Să luăm aminte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 octombrie 2014

Cornel Codiţă

Capetele "Greilor" politicii noastre, mai ales din tabăra PSD, (măi, măi...ce fatalitate!), sunt aşezate unul după altul pe butucul eşafodului ridicat în mijlocul bîlciului electoral, pentru a oferi un fabulos spectacol public, exact ca în vremurile de aur ale întunecatelor evuri de mijloc. Ce se ascunde în pîntecele acestei "bucurii", se poate citi direct, în presă, dar şi în frînturile de conversaţie ale oamenilor: "Aha... le-a venit şi ăstora mari rîndul!!". "Bine le face, că au umplut ţara de corupţie!". "O să scăpăm, în sfîrşit, de ciuma asta care ne ţine în sărăcie şi la coada Europei"! "E un moment de cotitură", "Doar Justiţia ne mai scoate din mocirlă" etc.

În Epistola Sfîntului Pavel către corinteni se spune: "Iubirea nu se împlineşte (bucură) în nedreptate, ci în Adevăr" (13.6). Aceasta este condiţia superioară a omului, accesibilă prin Iubire. O iubire nu doar simţămînt sau mişcare a sufletului, nici fantasmă sau dorinţă, ci un mod special de viaţă şi trăire. Opoziţia nedreptate - Adevăr scoate la lumină termenii ascunşi, Dreptate şi minciună. Pentru Apostolul Pavel, minciuna şi nedreptatea sunt indisolubil legate şi prin aceasta echivalente, după cum Adevărul şi Dreptatea sunt, la rîndul lor. Minciuna angajează, inevitabil, nedreptatea şi nedreptatea este bazată pe minciună, după cum Dreptatea nu este niciodată întreagă şi izbăvitoare decît dacă izvorăşte din Adevăr, iar Adevărul nu devine fertil, decît dacă este capabil să genereze şi să susţină Dreptatea. Eroarea jubilaţiei noastre este gravă şi plină de consecinţe. Nu doar în ordinea şi din perspectiva unei morale creştine bazate pe iubire! E greşită pentru că ascunde exact esenţa temei corupţiei în societatea României.

Cap. I. "Greaua moştenire"

Spre deosebire de ceea ce trîmbiţa ideologia oficială a regimului pre-decembrist, corupţia nu a fost în acele vremuri un fenomen social marginal şi nici unul foarte redus ca amploare. Dimpotrivă! În sfera politicului, regimul însuşi s-a construit pe minciună şi corupţie. De la aşa zisa "conducere a clasei muncitoare", la infailibilitatea şi atot-puternicia "marelui conducător"! În faza terminală, minciuna devenise singura materie din care mai putea fi alcătuit discursul politic! Orice alt ingredient devenise incompatibil cu politica curentă şi fusese înlăturat! Regimul era corupt, pînă în fibra cea mai adîncă. La nivel economic, corupţia şi minciuna au funcţionat, de asemenea, din plin şi pe larg. De la minciunile sistematice ale "realizărilor" şi nesfîrşitelor "depăşiri" ale planurilor cincinale, la sistemul redistribuirii, prin corupţie, a veniturilor, bunurilor, resurselor şi oportunităţilor sociale create de mecanismele economice. Furtul sistematic din "avutul public" a fost o metodă generalizată de control social, de aceea a fost îngăduit unor largi categorii de "sclavi ai statului", de la ţărani, la muncitori şi de la "activiştii de partid", la înalţii potentaţi ai regimului. La închisoare nimereau, desigur, doar cei care "ieşeau din rînd" şi începeau "să supere". Chiar şi corupţia străinilor era admisă, tolerată, încurajată, ba chiar pe scară largă, iar oamenii de vază ai regimului s-au înfruptat din ea, chiar cu asupra de măsură! E adevărat, era altă măsură pe vremurile acelea!!! Dar asta nu numai la noi, ci prin toată lumea cea cu mult mai civilizată şi mai avansată economic! De la corupţia valorilor sociale fundamentale (familie, educaţie, credinţă, spiritualitate), la minciuna sistematică în ştiinţă, tehnologie, urbanism etc., nici un palier şi nici o structură socială a României nu a rămas neatinsă, profund, de fenomenul corupţiei şi minciunii.

Cap. II. Efectul de lupă al schimbării de regim politic şi atît!

Noua putere post-decembristă a conturat cu mare întîrziere articulaţiile regimului politic menit să exprime aspiraţia spre Democraţie şi Libertate. Mai precis, abia după intrarea în vigoare a noii Constituţii. Nici pînă atunci, nici după, nimeni nu a avut pe agendă tema corupţiei din societatea României şi a implicaţiilor sale. Dimpotrivă! Noua putere s-a folosit de aceleaşi mecanisme ale "corupţiei controlate" pentru a-şi plăti diferite "datorii politice", ori pentru a fideliza şi refideliza zone şi persoane importante de pe noua hartă a puterii. Exact ca şi în cazul vechiului regim, noul regim a lăsat ca distribuirea şi mai ales redistribuirea şi "valorificarea" bunurilor sociale ("moştenirea socialistă") să fie făcută cu ajutorul larg al mecanismelor de corupţie. Desigur, au existat legi şi regulamente ale privatizării, ale gestionării bunurilor publice etc., dar ele au fost ignorate de fiecare dată cînd "interese politice superioare" o reclamau! Vezi episoadele "cumpărării bunăvoinţei" şi a "indulgenţelor" pe lîngă marii jucători, autohtoni şi străini, la ruleta puterii de la Bucureşti!

Cap. III. În absenţa stăpînilor

De aici pînă la o societate în care "orice e posibil este şi permis" a mai fost doar un pas, făcut peste trupul amorţit al unei justiţii care mai reacţiona doar la semnalele noilor puternici ai zilei. Clasa politică a României post-decembriste şi grupurile de sprijin pe care şi le-a format s-au purtat ca o liotă de argaţi care simt în nări mirosul înţepător al absenţei stăpînilor de drept ai avuţiei care le-a fost dată în grijă, pentru sporire şi îngrijire, nicidecum pentru distrugere şi risipire! Fenomenul, premonitoriul descris de romanul lui Breban, se regăseşte, însă, şi în alte domenii sociale, cum este cel al învăţămîntului, al valorilor academice, în planul care reprezintă referenţialul utilizat de noile generaţii pentru a se poziţiona social şi a-şi alege soluţiile de inserare şi afirmare în societatea din care fac parte. Corupţia şi nedreptatea sunt astăzi referenţiale mult mai puternic valorizate (chiar şi declarat!) decît integritatea şi dorinţa de Adevăr.

Cap. IV. Nu oamenii corupţi generează corupţia, ci corupţia produce oameni corupţi

Dincolo de toate acestea, poate cea mai gravă neînţelegere a temelor corupţiei în societatea în care trăim este ideea că oamenii corupţi sunt cei care generează corupţia, cu consecinţa "izbăvitoare": "Dacă scăpăm de ei, ori ne scapă justiţia de ei, scăpăm şi de corupţie!" Nimic mai fals! În societatea noastră, ca în multe altele cu care suntem plasaţi sub aceleaşi vremuri (fără să fim contemporani, însă!!!), corupţia a ajuns să îndeplinească una dintre cele mai sensibile funcţii sociale: distribuirea primară, dar mai ales redistribuirea secundară şi terţiară a bunurilor, valorilor materiale şi oportunităţilor sociale disponibile. "Economia de cazinou", "Economia crimei organizate", "Economia subterană", "Economia falsurilor", "Economia traficului de persoane", "Economia drogurilor" şi multe alte specii ale acestui mod existenţial, dacă nu cvasi generalizat, oricum foarte răspîndit, din America şi Marea Britanie, pînă în China şi Orientul Mijlociu, reprezintă doar nume diferite date aceluiaşi sistem fundamentat pe corupţie şi minciună. De aceea, ceea ce se întîmplă în România este departe de a fi vreo excepţie, ori "particularitate locală". E parte a unui tablou foarte cuprinzător! Ceea ce diferenţiază, încă, societatea noastră de altele, confruntate cu aceeaşi problemă a permanentizării şi extinderii funcţiilor sociale ale corupţiei este gradul de înţelegere a gravităţii problemei şi, pe cale de consecinţă, tipurile de răspuns, respectiv eficienţa socială, pe termen lung, a reacţiilor mobilizate. Noi suntem, încă, în faza primitivă şi total ineficientă în care ne bucurăm că ne arestează cineva corupţii, cu credinţa pe nimic fundamentată că, odată cu ei, o să se împuţineze şi corupţia.

Ar fi cazul să luăm aminte la vorbele Apostolului, pînă nu va fi mult prea tîrziu; că tîrziu s-a făcut de mult!

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Lipsa iubirii fata de adevar duce la coruptie, bazata pe munciuna si nedreptate. Numai copiii mai au curajul sa spuna adevarul fara sa le fie teama de consecinte. Copiii sunt nobili asa cum i-a creat natura sau divinitatea cum vrem sa o numim. Inca nu i-a corupt mediul. De aceea e nevoie de o ordine morala, spirituala la nivel mondial, mileniul acesta va fi spiritual sau nu va mai fi, citez. Cum putem sa cream o societate corupta noi persoane nobile prin natura noastra? De ec dam voie...

    1. Tentatia, banul-ochiul dracului, duce la coruptie; in cazul acestor samsara nu poate fi pus in discutie un alt rationament. 

    Pe pieţe se poate cumpăra fără a se cumpăra realmente,

    se poate vinde fără a poseda ceea ce vinzi, 

    se revinde fără a se fi cumpărat şi  

    recumpăra fără a fi vândut.  

    Şi în toată perioada care precede încheierea contractelor pe care operatorii fac ce pot ca s-o evite,

    nu se vinde şi nu se cumpără decât vânt! 

    un nou sistem bancar cu doi poli şi

    suveranitatea monetară a BCE 

    ” apare ca fiind cadrul ideal pentru soluţia problemei creaţiei monetare, dacă se retrage puterea băncilor. 

    polul „băncilor de afaceri private” – BAP,  

    care ar continua să speculeze, dar pe riscul lor, şi  

    să dea credite, dar numai din fondurile proprii sau cu 100% acoperire în depozite.  

    Ele nu ar mai participa la creaţia monetară şi dacă nu mai finanţează economia, nu-i nicio problemă.

    polul... 

    Adevarul trebuie aflat. Pe baza lui se stabileste dreptatea. Dreptatea face sa incolteasca si dezvolte iubirea. Iubirea face sa infloreasca societatea. In societate apar hotii, pe care societatea n-are cum sa-i iubeasca, oricit ar contribui ei la realizarea vreunei “sensibile funcţii sociale”. Pentru a actiona nestingherit hotii cultiva coruptia, adica largesc cercul de hoti cu coruptii, care, evident, sunt tot hoti.

    Pentru a realiza “condiţia superioară a omului,... 

    Sa luam aminte! PACE TUTUROR! 

    1. Sa luam aminte, PACE VOUA!

      SI TIE, CITITORULE! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb