Ruukki România, parte a producătorului suedez de oţel SSAB, va închide în iarnă fabrica din judeţul Giurgiu, lansată în 2008 printr-o investiţie de 35 milioane euro, urmând ca secţiile de panouri şi profile, respectiv de structuri metalice, să fie închise, iar cea de ţiglă metalică să fie relocată.
"Oprim producţia în această iarnă, când se termină sezonul, şi relocăm departamentul de roofing în cele două locaţii ale Plannja, din Bacău şi Tunari, urmând ca în Bolintin Deal să se decidă mai departe ce se va întâmpla. SSAB va decide, prin departamentul de real-estate. Principalele opţiuni sunt închiriere, vânzare sau relocare de activitate din partea SSAB", a declarat astăzi, la o întâlnire cu presa, Marian Pîrvu, business director Ruukki România.
Grupul finlandez Rautaruukki, fostul proprietar al Ruukki România, a fuzionat în acest an cu concernul suedez SSAB, operaţiunile din domeniul construcţiilor civile şi industriale fiind regrupate într-o nouă divizie denumită Ruukki Construction, cu sediul central în Finlanda.
Ruukki România va renunţa la producţia de panouri, profile şi structuri metalice, cu ponderea cea mai ridicată în cifra de afaceri, urmând să transfere secţia de ţiglă metalică către locaţiile din Bacău şi Ilfov ale Plannja România, altă subsidiară SSAB. Cele două firme urmează să fuzioneze în această iarnă sub denumirea Ruukki Construction România.
În cadrul acestei operaţiuni vor fi disponibilizate 109 persoane, care vor primi salarii compensatorii, iar ceilalţi aproape 50 de salariaţi Ruukki România vor fi relocaţi la fabrica din Tunari.
Ruukki se va axa în continuare pe segmentul acoperişurilor metalice, unde vizează extinderea portofoliului, creşterea capacităţii de producţie şi a reţelei de distribuţie.
"Strategia noastră este pe acoperişuri, nu numai în România, ci în toate ţările din jur unde Ruukki este prezent", a spus Pîrvu.
Vânzările Ruukki în sectorul de acoperişuri metalice vor creşte în acest an de la 5 milioane euro, în 2013, la 7 milioane euro, previziunile pentru 2015 indicând un nivel de 10 milioane euro, a precizat el.
Piaţa de ţiglă metalică se ridică la aproximativ 16 milioane metri pătraţi şi are o valoare de 70-80 milioane euro. După fuziunea cu Plannja, capacitatea de producţie din România a Ruukki Construction va totaliza 4 milioane metri pătraţi.
Afacerile Ruukki România se vor plasa la 30 milioane euro în acest an, de la 45 milioane euro în 2013, pe fondul închiderii secţiilor de panouri, profile şi structuri metalice, potrivit sursei citate.