Rusia va fi nevoită să taie semnificativ deficitul bugetar, dacă preţul mondial al ţiţeiului va coborî sub 90 de dolari barilul, după cum estimează, într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal, prim-vicepremierul Igor Şuvalov. Oficialul de la Moscova a afirmat: "Este evident că, în situaţia în care preţul petrolului scade sub 90 de dolari barilul, va trebui să recurgem la o consolidare fiscală serioasă".
Bugetul federal al Rusiei pe 2012 preconizează un deficit de 1,5% din PIB. La începutul lunii aprilie, Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a modificat în scădere estimarea privind deficitul bugetar al ţării la 0,5% din PIB şi a revizuit în creştere previziunea pentru preţul mediu al ţiţeiului Ural la 115 dolari/baril, de la 110 dolari/baril.
Preţul mondial al petrolului a scăzut de la 118 dolari/baril pe piaţa SUA la mai puţin de 100 de dolari/ baril în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor investitorilor în privinţa viitorului Europei.
• 15,4 miliarde dolari pentru măsuri anticriză
Guvernul Rusiei a decis să pună deoparte 500 de miliarde de ruble (15,4 miliarde dolari) în bugetul pe 2013 pentru finanţarea directă a măsurilor anticriză, dacă situaţia din zona euro va continua să escaladeze, potrivit ministrului Finanţelor, Anton Siluanov.
"Fondurile vor fi utilizate pentru susţinerea persoanelor defavorizate social şi a întreprinderilor importante sistemic", a spus Siluanov, adăugând că mecanismul anticriză are în vedere relansarea unei scheme, propuse în 2009 (neimplementată), privind emiterea de obligaţiuni guveranamentale pentru recapitalizarea băncilor, în schimbul acţiunilor.
În 2012, guvernul de la Moscova a pus deoparte 200 de miliarde de ruble pentru măsuri anticriză, în vederea susţinerii companiilor locale.
PIB-ul Rusiei a crescut cu 4% în trimestrul întâi din 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, ritmul fiind inferior estimării oficiale în acest sens: +4,9%.
PIB-ul Rusiei a însumat 12.869 miliarde ruble (402 miliarde dolari) în primele trei luni din acest an.