Rusia vrea o cooperare economică mai strânsă cu România

CAROLA IONESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2011

În prezenţa celor doi demnitari (Ion Ariton, stânga, şi Andrei Fursenko) au mai fost semnate: Programul de Cooperare între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a României în domeniul dezvoltării colaborării tehnico-ştiinţifice; Acordul între Camera de Comerţ şi Industrie Prahova din România şi Agenţia Economico-informaţională Ruso-Balcanică (Rusbalkaninform), privind deschiderea pe teritoriul Federaţiei Ruse a Reprezentanţei CCI Prahova; Acordul de cooperare în Consiliile de Afaceri pentru cooperarea dintre România şi Federaţia Rusă.

În prezenţa celor doi demnitari (Ion Ariton, stânga, şi Andrei Fursenko) au mai fost semnate: Programul de Cooperare între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a României în domeniul dezvoltării colaborării tehnico-ştiinţifice; Acordul între Camera de Comerţ şi Industrie Prahova din România şi Agenţia Economico-informaţională Ruso-Balcanică (Rusbalkaninform), privind deschiderea pe teritoriul Federaţiei Ruse a Reprezentanţei CCI Prahova; Acordul de cooperare în Consiliile de Afaceri pentru cooperarea dintre România şi Federaţia Rusă.

Andrei Fursenko: Companiile ruseşti manifestă interes faţă de sfera hidroenergetică

Ministrul Ariton la Moscova: Conducerea României are toată deschiderea pentru cooperare economică

Ministrul român al economiei, Ion Ariton, a transmis ieri Rusiei un mesaj de deschidere pentru cooperarea economică din partea Guvernului şi a Preşedinţiei României. Domnia sa a spus: "Avem toată deschiderea pentru buna colaborare economică din punctul de vedere al Guvernului şi al Preşedinţiei României. Susţinem crearea a cât mai multor locuri de muncă în România şi - de ce nu - ca mai multe firme româneşti să fie prezente în Rusia, pentru că un astfel de schimb economic ne va duce la o creştere economică şi la o prosperitate a firmelor noastre, atât a celor din Rusia, cât şi a celor din România".

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a participat, ieri, la Moscova, la reuniunea Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică. În cadrul reuniunii, au fost analizate situaţia colaborării comercial-economice şi investiţionale, cooperarea în domeniile energie, transporturi, industrie, agricultură, turism, în domeniul tehnico-ştiinţific şi pe linia colaborării între camerele de comerţ şi industrie.

Rusia îşi doreşte o mai strânsă cooperare economică cu România, implicit mai multe investiţii ale companiilor româ-neşti pe piaţa rusă, a declarat, la rândul său, Andrei Fursenko, copreşedintele Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, reunită la patru ani de la întreruperea lucrărilor.

De această dată, părţile au convenit să se întâlnească din nou în 2012 la Bucureşti, ca să evalueze cum au pus în aplicare acordurile semnate în capitala rusă.

Andrei Fursenko a relevat, în debutul lucrărilor, că piaţa românească este una atractivă pentru companiile ruseşti, volumul total al investiţiilor atingând 2 miliarde de dolari. Părţile cooperează în sfera energetică şi în cea a construcţiilor de maşini. În plus, companiile ruseşti manifestă interes faţă de sfera hidroenergetică, a menţionat oficialul de la Moscova.

"Pe de o parte, putem fi mulţumiţi de modul în care evoluea-ză cooperarea şi, chiar şi în ciuda unei îndelungate pauze în întâlnirile comisiei, la nivel de lucru, relaţiile au continuat, dar este foarte important ca ele să fie susţinute de la nivel de stat", a punctat Andrei Fursenko, ministru al educaţiei din Rusia, citat de Agerpres.

El a adresat părţii române invitaţia de a coopera mai strâns în domeniul inovării şi a amintit de proiectul Skolkovo - viitorul centru IT al Rusiei. "Cred că şi colegii români vor fi interesaţi să-şi găsească un loc în acest proiect serios", a spus Andrei Fursenko.

Ministrul român al economiei, Ion Ariton, a dat asigurări, la rândul său, că reuniunea Comisiei mixte de la Moscova va constitui "un moment de referinţă în dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre România şi Rusia". "Se continuă procesul de reformare a întreprinderilor de stat, reformele includ vânzarea unor pachete majoritare de acţiuni la unele companii şi profesionalizarea managementului acestora, de aceea sper ca interesul companiilor din Rusia să crească în perioda următoa-re, deoa-rece România oferă posibilităţi de investiţii foarte atractive şi un climat de afaceri performant", a afirmat Ion Ariton.

Ambasadorul României la Mos-cova, Constantin Mihail Grigorie, a arătat că volumul schimburilor comerciale între România şi Rusia a înregistrat o creştere de 35% faţă de anul 2009, ajungând la aproape 4 miliarde de dolari. În 2010, pentru prima dată după 1989, volumul exporturilor româ-neşti a depăşit un milard de dolari. Diplomatul român a subliniat că trendul ascendent s-a menţinut şi în cursul acestui an, pe primele şase luni înregistrându-se o creştere a volumului schimburilor comerciale de 40% şi a exporturilor româneşti de 53%. Se aşteaptă ca la sfârşitul anului 2011, schimburile comerciale bilaterale să depăşească 5 miliarde de dolari, iar exporturile româneşti 1,5 miliarde de dolari, a subliniat ambasadorul Constantin Mihail Grigorie.

În cadrul vizitei pe care o efectuea-ză la Moscova, ministrul Ion Ariton are programate întâlniri cu conducerile companiilor ruseşti Gazprom, Mechel şi Lukoil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb