Rusia a acuzat astăzi Uniunea Europeană (UE) că doreşte să exercite un "control extern" asupra Republicii Moldova prin intermediul noii misiuni civile pe care o va desfăşura în fosta republică sovietică pentru a consilia Chişinăul în ceea ce priveşte interceptarea şi combaterea viitoarelor ameninţări hibride şi lupta împotriva dezinformării ruse, informează G4Media.
"Vedem că UE încearcă din ce în ce mai mult să-şi facă loc în spaţiul postsovietic. Foloseşte ca instrument desfăşurarea prezenţei sale pe teren", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.
Ea a adăugat că numele misiunii "nu trebuie să conducă la confuzie cu privire la ceea ce vor face reprezentanţii UE acolo: exercitarea controlului extern de facto asupra Moldovei".
Rusia susţine că Uniunea Europeană "a devenit un instrument geopolitic al Statelor Unite şi al NATO, făcând paşi în direcţia unei confruntări deschise împotriva Rusiei".
Din acest motiv, potrivit MAE rus, "este puţin probabil ca o nouă prezenţă în R.Moldova să contribuie la stabilizarea situaţiei din ţară şi din ţările adiacente din regiune", arată sursa citată.
Miniştrii de externe din UE au convenit luni să desfăşoare o misiune civilă în R.Moldova pentru a ajuta la contracararea ameninţărilor ruse. Activităţile Misiunii se vor concentra pe consolidarea capacităţilor, inclusiv posibilitatea de implementare de către Misiunea UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission) a recomandărilor din evaluările privind riscurile ameninţărilor hibride în Republica Moldova. EUPM va fi, totodată, un instrument deosebit de util pentru pregătirea accelerată a Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea şi depăşirea vulnerabilităţilor accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federaţiei Ruse.
Misiunea UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission) va avea un mandat iniţial de doi ani şi va fi condusă de diplomatul român Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania şi Letonia, şi care a candidat pentru această poziţie alături de alte şapte persoane, continuă sursa.
"Fiind una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la încercările tot mai mari şi continue ale Rusiei de a destabiliza R.Moldova prin acţiuni hibride", a declarat luni înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.
Noua misiune civilă a UE va fi inaugurată la Chişinău cu ocazia summitului Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie.
Recent a fost dezvăluit un plan al Kremlinului de subordonare politică şi economică a Republicii Moldova, de împiedicare a intrării acestei ţări în UE şi NATO şi de impunere a limbii ruse în detrimentul limbii române. În plus, de la începutul războiului au avut loc mai multe proteste proruse, care, potrivit guvernului de la Chişinău, au ca scop divizarea societăţii şi destabilizarea ţării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2023, 15:10)
ȘI NU ESTE AȘA ?! ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2023, 15:40)
Dacă este spațiu post-sovietic nu înseamnă că am depășit momentul? Viața merge înainte și fără hoți și criminali.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2023, 15:38)
Oricine încearcă să scape de cizma rusească e vândut UE, NATO, marțienilor, jupiterienilor, etc