Guvernul bulgar a ales grupul german de utilităţi RWE AG drept investitor strategic în cea de-a doua centrală nucleară din ţară - după unitatea de la Kozlodui. Grupul german a oferit mai mult decât compania energetică belgiană "Electrabel", deţinută de "GDF Suez" din Franţa, pentru o participaţie de 49% din "Belene Power Company", care va deţine şi va exploata noua centrală nucleară. Construcţia acesteia este programată să înceapă în perioada care a mai rămas din 2008 şi va avea două reactoare, cu o capacitate de 1.000 de megavaţi (fiecare), care vor deveni operaţionale în 2014.
Contractul privind centrala de la Belene, cu o valoare de aproape 4 miliarde de euro (5,58 miliarde de dolari), a fost semnat în ianuarie 2008, cu prilejul unei vizite la Sofia a preşedintelui rus de atunci, Vladimir Putin. Centrala va fi construită de grupul rus "Atomstroyexport", controlat în proporţie de 49,8% de gigantul rus al gazelor, "Gazprom". "Atomstroyexport" este societatea care a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagăr socialist, inclusiv pe cea de la Kozlodui.
Principalul subcontractant internaţional pentru proiectul centralei de la Belene este consorţiul franco-german "Areva/Siemens", care va furniza echipamentele de securitate, sistemele de control şi gestiune, sistemele electrice şi o parte din sistemele de încălzire şi climatizare. De asemenea, "BNP-Paribas", cel mai mare grup bancar francez, va gestiona finanţarea lucrărilor de construcţie a centralei nucleare de la Belene.
"Natsionalna Elektriceska Kompania" (NEK) din Bulgaria va controla pachetul majoritar de 51% din centrala de la Belene.