Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a retrogradat ratingul Ciprului cu o treaptă, de la "BB plus" la "BB" - şi mai adânc în categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), şi a plasat ratingul sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la Grecia, transmite Dow Jones Newswires.
Standard & Poor's Ratings Services a anunţat că va continua să creadă că autorităţile de la Nicosia vor negocia un pachet de asistenţă financiară pentru recapitalizarea sistemului său bancar, pentru a îndeplini cerinţele EBA (Autoritatea Bancară Europeană). De asemenea S&P se aşteaptă ca UE, BCE şi FMI să furnizeze Ciprului un ajutor de 11 miliarde de euro, sau aproximativ 60% din PIB-ul ţării.
Agenţia proiectează o creştere a datoriei guvernamentale de peste 10% din PIB în 2012 şi 2013, ajungând la nivelul record de 108% în 2013. De asemenea S&P se aşteaptă ca economia Ciprului să se contracteze cu 1,5% în 2012 şi în cel mai bun caz să stagneze anul viitor.
Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.
Conform autorităţilor de reglementare, citate de Agerpres, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Cele trei bănci cipriote se confruntă cu presiuni pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimările privind declinul afacerilor vor afecta profitabilitatea băncilor.
Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene, şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţin analiştii. Principalele bănci din Cipru sunt prezente şi în România.