Rusia vrea să folosească rubla şi yuanul în locul dolarului pentru tranzacţiile cu ţiţei

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2014

Rusia vrea să folosească rubla şi yuanul în locul dolarului pentru tranzacţiile cu ţiţei

Rubla s-a depreciat faţă de dolar la un nivel record

Gazprom Neft, divizia de ţiţei a companiei de gaze naturale ruseşti Gazprom, a afirmat că este de acord pentru acceptarea rublei şi a yuanului chinezesc pentru plata livrărilor de ţiţei, potrivit neurope.eu.

Aceste informaţii apar în contextul în care Occidentul a impus sancţiuni Moscovei ca răspuns la criza din Ucraina.

Pentru exporturile din câmpul Novoportovskoye din regiunea arctică, compania a declarat că ar accepta rubla rusească, în timp ce China poate folosi propria monedă pentru ţiţeiul livrat prin conducta Est-Siberiană din Oceanul Pacific (ESOP), a relatat cotidianul Kommersant miercuri.

Guvernul rus şi câţiva dintre cei mai mari exportatori au discutat pe larg posibilitatea acceptării plăţii folosind rubla pentru exporturile de ţiţei.

În urmă cu două săptămâni, Rusia a început livrarea ţiţeiului din câmpul petrolier Novoportovskoye către Europa, pe mare. Două tancuri petroliere trebuie să ajungă în Europa în septembrie. Potrivit Kommersant, plata pentru aceste livrări va fi efectuată în ruble.

Însă divizia de ţiţei a Gazprom nu va accepta plăţi doar în ruble. Livrările ulterioare prin ESOP ar putea fi plătite în moneda chinezească yuan.

Gazprom Neft a preluat controlul asupra câmpului petrolifer Novoportovskoye în 2012. Rezervele câmpului care pot fi recuperate depăşesc 230 de milioane de tone de ţiţei şi 270 miliarde de mc de gaz. Câmpul petrolifer este situat în regiunea Arctică şi face parte din Districtul Autonom Yamal-Nenets.

Gazprom Neft a declarat un profit net de 2,4 miliarde de dolari şi o creştere a producţiei de 4,1% în prima jumătate a acestui an.

Administraţia Informaţională a Energiei din SUA, divizia de statistică a Departamentului de Energie, a declarat într-o conferinţă din luna iulie că exporturile de ţiţei, produse petroliere şi gaze naturale reprezintă 68% din veniturile de export ale Rusiei în 2013.

Prima divizie a conductei ESOP şi-a început activitatea în ianuarie 2010. Gazprom Neft a început să lucreze la câmpul din regiunea arctică în 2012.

Între timp, rubla rusească s-a depreciat, vineri, la cel mai scăzut nivel faţă de dolar de la primele dovezi ale intervenţiei militare ruseşti directe în cazul conflictului ce escaladează în Ucraina.

Valoarea rublei ruseşti a căzut abrupt după deschiderea şedinţei de vineri din Moscova în jurul orei 09:27 (ora României) iar un dolar valora 37,01 ruble, trecând de valoarea de 37 de ruble pentru prima oară, potrivit datelor de la Bursa din Moscova. Ulterior, cursul şi-a inversat trendul şi se tranzacţiona în jurul valorii de 36,9 ruble ruseşti la mijlocul zilei de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb