S&P şi Fitch au retrogradat băncile spaniole

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2011

Agenţia de evaluare Standard&Poor"s (S&P) a redus, marţi seara, calificativele de credit pentru zece bănci din Spania, considerând că perspectivele economice ale ţării vor continua să afecteze sectorul bancar în următoarele 15-18 luni.

"În viziunea noastră, economia Spaniei se confruntă cu slăbirea pers-pectivelor de creştere pe termen scurt, activitatea din sectorul imobiliar rămâne slabă, iar turbulenţele de pe pieţele de capital s-au înmulţit", confrom analizei S&P.

Printre băncile afectate de decizia S&P se numără cele mai mari instituţii creditoare din ţară: "Banco Santander" SA şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA (BBVA). Ratingul acestora a coborât cu o treaptă, la "AA-", de la "AA", cu perspectivă negativă.

Alte instituţii afectate de decizia S&P sunt "Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros", "Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Zaragoza", "Aragon y Rioja", "Banco de Sabadell" SA, "Bankinter" SA, "Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Gipuzkoa y San Sebas-tian", "Bilbao Bizkaia Kutxa".

S&P a revizuit în sens negativ şi ratingurile de credit ale subsidiarelor străine ale unor bănci spaniole: "Banco Espanol de Credito" SA, "Santander Consumer Finance" SA şi "Santander" UK Plc. În plus, S&P a revizuit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva pentru alte patru bănci din ţară, iar una dintre instituţiile creditoare a fost plasată sub supraveghere cu implicaţii negative.

Agenţia a revizuit profilul de risc al sectorului bancar spaniol de la nivelul 3, la 4. Sistemul de evaluare al S&P include zece grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant. În grupa a patra sunt incluse Republica Cehă, Israel, Coreea de Sud, Mexic şi Slovacia.

De menţionat că, la numai câteva minute după ce S&P a anunţat retrogradarea băncilor din Spania, o măsură similară a fost luată de agenţia Fitch. Retrogradarea Fitch priveşte şase bănci: "Banco Santander", "Banco Espanol de Credito", BBVA, "CaixaBank", "Banco Popular Espanol", "Banco de Sabadell".

În opinia analiştilor, agenţia Moody"s Investors Service urmea-ză să reducă, la rândul său, calificativele băncilor spaniole.

În pofida retrogradării, acţiunile "Santander" au urcat cu 1,4% la ora 17.35 (ora României), pe piaţa din Madrid, iar cele ale BBVA - cu 3,9%, la 6,70 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb