Actualizare 09:50 Rusia şi Iranul au semnat protocoale pentru cooperare energetică şi industrială
Iranul şi Rusia au semnat patru protocoale de acord în vederea consolidării cooperării economice şi industriale, dar şi a schimburilor comerciale, a anunţat presa iraniană, relatează AFP.
Cele patru protocoale de acord au fost semnate în domeniile petrolier, industrial şi comercial, petrochimic şi minier.
Ministrul iranian pentru Petrol Bijan Namdar Zanganeh a declarat că schimburile comerciale dintre cele două ţări, "care ating în prezent suma de 1,5 miliarde de dolari, urmează să fie multiplicate de zece ori".
Aceste texte au fost semnate după o zi de negocieri intense între delegaţia rusă, alcătuită din 160 de persoane conduse de către ministrul Energiei Aleksandr Novak, şi diverşi reprezentanţi iranieni.
Protocoalele de acord urmează să fie finalizate de către preşedinţii rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rohani până la sfârşitul lui septembrie.
Iranul şi Rusia îşi "vor dezvolta cooperarea în domeniile petrolier, al gazelor naturale, petrochimic şi rafinării", a declarat adjunctul ministrului însărcinat cu probleme internaţionale şi comerciale Ali Majedi, citat de agenţia Isna.
Însă "problema schimbului petrol contra bunuri nu este absolut deloc pe ordinea de zi" a reuniunii Comisiei economice comune iraniano-ruse de marţi şi miercuri, a subliniat el.
Presa a evocat un acord de schimb prevăzând vânzarea de petrol şi produse de consum iraniene în schimbul unor investiţii ruseşti în producţia energetică a Iranului, în special în sectorul petrol-gaze, afectat de sancţiuni internaţionale.
Potrivit presei ruse, negocierile vizează achiziţionarea de către Rusia a aproximativ 70.000 de barili de petrol pe zi, reprezentând aproximativ 2% din producţia iraniană (3,2 milioane de barili pe zi în 2013). În opinia Moscovei, aceste livrări nu contravin sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în legătură cu temerile privind programul său nuclear.
Teheranul urmează să furnizeze, de asemenea, produse alimentare către Rusia, în urma deciziei acesteia din urmă de a suspenda importuri de produse europene şi americane, ca reacţie faţă de embargoul care i-a fost impus de către UE şi Statele Unite în urma susţinerii de către Moscova a rebeliunii din Ucraina.
Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak, care participă la această reuniune comună, s-a întâlnit cu omologul său Hamid Chitchian şi cu Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA).
Rusia va participa, de asemenea, la construirea a opt centrale electrice cu o capacitate totală de 2.800 de megawaţi şi la modernizarea centralelor existente, a declarat Chitchian.
Potrivit ministrului iranian, volumul acestei cooperări va atinge peste zece miliarde de dolari.
Cele două ţări discută totodată despre un contract în vederea construirii a patru noi centrale nucleare. Moscova a finalizat centrala de la Boushehr, o instalaţie cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, situată pe coasta de la Golful Persic, pe care a predat-o în mod oficial iranienilor în septembrie 2013.
Iranul vrea să construiască 20 de centrale nucleare de câte 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Boushehr, pentru a-şi diversifica sursele de energie şi pentru a fi mai puţin dependentă de petrol şi gaze naturale în consumul intern.
---
Rusia analizează posibilitatea de a furniza anual Iranului o cantitate de cereale în valoare de 500 de milioane de dolari în schimbul petrolului, a declarat ieri directorul companiei de stat din Rusia care se ocupă cu comerţul cu cereale, United Grain Company (UGC), Andrey Gormakh, transmite Reuters.
Cele două ţări au început discuţiile pentru un barter de tip cereale pentru petrol încă de la începutul acestui an, în ideea de ocoli sancţiunile occidentale impuse ambelor ţări, Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina şi Iranului pentru programul său nuclear.
Gormakh a declarat pentru agenţia rusă RIA Novosti că UGC este gata să furnizeze Iranului o cantitate de unu până la două milioane tone de cereale pe an în schimbul petrolului. Pe baza preţului înregistrat în prezent de tona de grâu din Rusia ar fi vorba de un contract în valoare de 500 de milioane de dolari.
"Această problemă este discutată la reuniunea de lucru, dar nu am ajuns încă la o soluţie în ceea ce priveşte partea financiară", a declarat Gormakh cu ocazia unui forum de afaceri bilateral care a avut loc la Teheran.
În luna ianuarie, o serie de surse au declarat pentru Reuters că Rusia şi Iranul discută un swap în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe lună însă, pe măsură ce discuţiile au progresat, cifrele privind posibilele vânzări de petrol au coborât până la o zecime din planul iniţial, a informat cotidianul financiar rus Kommersant în luna august.
Un posibil acord ar fi benefic pentru ambele ţări în condiţiile în care Rusia ar urma să înregistreze în acest an cea mai bună recoltă la grâu din ultimii şase ani, în timp ce Iranul se confruntă cu o recoltă sub aşteptări. În ultimii ani, Iranul a importat aproximativ cinci milioane de tone de grâu pe an însă sursele estimează că în acest an importurile de grâu se vor ridica la şase milioane tone.
Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, a recoltat deja 50 de milioane de tone de pe 64% din suprafaţa cultivată cu grâu. UGC estimează că exporturile de grâu ale Rusiei în anul 2014/2015 se vor ridica la 22 milioane de tone.
În paralel însă, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat marţi că Kazahstanul vrea să-şi majoreze de cinci ori exporturile de cereale spre Iran, până la 2,5 milioane tone pe an. Nazarbaev a adăugat că această creştere a livrărilor va fi posibilă începând din luna noiembrie, odată cu inaugurarea tronsonului iranian din calea ferată care va face legătura între Kazahstan, Turkmenistan şi Iran.