Rusia şi Bulgaria au bătut palma pentru gazoductul "South Stream"

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 ianuarie 2008

Rusia şi Bulgaria au bătut palma pentru gazoductul "South Stream"

Specialiştii bulgari susţin că "Nabucco" nu va mai avea succes

Vizita în Bulgaria a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a înregistrat un progres neaşteptat în ceea ce priveşte participarea bulgară la proiectul ruso-italian al conductei de gaze South Stream. Astfel, Bulgaria şi Rusia au semnat, vineri, un acord în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru participarea Bulgariei la acest proiect, după ce condiţiile bulgarilor au fost acceptate in extremis de Moscova. Gazoductul, care plea­că din Rusia, trece pe sub Marea Neagră şi prin Bulgaria, unde se bifurcă spre nord-vest şi spre sud-vest. Potrivit NewsIn, conducta va putea livra anual până la 30 de miliarde mc de gaze pieţelor europene.

"Este important că părţile au acceptat un compromis. Proiectul reflectă un echilibru al intereselor şi permite un progres asupra acestui subiect dificil", a declarat Dimitri Medvedev, preşedintele "Gazprom", după reuniunea cu premierul socialist Serghei Stanişev.

Opoziţia conservatoare şi ONG-urile din Bulgaria au reproşat Guvernului că se transformă într-un "cal troian al Rusiei în Uniunea Europeană". "Prin enorme investiţii în infrastructura energetică, Rusia urmăreşte să îşi restabilească influenţa în fostele teritorii ale imperiului sovietic. Proiectul South Stream va goli de sens proiectul Nabucco, preferat de Uniunea Europeană, la care ia parte şi Bulgaria şi care ar trebui să fie o alternativă pentru livrările de gaz din Asia Centrală către Europa", apreciază politologul Ognian Mincev, directorul Institutului de studii regionale şi internaţionale de la Sofia.

La rândul său, preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov a dat asigurări că, graţie acordurilor semnate, Bulgaria va deveni un factor strategic de dezvoltare a politicii energetice europeană. Din punctul său de vedere, a spune că Bulgaria trebuie să aleagă între UE şi Rusia este "o falsă dilemă".

Premierul bulgar Serghei Stanişev a precizat, citat de AFP, că valoarea segmentului de conductă care va trece prin Bulgaria se ridică la 1,4 miliarde de euro. Valoarea totală a South Stream este de 10 miliarde de euro.

"Este important că părţile au acceptat un compromis", a spus şi Dimitri Medvedev. "Proiectul pregătit reflectă un echilibru între interese şi permite un progres în acest subiect dificil", a declarat domnia sa pentru RIA Novosti, la finalul întâlnirii cu şeful guvernului bulgar.

Bulgaria şi Rusia vor deţine fiecare câte 50% din compania care va gestiona gazoductul pe teritoriul bulgar. Aceasta era principala divergenţă, alături de taxele de tranzit, care ameninţă să amâne semnarea acordului. "Gazprom" dorea pachetul majoritar din compania care va gestiona segmentul bulgar al conductei. "Partea rusă a acceptat în ultimul moment o mare parte din condiţiile puse de Bulgaria", declarase anterior la televiziunea naţională vicepreşedintele Comisiei economice a Parlamentului, Petar Kanev, membru al delegaţiei bulgare care a participat la negocieri. "Interesul nostru naţional este apărat. Bulgaria va avea o parte din compania internaţională care va exploata conducta. Vom primi sute de milioane de dolari pe an ca taxe de tranzit a gazului rus către Europa", a precizat Kanev.

South Stream este o conductă care ar urma să traverseze Marea Neagră, apoi Bulgaria, pentru a se bifurca spre Grecia şi Italia în sud, respectiv Serbia în nord. South Stream este considerat un concurent al proiectului Nabucco, ce ar urma să transporte gaz din regiunea caspică via Georgia şi Turcia şi conceput pentru a fi o alternativă europeană la reţeaua de conducte ruseşti. Uniunea Europeană importă din Rusia aproape jumătate din gazul pe care îl consumă şi se teme pentru siguranţa sa energetică, după criza gazului dintre Moscova şi Kiev care a dus la întreruperea aprovizionării mai multor ţări europene.

Mai multe contracte importante în domeniul energiei au fost semnate vineri, în timpul vizitei preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin în Bulgaria, ţară care vrea să profite de poziţia sa strategică în Balcani, transmite AFP. Cele două ţări au semnat un contract enorm pentru construirea unei centrale nucleare la Belene, în nordul ţării, de o valoare totală de patru miliarde de euro. Este prima realizare a grupului rus "Atomstroiexport" într-o ţară a Uniunii Europene. Consorţiul franco-german "Areva - Siemens" va furniza echipamentele de securitate. Centrala, care ar trebui să fie finalizată în 2012, va funcţiona cu două reactoare de 1.000 MW de tip VVER cu apă presurizată, un model nou (V-466), care nu a mai fost instalat până în prezent în Europa. "Atomstroiexort" foloseşte acest model la construcţia a două centrale din China şi India, a precizat Compania naţională de electricitate bulgară (NEC). Potrivit NewsIn, cu această nouă centrală, Bulgaria speră să îşi recapete poziţia de mare exportator de energie, pierdută după închiderea parţială, la sfârşitul anului 2006, a centralei de la Kozlodui. Acţiunea a fost întreprinsă la cererea UE, din motive de securitate. Pe de altă parte, a fost semnat şi un acord tripartit pentru înfiinţarea unei companii mixte pentru proiectul oleoductului Burgas-Alexandropolis, care să transporte petrol rus de la Marea Neagră la Marea Egee. Bulgaria, Rusia şi Grecia au încheiat, în martie 2007, la Atena, un acord pentru construcţia acestei conducte de petrol, care va traversa 150 km din teritoriul bulgar şi aparţine în proporţie de 51% părţii ruse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb