Ruşii au preluat controlul la "Metalexportimport"

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 11 iunie 2007

Ruşii au preluat controlul la "Metalexportimport"

Compania "Metal­exportimport" Bucureşti a intrat sub controlul unor investitori persoane fizice din Rusia, după cum ne-a declarat Paul Tudor, acţionar al firmei bucureştene. "Respectivii investitori, persoa­ne fizice, au negociat cu cei care deţineau acţiuni la Metal­exportimport şi au achiziţionat în total peste 50% din titluri. Nu ştiu, sau nu pot să spun valoarea sumei totale plătită de către respectivii investi­tori", ne-a spus Paul Tudor, considerat, potrivit unor surse, unul dintre principalii artizani ai acestei operaţiuni prin care "Metalexportimport" a ajuns sub controlul investitorilor din Rusia.

Adevărata miză a tranzacţiei este combinatul de utilaj greu "Fortus" Iaşi, piesa de rezis­tenţă a "Metalexportimport", la care aceasta din urmă deţine un pachet de 64,96% din acţiuni. Informaţii neoficiale, furnizate de surse din cadrul "Fortus", indică faptul că inves­titorii persoane fizice din Rusia au legături cu compania "Rosatomstroi", iar suma totală a tranzacţiei este de circa 5 milioane de euro. Conform datelor disponibile, "Rosatomstroi" se ocupă cu construcţii de maşini pentru industria metalurgică şi chimică, derulând afaceri şi în domeniul energiei electrice. Recent, compania rusească a câştigat contractul de construire a Centralei Atomice de la Balene, Bulgaria, urmând să fie executantul proiectului de construire şi punere în exploatare a celor două blocuri energetice ale centralei. "Pot să spun doar că acţiuni Metalexportimport au fost cumpărate de investitori persoane fizice, oameni care au experienţă în relaţiile comerciale cu Fortus, au lucrat sub diverse firme cu combinatul din Iaşi. Aşadar, nu s-a schimbat acţionarul majoritar al societăţii ieşene, ci majoritatea acţiunilor de la Metalexportimport sunt deţinute acum de investitori ruşi. Ei vor veni cu capitalul necesar redresării şi dezvoltării combinatului din Iaşi", a precizat Paul Tudor, domnia sa îndeplinind şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al "Fortus".

Tudor ne-a mai declarat că ruşii au instalat deja în poziţia de director general la "Fortus" pe Vladimir Genadevici Banacencov, iar fostul director general, Gheorghe Chişcă, a devenit director general adjunct al combinatului.

Ruşii nu sunt la prima încercare de a prelua controlul la "Fortus" Iaşi.

La jumătatea anului trecut, compania rusă "Rosatomstroi" îşi manifesta intenţia de a prelua acţiunile deţinute de "Metalexportimport" la "Fortus", oferind 5,5 milioane de euro şi promiţând plata restanţelor salariale către angajaţi, achitarea creditelor restante ale combinatului, precum şi efectuarea unor investiţii de circa 30 de milioane de euro în decurs de trei ani. Ei mai afirmau că pot realiza la "Fortus" o producţie de 35 de milioane de euro în primul an, valoarea acesteia urmând să ajungă la 200 de milioane de euro în următorii cinci ani. Aceste intenţii nu s-au finalizat în formula avansată atunci către AVAS, dar "Fortus" a intrat în final în portofoliul ruşilor, sub forma preluării controlului asupra "Metalexportimport".

Conform informaţiilor existente, în perioada imediat următoare se va realiza o analiză a situaţiei de la "Fortus", urmând a fi adoptate decizii în ceea ce priveşte necesarul investiţional. Conducerea combinatului ieşean afirmă că principala urgenţă o constituie realizarea unor investiţii în valoare de 600.000 de euro pe linie de mediu, până în luna septembrie, în caz contrar societatea riscând să fie închisă. De asemenea, conform contractului de privatizare, ce prevede obligaţii a căror îndeplinire va fi sprijinită de capital rusesc, până la finalul anului trecut trebuiau să fie realizate investiţii de 2,4 milioane de euro în mediu, utilaje şi capital de lucru, capitole la care se înregistrează restanţe majore. De asemenea, la obligaţiile decurgând din contractul de privatizare se mai adaugă şi cele prevăzute în proiectul de restructurare a combinatului ieşean. Consiliul Concurenţei a avizat anul trecut acordarea unui ajutor de stat către "Fortus" în valoare totală de 119,125 milioane lei, această sumă fiind considerată parte a costurilor totale ale implementării programului de restructurare. Pe lângă ajutorul de stat, "Fortus" trebuie să mai contribuie la acest program cu 77,017 milioane lei, iar acţionarul majoritar cu 43,082 milioane lei. Costurile totale ale implementării programului de restructurare se ridică, aşadar, la 239,225 milioane lei, din care cota cea mai ridicată revine restructurărilor financiare, în sumă de 149,898 milioane lei. Restructurarea organizatorică reclamă costuri de 72,11 milioane lei, 14,028 milioane lei revin eforturilor de restructurare tehnologică, iar pentru investiţiile de mediu sunt prevăzute 3,188 milioane lei. Conform raportului anual de activitate, SC "Fortus" SA Iaşi a beneficiat până în prezent doar de 28.827.784 lei din valoarea ajutorului de stat menţionat, din care scutiri la plată în valoare de 4.768.855 lei, conversii în acţiuni de 23.898.352 lei şi eşalonări la plată de 160.577 lei. "Noii acţionari de la Metalexportimport au un plan de investiţii care depăşeşte cu mult prevederile din contractul de privatizare a Fortus sau pe cele din programul de restructurare a combinatului respectiv. Vor să facă la Iaşi utilaje, vagoane, echipamente pentru energie, aşadar vor să investească în obiectul principal de activitate al combinatului, dar şi să adauge activităţi noi, produse noi. În niciun caz, ei nu vor să construiască acolo mall-uri, blocuri sau vile", ne-a mai spus Paul Tudor, domnia sa afirmând că noii acţionari au planuri deosebit de ambiţioase chiar pentru următoarele trei luni.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Citind articolul dumneavoastra si cunoscand poate ceva mai bine situatia relatata de dumneavostra intr-o lumina favorabila aritizanului acestei tranzactii, nu pot decat sa-mi exprim speranta ca rusii care au pus mana pe fortus iasi intr-un mod mai putin ortodox vor face ceva pentru acest combinat. Din 2003 si pana in prezent, de cand a fost semnat contractul de vanzare-cumparare al fortus iasi, metalexportimport a folosit combinatul iesean doar pentru a mai supravietui dezastrului in care se afla chiar inainte de a semna contractul de privatizare cu avas bucuresti. Ca de obicei, statutul roman a inchis ochii la multe neregului, incepind cu situtia dezastruoasa a metalexportimport din momentul semnarii contractului de privatizare, continuand cu nerespectarea obligatiilor din acest contract, pretul derizoriu cu care a fost vandut combinatul - aprox.600.000 usd. Atat timp cat in avas bucuresti exista o persoana-director la postprivatizare -care protejeaza artizanul prezentei tranzactii, statutul roman va fi numai in pierdere. avand in vedere situatia financiara pecara a metalexportimport de ce statutul roman nu a facut o novatie a contractului de privatizare, castigand un pret real pentru combinatul iesean, in schimb a acceptat ca cei 5 milioane de euro sa fie achitati lui paul tudor? Banii cu care au fost cumparte actiunile metalexportimport provin dintr-o banca din Insulele Virgine-cont Lituania-transfer in BRD Bucuresti pentru Tunguev Khavazh. Tunguev Khavazh transfera suma de 4 milioane de euro din BRD Bucuresti catre BRD Iasi pentru Condrea Valentin. Condrea Valentin tranfera din BRD Iasi in Libra Bank si Romextera pentru familia Tudor. Toate aceste tranzactii au la baza contracte de imprumut care vizeaza in mod direct fortus iasi. In calitate de contribuabil as vrea sa stiu cat a investit metalexportimport in cei apope 4 ani in fortus iasi? De ce trebuiesc acordate aceste ajutoare de stat care pana la urma vor fi achitate din buzunarul nostru, al contribuabililor? De ce trebuie sa suportam noi pierderile fortus iasi (care in parte se datoreaza devalizarilor succesive realizate de actionarul metalexportimport)? Degeaba declaram ca luptam impotriva coruptie, cand chiar cei care declar sunt asa cum sunt.... Poate rusii or investi ceva in combinatul iesean, dar nu trebuie pierdut din vedere profitul pe care acestia l-ar obtine chiar daca ar plati datoiile la zi, inlusiv cele istorice: profit de 80 milioane euro.

    1. Ai cumva date despre conturi sau extrasele bancare ? Ce date mai ai despre persoanele implicate ?

      Metalexportimport si Fortus sunt strans legate de o alta gaura de proportii : Combinatul de la Krivoi Rog. 

      Adresa mea de e-mail este eohanes@yahoo.com

      date sunt suficiente si cei care ar trebui sa ia atitudine le ignora. Multi au cunostinta de aceste documente dar sunt platiti sa taca.Totul se opreste undeva acolo sus...poate te voi contacta.....am toate informatiile, dar ma lupt cu morile vant de foarte multa vreme.....sper, totusi ca intr-un timp relativ scurt "buba" fortu sa se sparga.....

      daca aveti toate informatiile si toate informatiile pe care le aveti sunt corecte si reale, de ce nu actionati in consecinta ?

      am actionat, dar totul s-a oprit la nivel de sefi. oricum atat timp cat PNL este la putere nu se va face nimic.totul este controlat in iasi de baronul local Fenechiu care are cativa ministri in guvern...

      Inteleg totusi ca Metalexportimport a incercat sa mentina pe linia de plutire Fortus.Din datele bilantiere pe 2006 reiese ca a reusit sa aiba profit. Probabil ca ati actionat la nivelul conducerii societatii si poate nu a fost suficient.

      Prea multe vorbe pentru a critica tot ce se face in favoarea industriei romanesti si, in speta, pentru mentinerea activitatii si asigurarea mai multor comenzi, incarcarea capacitatilor de productie, modernizarea dotarilor s.a. Unora le pute tot ce se face pentru binele Fortus. Era mai bine ca Fortus sa fie inchis, lichidat, iar cei cca. 1750 de oameni sa ramana pe drumuri? Place sau nu place, Metalexportimport a reusit sa mentina unitatea pe linia de plutire in toata aceasta perioada. Daca datoriile statului, angajate cu ocazia semnarii contractului de privatizare, ar fi fost onorate la timp, activitatea s-ar fi desfasurat cu rezultate mult mai bune.

      Si este normal si firesc, in conditiile prezentate, ca pachetul maoritar al Metaxportimport sa fie cumparat cu suma ridicola de 5 mil. euro? De fapt P.Tudor spne ca nu poate declara suma reala, ce se ascunde de fapt in spatele acestei tranzactii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb