S-a dat startul pentru gazoductul transcaspic

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 martie 2011

Acesta este extrem de important pentru Nabucco

Turkmenistanul şi Azerbaidjanul sunt gata să înceapă construcţia gazoductului transcaspic, primul pas în acest sens constituindu-l evaluarea riscurilor ecologice pe care le-ar presupune trasarea unui tronson al acestui gazoduct prin Marea Caspică. În opinia experţilor, gazoductul transcaspic va juca un rol foarte important în livrările de gaz turk-men pe piaţa europeană prin sistemul Nabucco, informează Agerpres.

Săptămâna aceasta, la Aşhabad, s-a des-făşurat conferinţa internaţională "Aspectele ecologice ale sistemului de conducte transcaspice", la care au participat experţi occidentali şi specialişti de la cele mai mari concerne energetice din lume, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Realizarea proiectului Nabucco a fost blocată de problema delimitării teritoriale, aminteşte ziarul rus. Ţările cu ieşire la Marea Caspică - Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Iran - nu au ajuns încă la un acord privind statutul acestei ape, ceea ce înseamnă că despre construcţia unei conducte prin Marea Caspică nici nu poate fi vorba. Cu toate acestea, în ultima vreme Aşhabadul pleacă de la ideea că pentru construcţia gazoductului transcas-pic pe fundul mării este nevoie doar de acordul acelor ţări prin apele teritoriale ale cărora va trece acesta, adică al Azerbaidjanului şi Turkmenistanului, excluzând în acelaşi timp Iranul vecin. Acesta din urmă se pronunţă categoric împotriva construirii oricăror conducte prin Marea Caspică, atenţionând cu posibile catastrofe ecologice.

"Ţinând cont de faptul că, până în 2020, extracţiile de gaz din Azerbaidjan ar putea creşte de două ori, de la 27 miliarde mc până la 50-55 miliarde mc, iar majorarea extracţiilor de gaz în Turkmenistan se va apropia, în 2030, de 250 miliarde mc, din care ţara intenţionează să exporte 200 miliarde, interesul funcţionarilor europeni de rang înalt faţă de Baku şi Aşhabad devine un lucru firesc", explică politologul azer Ilgar Velizade. În aceste condiţii, problema zăcământului disputat Sardar din Marea Caspică este scoasă în afara discuţiilor pe marginea gazoductului transcaspic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb