Rusia - al doilea cel mai mare exportator de arme din lume

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2022

Rusia - al doilea cel mai mare exportator de arme din lume

India cumpără un sfert din toată producţia rusească, urmată de China, Algeria, Egipt şi Vietnam

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după Statele Unite. Vânzările de armament rusesc reprezintă aproximativ 20% din vânzările globale de arme, iar între 2016 şi 2020, Moscova a vândut armament în valoare totală de 28 de miliarde de dolari către 45 de ţări, potrivit unei analize Al Jazeeera.

Aproximativ 90% din exporturile de arme merg către doar 10 ţări. Cel mai mare client al Rusiei este India, care a cumpărat 23% din tot exportul rusesc de armament din perioada 2016-2020, arme în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari în ultimii cinci ani. Jumătate din totalul importurilor de armament ale Indiei, 49,3%, provin din Rusia.

China este al doilea cel mai mare cumpărător de armament rusesc, cu achiziţii în valoare de 5,1 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, urmată de Algeria (4,2 miliarde de dolari), Egipt (3,3 miliarde de dolari) şi Vietnam (1,7 miliarde de dolari), potrivit datelor Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Armele pe care le vinde Rusia

Rusia exportă o varietate de arme, printre care avioane, motoare, rachete, vehicule blindate şi sisteme de apărare aeriană.

Avioanele reprezintă aproape jumătate (48,6 la sută) din exporturile de arme ruseşti. Între 2016 şi 2020, Rusia a livrat aproximativ 400 de avioane de luptă, mai toate aeronave Sukhoi şi MiG, în cel puţin 13 ţări. India a cumpărat aproximativ jumătate din ele. India este, de asemenea, una dintre cele şase ţări din lume care operează submarine cu propulsie nucleară închiriate de la Rusia. Multe din echipamentele militare produse de Rusia sunt upgrade-uri la arsenalul din epoca sovietică, dar Rusia a început în ultimii ani să dezvolte sisteme mai avansate, inclusiv sistemul de apărare antirachetă sol-aer S-400, care a fost vândut Chinei, Indiei, Siriei şi Turciei. Şi alte ţări şi-au exprimat interesul pentru achiziţionarea acestor sisteme mobile cu rază lungă, care au un cost de aproximativ 400 de milioane de dolari pe unitate.

AK-47: cea mai celebră armă din lume

Cea mai faimoasă armă rusească este AK-47 (Kalashnikov).

Dezvoltată de generalul armatei sovietice Mihail Kalashnikov în anii 1940, puşca de asalt AK-47 este considerată a fi ieftină, durabilă şi uşor de folosit. AK-47 este arma standard de infanterie pentru mai mult de 100 de ţări. AK înseamnă practic "Avtomat Kalashnikova", rusă pentru "Kalashnikov automat", iar numărul "47" reprezintă anul în care a fost dezvoltată puşca.

Există aproximativ 100 de milioane de AK-47 sau variante similare în întreaga lume, fapt ce o face cea mai deţinută puşcă de asalt din lume.

SUA, buget pentru apărare de 778 miliarde de dolari

În 2020, SUA au cheltuit 778 de miliarde de dolari pentru forţele sale armate - cel mai mare buget de apărare din lume şi peste următoarele 10 ţări împreună, potrivit SIPRI.

China s-a clasat pe locul al doilea cu 252 de miliarde de dolari, urmată de India cu 73 de miliarde de dolari, Rusia cu 62 de miliarde de dolari şi Marea Britanie cu 59 de miliarde de dolari.

Rusia - al doilea cel mai mare exportator de arme din lume

Cheltuielile militare ale Rusiei

Rusia - al doilea cel mai mare exportator de arme din lume

Cheltuielile militare ruseşti au crescut semnificativ în ultimele trei decenii. În 2020, Moscova a cheltuit aproximativ 62 de miliarde de dolari (4% din PIB) pentru armată şi apărare.

Industria armelor din Rusia este formată din aproximativ 1.300 de companii care angajează aproximativ două milioane de oameni. Cea mai mare dintre aceste companii este Rostec, fondată în 2007 de preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Rusia a fost în mai multe conflicte armate de când a devenit federaţie, adică după dizolvarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991. În 1994, Kremlinul a lansat o ofensivă împotriva Ceceniei, o republică separatistă aflată la graniţa cu Georgia, ideea fiind de a zdrobi conducerea separatistă a Ceceniei. Trei ani mai târziu Rusia a lansat cel de-al doilea război cecen pentru a recuceri republica. Armata rusă a asediat Groznîi, capitala Ceceniei, distrugând complet oraşul. Între 30.000 şi 100.000 de civili au fost ucişi în războaiele cu Cecenia şi posibil undeva peste 200.000 au fost răniţi.

În 2014 Rusia a invadat Ucraina şi a anexat Crimeea. O lună mai târziu, separatiştii pro-ruşi au început să atace în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

În 2015, Rusia a intrat oficial în războiul civil din Siria de partea lui Bashar al-Assad, iar intervenţia rusească a schimbat complet dinamica conflictului în favoarea regimului Assad. Războiul, care a strămutat zeci de milioane şi a ucis sute de mii de civili, este încă în desfăşurare după 11 ani de la izbucnirea sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb