Rusia şi Ucraina promit să reia livrările de gaze

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2009

Documentele ar trebui semnate astăzi

Rusia şi Ucraina promit că vor semna, astăzi, documentele privind condiţiile de reluare a livrărilor de gaze către Europa, astfel încât exporturile "Gazprom" către consumatorii de pe continent să nu mai întârzie.

Premierul rus, Vladimir Putin, şi omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko, au purtat negocieri la finele săptămânii trecute, după care au anunţat că toate documentele necesare reluării livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina vor fi gata astăzi. Reprezentanţii celor două ţări au însărcinat grupurile energetice "Gazprom" Rusia şi "Naftogaz" Ucraina să pregătească rapid contractele, în urma acordului politic la care au ajuns părţile, ieri.

"Nu pot să nu recunosc că discuţiile cu partea rusă au fost destul de dificile, dar am ajuns la un acord care permite semnarea tuturor contractelor privind atât aprovizionarea cu gaze ruseşti a Ucrainei pe anul 2009, cât şi reluarea livrărilor de gaze din Rusia spre Europa, prin teritoriul ucrainean", a afirmat Iulia Timosenko. Aceasta a subliniat: "După semnarea contractelor privind tranzitul şi aprovizionarea Ucrainei cu gaze, Rusia va relua livrările de gaze către Europa, iar din partea Ucrainei nu va exista niciun impediment pentru asigurarea, fără perturbări, a tranzitului".

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că, în cursul negocierilor, Rusia a acceptat reducerea cu 20% a preţului pentru livrările de gaze către Ucraina, în 2009, cu condiţia menţinerii actualului tarif pentru tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul ucrainean. În prezent, Rusia plăteşte o taxă de numai 1,7 dolari pe mia de metri cubi de gaze, la 100 de kilometri.

Putin a mai precizat că, de la 1 ianuarie 2010, Rusia şi Ucraina trec la preţurile europene din domeniul livrărilor de gaze, indicând astfel că memorandumul încheiat toamna trecută cu şeful executivului ucrainean, privind trecerea treptată la preţuri de piaţă pentru livrările de gaze ruseşti către Ucraina, nu mai este de actualitate.

Preţul mediu la care Europa importă gaz din Rusia este de 450-500 de dolari mia de metri cubi. Ucraina a anunţat, recent, că nu îşi poate permite să plătească mai mult de 201 dolari, în condiţiile în care Rusia cerea 450 de dolari. În 2008, Ucraina a plătit 179,50 dolari pentru mia de metri cubi de gaze din Rusia.

Uniunea Europeană a salutat anunţul privind acordul ruso-ucrainean, care ar permite reluarea livrărilor de gaz rusesc spre Europa, însă a subliniat că adevăratul test va fi trecut doar în momentul în care gazul va începe să circule.

"Salutăm anunţul unui acord politic, dar suntem destul de prudenţi, pentru că au fost prea multe acorduri nerespectate şi promisiuni neţinute", a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb