S&P GLOBAL MARKET INTELLIGENCE: Pandemia nu va opri elanul marilor burse europene în privinţa fuziunilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2020

Pandemia nu va opri elanul marilor burse europene în privinţa fuziunilor

Euronext vede mai multe oportunităţi în domeniu acum, deoarece vânzătorii sunt dispuşi să reducă preţurile

Pandemia de coronavirus nu va opri elanul fuziunilor şi achiziţiilor de care au dat dovadă în ultimii ani primii trei mari operatori bursieri din Europa - London Stock Exchange Group Plc, Euronext NV şi Deutsche Börse AG -, potrivit unei analize S&P Global Market Intelligence.

Studiul arată că, deşi criza de sănătate publică generată de pandemie a provocat o încetinire a activităţii globale de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a anului 2020, aceasta nu a afectat "pofta de afaceri" din spaţiul infrastructurii pieţei financiare europene.

Fuziunile şi achiziţiile ca mijloc de extindere rămân atractive pentru acest sector, în pofida pandemiei, conform unui raport al firmei de avocatură White & Case (citat de S&P Global Market Intelligence), care a analizat tendinţele în materie, în prima jumătate din 2020. Acesta evidenţiază "planurile agresive de fuziuni şi achiziţii" ale LSE, Euronext şi Deutsche Börse.

Specialiştii consideră că actuala pandemie întăreşte unele tendinţe recente de consolidare în zona infrastructurii pieţei financiare, deoarece băncile, care caută să-şi înstrăineze activele neesenţiale, pot accelera vânzările. De asemenea, criza va deschide noi oportunităţi pentru jucătorii din infrastructura pieţei financiare, mai exact pe partea tehnologiei, întrucât cererea de la ofertanţii rivali, precum marii investitori financiari, bănci şi manageri de active, ar putea fi diminuată în viitor.

Conform sursei, marile grupuri bursiere europene şi-au accelerat eforturile de a realiza tranzacţii în contextul Brexit-ului şi al eşecului fuziunii dintre London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Börse, la începutul anului 2017. De atunci, LSE a finalizat mai multe tranzacţii ca să-şi consolideze operaţiunile de compensare, cele cu indici şi produse cu venit fix.

LSE aşteaptă, de asemenea, aprobarea autorităţilor de reglementare pentru acordul său de 27 de miliarde de dolari privind preluarea companiei de date şi infrastructură de piaţă Refinitiv US Holdings Inc., afacere agreată în august 2019.

Această tranzacţie a venit după ce, în ianuarie 2019, LSE a cumpărat o cotă din Euroclear Holding SA, pe 278,5 milioane de euro. LSE a mai realizat câte două achiziţii pe an în 2018 (14,6% din LCH Group Holdings Ltd., pe 424,5 milioane de euro; 27% din FTSE TMX Global Debt Capital Markets, pe 25,1 milioane de euro) şi 2017 (6,8% din LCH Group Holdings Ltd., contra unei sume nedezvăluite; şi o participaţie neprecizată la Fixed Income Analytics and Index Business, pe 574,9 milioane de euro), care au urmat unei preluări din 2016 - Mergent Inc. (100%, pe 137,5 milioane de euro).

De menţionat că la scurt timp după ce LSE a anunţat afacerea cu Refinitiv, în octombrie 2019, Euronext a dezvăluit un plan de creştere pe trei ani, bazat pe achiziţii. Şi Deutsche Börse, care a renunţat la propria ofertă pentru o parte din operaţiunile Refinitiv, a informat că are la dispoziţie două miliarde de euro pentru fuziuni şi achiziţii. După eşecul fuziunii cu LSE, bursa germană s-a concentrat pe achiziţii menite să îi diversifice activităţile şi să îi alimenteze creşterea.

Catalizatori pentru realizarea de fuziuni şi achiziţii

Cei mai importanţi jucători europeni din industria bursieră sunt prinşi într-un joc de genul "urmează liderul" (follow-the-leader), în care "participanţii nu prea îşi pot permite să fie lăsaţi în urmă, în timp ce concurenţii lor direcţi îi depăşesc", consideră Hyder Jumabhoy, partener din Londra în cadrul White & Case.

Odată cu achiziţia Refinitiv, care aşteaptă aprobarea autorităţilor antitrust din UE, LSE ar putea fi nevoită să vândă anumite afaceri ca să obţină "unda verde". Acest lucru va declanşa, probabil, o cursă pentru divizia sa Borsa Italiana SpA, care ar putea genera interes atât pentru Deutsche Börse, cât şi pentru Euronext, după cum informa Bloomberg în iunie.

În opinia lui Hyder Jumabhoy, mai sunt şi alţi factori care determină vânătoarea grupurilor bursiere pentru extinderea prezenţei lor, respectiv pentru sporirea volumului tranzacţiilor, mai ales că, potrivit unui studiu Rosenblatt Securities, citat de Financial News la începutul anului 2020, tranzacţiile cu acţiuni de pe bursele tradiţionale s-au redus de la implementarea directivei MiFID II privind pieţele de instrumente financiare, în ianuarie 2018. Sursa meţionează că aceste tranzacţii au scăzut, în 2019, la 36,55% din totalul tranzacţiilor din Europa, de la 42,18% în 2018 şi 44,81% în 2017.

Presiunea continuă pentru digitalizare şi inovare a activităţii burselor este, de asemenea, un impuls pe pentru fuziuni şi achiziţii, toate cele trei mari grupuri bursiere europene căutând ţinte de pe segmentul fintech, conform analizei. White & Case evidenţiază în acest sens oferta LSE pentru Refinitiv şi achiziţia de către Euronext a companiilor finlandeze de tehnologie Ticker Software şi Sidonnaisuusrekisteri.fi, prin intermediul filialei InsiderLog AB.

Cumpărătorii strategici - preferaţi, în defavoarea firmelor de private equity

CEO-ul Euronext, Stephane Boujnah, declara în luna mai că operatorul bursier paneuropean nu va face o pauză în realizarea de fuziuni şi achiziţii, mai ales că, în noul context generat de pandemie, atunci când băncile vor încerca să vândă mai multe active neesenţiale, cumpărătorii strategici pot avea şanse mai mari faţă de societăţile de private equity, care dispun de lichidităţi importante.

"Euronext vede mai multe oportunităţi acum, deoarece vânzătorii sunt dispuşi să reducă preţurile", spune Camille Beudin, şefa departamentului de fuziuni şi achiziţii din cadrul Euronext, menţionând: "Acest lucru este puţin contraintuitiv, având în vedere mediul global, dar realitatea arată că sectorul nostru de activitate este destul de puternic".

Rezilienţa operaţională a burselor şi evaluările în urcare le-au consolidat profilul de cumpărători strategici care pot oferi sinergii şi creşteri viitoare entităţilor achiziţionate, potrivit observatorilor pieţei, citaţi de analiza menţionată.

Într-un astfel de mediu, o prioritate mai mare le-ar fi acordată cumpărătorilor strategici, deoarece, alături de aceştia, crearea valorii adăugate pe termen lung în privinţa activelor este "o poveste mai convingătoare şi mai uşor de înţeles", spune Hiten Patel, partener la firma de consultanţă Oliver Wyman. Domnia sa adaugă: "Cererea de la investitorii de private equity nu va dispărea, dar ar trebui să rămână redusă pentru o perioadă de timp, având în vedere că pieţele de finanţare, pe care multe firme de private equity se bazează pentru obţinerea de bani, aproape că s-au oprit în primele luni ale crizei".

Evaluările de piaţă scăzute şi o concurenţă mai mică din partea băncilor, respectiv a administratorilor de active din spaţiul tehnologiei financiare, în special, le pot oferi burselor noi oportunităţi pentru tranzacţii axate pe tehnologie şi date, potrivit analizei Oliver Wyman.

În opinia lui Patel, este posibil ca aceste tendinţe să se dezvolte în următoarele 12-18 luni.

Băncile, aşteptate să vândă mai multe active de interes pentru operatorii bursieri

Stephane Boujnah, CEO-ul Euronext, susţine că băncile sunt o sursă de potenţiale fuziuni şi achiziţii în viitor, conform unui model similar observat după criza financiară globală din 2008 -2009.

Potrivit lui Camille Beudin, şefa departamentului de fuziuni şi achiziţii din cadrul Euronext, "băncile europene erau deja sub presiune înaintea pandemiei să-şi vândă operaţiunile neesenţiale, întrucât profitabilitatea lor a scăzut din cauza dobânzilor negative şi a concurenţei crescânde din partea noilor intraţi pe piaţă". Domnia sa afirmă că pandemia de Covid-19 va consolida această tendinţă, în condiţiile în care băncile centrale oferă stimulente, iar ratele dobânzilor sunt menţinute la un nivel scăzut, afectând în continuare profitabilitatea băncilor.

Euronext a urmărit în mod constant să cumpere active de infrastructură financiară susţinute de bănci, potrivit lui Beudin, şi a încheiat mai multe afaceri de acest tip, inclusiv achiziţia Irish Stock Exchange Plc în 2018 (pe 137 de milioane de euro), a Oslo Bors VPS Holding ASA în 2019 (pe circa 684 milioane de euro) şi a VP Securities A/S la începutul acestui an (pe o sumă nedezvăluită). Preluarea VP Securities aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare.

Potrivit lui Hyder Jumabhoy, partener la firma White & Case, în condiţiile în care pandemia de Covid-19 determină băncile să îşi revizuiască activităţile de bază în raport cu deţinerile şi operaţiunile neesenţiale, multe instituţii de profil pot căuta să-şi înstrăineze participaţiile minoritare la burse şi depozitari centrali, deoarece aceste active lichide sunt uşor de vândut.

În opinia lui Camille Beudin, acest lucru va consolida poziţia burselor europene în cursa pentru activele scoase la vânzare, deoarece băncile vor prefera să-şi vândă deţinerile către "o entitate reglementată strict, care cunoaşte afacerea şi îşi propune să deţină activul pe termen lung". Camille Beudin continuă: "În condiţiile în care băncile continuă o relaţie comercială cu activele vândute din infrastructura pieţei financiare, întrucât ele sunt de obicei utilizatori ai acestor platforme, alegerea noului proprietar este destul de importantă". Camille Beudin atrage atenţia că multe astfel de active au fost preluate de investitori de private equity, care au crescut considerabil preţul serviciilor după finalizarea achiziţiei, ceea ce nu a fost pe placul băncilor, iar de aceea bursele vor fi cumpărători preferaţi în viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb