Rusia ar trebui să utilizeze pentru bugetele sale din perioada 2017-2019 un preţ mediu de 40 de dolari pentru barilul de ţiţei, a anunţat ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, transmite Reuters.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei, cum ar fi Rusia. De asemenea, sancţiunile internaţionale impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina au dus la recesiune, complicând obiectivul Ministerului de Finanţe de a menţine un deficit bugetar gestionabil.
Recent, ministrul Economiei a propus pentru bugetul de anul viitor un preţ mediu de 45 de dolari pentru barilul de ţiţei, şi pentru perioada 2018-2019 o cotaţie de 50 de dolari, au declarat pentru Reuters surse oficiale. Dar de atunci au sporit presiunile din partea Ministerului de Finanţe, susţin sursele.
"Cu cât mai redus este preţul estimat pentru barilul de ţiţei, cu atât mai bine este pentru Ministerul de Finanţe deoarece sunt reduse automat cheltuielile", au explicat sursele, potrivit Agerpres.
Ministrul Economiei a prezentat estimările ca fiind prudente deşi instituţia pe care o conduce a sprijinit majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru a stimula avansul economiei.
"Cred că acest scenariu are o doză sănătoasă de conservatorism", a afirmat Alexei Ulyukayev, în timp ce premierul Dmitry Medvedev a replicat că acest conservatorism este justificat.
"Este mai bine să faci estimări mai reduse privind veniturile potenţiale decât să încerci mai târziu să găseşti rezerve suplimentare pentru a echilibra bugetul", a declarat Medvedev.
În 2017- 2019, economia ar trebui să revină pe creştere, urmând să înregistreze un avans de 0,8% anul viitor şi de 2,2% în 2019, a estimat Ulyukayev.
"Începând din 2017, ne aşteptăm la o redresare determinată de majorarea investiţiilor, a consumului şi a veniturilor reale", a anunţat ministrul Economiei.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut joi cu 2,8%, ajungând la valoarea de 44,53 dolari.
Anul trecut, economia s-a contractat cu 3,7% şi anul acesta ar urma să înregistreze un declin de aproximativ 1%. PIB-ul Rusiei a fost afectat de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina.