vizând infrastructuri de hidrocarburi offshore în Crimeea de la începutul invaziei şi războiului ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Ucraina a pierdut controlul asupra localităţii Metiolkine

Ucraina a anunţat ieri că a pierdut controlul asupra localităţii Metiolkine, un sat de la periferia oraşului Severodoneţk, în estul ţării, oraş-cheie pe care forţele ruse încearcă de mai multe săptămâni să-l cucerească, informează AFP.

"Din nefericire, nu mai controlăm Metiolkine", a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat difuzat pe reţelele sociale, conform Agerpres.

Cucerirea de către Rusia a acestei localităţi, care avea înainte de război circa 1000 de locuitori, este cea mai recentă avansare a ruşilor în interiorul şi în jurul oraşului Severodoneţk, unde armata Moscovei a întâmpinat o puternică rezistenţă ucraineană.

Trupele ruse au avansat lent în regiunea Donbas, formată din provinciile Lugansk şi Doneţk, unde ele îşi concentrează eforturile militare, după ce au fost alungate din zone situate în jurul capitalei Kiev, la începutul invaziei lor în Ucraina, în februarie.

Uzina chimică Azot din Severodoneţk, unde s-au refugiat sute de civili, este bombardată "în permanenţă" de forţele ruse, potrivit lui Gaidai.

La rândul său, primarul oraşului Severodoneţk, Oleksandr Striuk, a afirmat ieri la televiziunea ucraineană că armata Moscovei controlează majoritatea zonelor rezidenţiale din oraş.

"Dacă vorbim despre întreg oraşul, mai mult de o treime se află încă sub controlul forţelor noastre armate. Ruşii controlează restul", a precizat Oleksandr Striuk, adăugând: "Sunt lupte de stradă 24 de ore din 24".

Evacuările de civili din Severodoneţk sunt imposibil de realizat de mai multe zile, după ce un ultim pod ce lega acest oraş de oraşul vecin Lisiciansk a fost distrus.

Belarus reia activităţile de control asupra armelor

Belarus reia activităţile de verificare în temeiul tratatelor internaţionale existente de control asupra armelor, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de coronavirus, anunţă Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Reuters.

Într-un comunicat, ministerul a informat că a trimis o notificare către statele membre ale Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), anunţându-le că intenţionează să reia controale de verificare pe bază reciprocă.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a încetat să mai permită inspecţii de arme în 2020 din cauza pandemiei, conform Agerpres. Pe fondul tensiunilor crescute între Europa şi Minsk, în special din cauza rolului Belarusului în invazia Rusiei în Ucraina, membrii OSCE au cerut Minskului să readmită inspectorii pentru a verifica stocurile sale de arme.

Săptămâna trecută, Belarus a declarat că o serie de alte ţări, între care Polonia vecină, un aliat al NATO, nu au reluat încă inspecţiile la arme prin intermediul OSCE.

Ambasada belarusă de la Viena - care reprezintă Minskul la OSCE - a acuzat Polonia, Lituania şi Ucraina de politizarea problemei şi de refuzul de a discuta chestiuni legate de controlul armelor, a relatat agenţia de presă de stat Belta.

Ieri, Ministerul Apărării a precizat că Minskul este pregătit să le permită inspectorilor de arme să intre în ţară, dar numai pe bază de reciprocitate, dacă oficialilor săi li se va permite să inspecteze stocurile altor naţiuni.

OSCE este cea mai mare din lume organizaţie interguvernamentală regională orientată spre securitate, cu statut de observator în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Mandatul său include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei şi alegeri libere şi corecte.

Belarus a informat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea specială" din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat recent încrederea că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare, informează dpa.

"Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stability", a declarat von der Leyen pentru postul public german ARD, menţionând: "Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune".

Declaraţiile Ursulei von der Leyen au venit după ce, vineri, instituţia pe care o conduce s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei şi a Republicii Moldovei drept ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, notează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. rusii si-au atacat singuri platformele furate de ei de la ucrainieni

    1. Mincinos penibil.

      Delirezi...

    Atacul este un act ticalos al ucrainienilor. In primul rand pentru ca se pune in pericol ecologic toata zona Marii Negre. Ticalosia ucrainienilor nu cunoaste limite.

    1. Disciplina e disciplina in unitatea militara a trolilor, peste tot in forumuri gasesti de ieri tema promovata "pericol ecologic".

      Nu e vorba de disciplina ci de altceva, daca ar durea nu ar mai putea nici sa vada tastatura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb