Să plăteşti din munca ta festinul altora, asta înseamnă să ...

Gheorghe Piperea
Politică / 4 august 2023

Gheorghe Piperea

În anul 2020, Cîţu a îndatorat ţara cu 25 de miliarde de euro. Un sfert din datoria publică a României, care era atunci de 100 de miliarde de euro, s-a creat din nimic şi pentru nimic, într-un singur an. Nimeni nu a ştiut vreodată ce a făcut Cîţu cu acei bani. Nici Parlamentul, nici parchetul.

În luna februarie 2023, datoria publică ajunsese la 140 de miliarde de euro. Suplimentul de 40 de miliarde de euro, acumulat în mai puţin de 2 ani, a fost generat atât de Cîţu, cât şi de Câciu. Nici acest supliment nu a fost explicat vreodată Parlamentului sau publicului. Parchetul a tăcut şi în acest caz mâlc.

Iohannis a tăcut şi el - fie pentru că era prea ocupat cu vacanţele, fie pentru că a acceptat implicit ceea ce s-a întâmplat.

De asemenea, statul profund, aflat în umbra serviciilor secrete, a tăcut şi a profitat.

Birocraţii, tehnocraţii, "eroii din linia întâi", cei 350 de mii de bugetari şi funcţionari publici apăruţi peste noapte, consultanţii oengişti, mass media miluite de guvern ca să mintă corect politic - toţi s-au umplut de bani nemunciţi şi de onoruri nemeritate. Au curs fluvii de ajutoare de stat şi s-au acumulat oceane de facilităţi fiscale şi scutiri pentru corporaţii.

A fost un festin.

S-au consumat în draci caviar, burgeri cu foiţă de aur, iarbă de calitate, şampanie cu roaba, totul în sunet asurzitor de manea, untold şi neversea.

Veniturile anemice din producţia internă s-au dus pe importuri. I-am îmbogăţit şi le-m dat de muncă străinilor cumpărând produse scumpe, proaste, nesănătoase, de plastic.

Ţara a "comis" anual deficite comerciale de 30 de miliarde.

Şi s-a îndatorat, pe seama noastră. Nu mai puţin de 65 de miliarde de euro s-au acumulat ca datorie pentru nimic în mai puţin de 3 ani. Este ridicol, dar pentru a lua mai puţin de 15 miliarde de euro de la UE, în cadrul PNRR, România trebuie să ia peste 150 de măsuri de "redresare şi rezilienţă" care sunt de natură a reconfigura întregul sistem statal întru transformarea propriu-zisă a ţării în colonie. Cu o asemenea captivitate în menghina datoriei publice, Niger va scrie pe această zonă a hărţii, în mai puţin de 10 ani. Sau Ciad, că tot vedem la tv cum România se topeşte&sufocă&Imploră&fierbe.

La nivel concret, la firul ierbii, cel mai constrângător sentiment de panică şi tensiune vine din scadenţa iminentă a acestor datorii. După cinica privatizare a profiturilor din ultimii 3 ani, urmează socializarea pierderilor, iar clasa de mijloc trebuie să aştepte, cu stoicism, creşterea fiscalităţii şi inventarea unor biruri noi.

Clasa de mijloc, atâta cât a mai rămas, trebuie acum să plătească toată această consumaţie a acestor nuntaşi perpetui, petrecăreţi, afumaţi şi prăfuiţi. Asta în condiţiile în care am fost ţinuţi captivi în case, falimentaţi de explozia preţului energiei şi al mâncării şi ruinaţi de inflaţia galopantă şi de triplarea ratelor la bancă.

Am asistat oripilaţi la această continuă petrecere dementă, sperând că cineva va scoate dracu' din priză casetofonul dat la maxim. Dar nu a fost să fie... Festinul va continua. Pe datorie.

Bonus: datoria suplimentară de 75 de miliarde de euro, comisă de Cîţu & Câciu, cu andosamentul lui Orban, Ciucă şi Ciolacu şi cu ştiinţa lui Iohannis şi a statului profund securist, va fi de plată nu numai pentru noi, cei de azi, ci şi pentru copii şi nepoţii noştrii, în vecii vecilor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. D profesor stie exact ca o componenta e din cresterea serviciului datoriei, acesta e pericolul pentru care se incearca reducerea cheltuielilor acum. Sigur ca era mult de preferat sa nu fi acumulat aceste datorii, dar chiar la acest moment platim echipamente militare, munitii etc deci datoria publica creste azi, indiferent ce va face guvernul!

    Cat plătim pe an dobânzi la ce am împrumutat și nu au produs nimic, acum cumpărăm armament foarte cool.

    Da, are dreptate, obtinerea de bani din PNRR pentru reforma pensiilor speciale este "de natură a reconfigura întregul sistem statal întru transformarea propriu-zisă a ţării în colonie." Stie bine domnul aflat pe o lista de candidati printe oameni ai lui D.V.

    1. locul 9, neeligibil.

    Unii platesc altii consuma. bla bla. normal nu esti patriot dc nu platesti taxele corect. dar si bugetarii trebuie sa faca seviciile pt care primesc banii, calumea nu ca te lasa in strada sa nasti si azilele groazei si colectiv si etc. si sa inteleaga toata lumea ca trebuie macar de acum incolo sa ne incadram in taxele colectate plus un deficit maxim egal cu cresterea pib. si n-o sa avem probleme.

    altfel mergem spre faliment, si privatii si bugetarii in aceeasi barca. 

    impartit la 19 mil locuitori = 7368,42

    s c c r e t 

    Care e soluția juridic posibila ca acești impostori sa plătească?

    Aceleasi prostii despre transformarea Romaniei in colonie prin PNRR! Romania, atat cat s-a modernizat ca si institutii, cat a avansat ca si democratie, cat s-a dezvoltat economic, a fost strict la presiunile US si UE, altfel eram Niger, cum se zice in articol. Repet, fara US si UE eram Niger deja. PNRR este o sansa istorica pentru noi, un fel de "Dumnezeu face cuib vrabiei chioare", nu numai prin sumele de bani care vin de la UE ci exact prin reformele care vin la pachet si au potentialul sa faca Romania un stat viabil.

    1. totate astea nu se puteau intampla daca romania nu avea ceva la schimb de oferit!

      s c c r e t 

      quid pro quo, vorba lu' UE! Tu dai, io iau, tu iei, io dau...merge treaba! La final cred ca mai mult am luat noi de la ei iar despre maile schimbari, marile reguli impuse noua...alea nu prea-si fac efectul atat timp cat la conducere sant inca cei nascuti '50-'80. Mai incolo, cand cei nascuti dupa '80 vor fi la putere, se mai schimba treburile. Dar asta pt ca ei de acum sant influentati mai mult de ce se intampla in afara tarii decat ce este in tara. Iar din tara ei stiu doar de la parintii ca "nu e bine!". Deci sottoo rsa adere la orice alte valori, numai cele nationale nu. Asta cu exceptia acelor descendenti din Burebista sau a ultra-ortodoxilor.

      DE acord! UE ne preseaza sa facem ceea ce este corect, iar noi vrem in continuare hotie si risipa. UE ne spune sa terminam cu pensiile speciale, iar fosilele de la Curtea Constitutionala CC zic NU, UE ne spune sa terminam cu prescrierea coruptiei, dar parlamentul, guvernul, magistratii si fosila comunista Zegrean de la CC zic NU, UE ne spune sa terminam cu deficitele bugetare si sa consumam atat cat producem, dar clasa politica zice NU, UE ne da fonduri europene, dar alesii locali si centrali zic NU (ca "pe fonduri europene" nu se poate fura, asa ca mai bine luam niste credite externe ca alea pot fi delapidate). UE ne vrea in UE ca nivel de trai, seriozitate si dezvoltare, iar noi vrem in Niger (vorba unuia de a postat aici). Ce sa ne mai faca UE, ca nu ne poate destepta si nici ilumina. Suntem prea ocupati cu furtul, gratarele, fitele si imobiliarele. Educatia (in primul rand cea din sanul familiei care acum se reduce la petrecerile de la Mc Donalds si sejururile de pretutindeni) ramane pe alta data. Cartile si educatia sunt cah, mobilele, petrecerile si hainele de firma sunt cool si apoi ne miram ca scoatem pe banda rulanta generatii fudule, carora nu le place munca.

      In concluzie, cine ne vrea binele si cine ne face rau?  

      Peste toate astea vine propaganda rusesasca si ne spune ca o ducem rau din cauza UE si SUA (si nu din cauza mizerabililor de la noi) si prostimea crede, ca de-aia e prostime, ca sa fie prostita (cu televizorul, cu articolele din ziare, cu oculta, cu conspiratiile, cu virusii lansati sa ne extermine).  

      Ne extermina hotia, prostia si nesimtirea, nu altceva.

    daca in anii pandemiei nu erati in Romania arfi posibilsa cred ca sunteti de buna credinta. In acei ani se instalase la nivel global o panica generala, totul era blocat ,sosellele erau pustii,nu mai circula un Tir F. multi stateau in case si primeau salarii in mare parte dela stat . Era o presiune enorma pt. cumpararea de mat .sanit, ambulante ,izolete etc.Se cereau bani pt stimularea personalului sanitar sau pt salvarea societatilor dela faliment Cum se putea face fata , fara imprumuturi ?Guvernul de atunci a luat crredite cu dobanzi f. mici sau chiar cu dobanzi negative.

    1. pe mine tot ma uimeste cum “panica” globala a cazut imediat din varful septembrie 15-17 2019 in repo market usa… eu de atunci stiam ca e setata o mare criza in termen de 6 luni! plus ca si intalnirea lui trump cu china in 15 ianuarie 2020 anunta viteza de propagare a “panicii”.

      Este interesant cum aceasta “panica” a cazut dupa ceas … exact cum imi arata un grafic vechi de prin anii 1800… plus minus cv luni… 

      acelasi grafic a aratat si panica din 99-2000 (sa nu uitam bula financiara usa si crashul turnurilor)… acelasi grafic arata si varf crash din 2007 pana in 2012… 

      acelasi grafic a aratat si 89 93 … 

      se numeste ciclul de pret a fierului pe international! 

      s c c r e t 

    Ei, asta e, la socialism nu ne mai întoarcem și nici la naționalism. Asa funcționează liberalismul pe împrumuturi și crize. În USA e liberalism, la fel și în UE. Cat timp americanii sunt stăpâni asta e situația și nu se va schimba nimic.

    1. Hotia, prostia si nesimtirea ne ingroapa, nu americanii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb