BURSA Analytics

Safetech Innovations - printre cele mai bune evoluţii de la BVB

F.D.
BURSA Analytics / 25 iulie

Safetech Innovations - printre cele mai bune evoluţii de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 IULIE 2024

Ipopema estimează o valoare de 2,62 lei pentru acţiunile Safetech, uşor peste preţul curent din piaţă

"Ne aşteptăm ca profitul net al companiei să crească cu 27,7% în acest an, la 12,4 milioane de lei", spun analiştii Ipopema

Titlurile companiei de securitate cibernetică Safetech Innovations au înregistrat o creştere de 2,73%, în perioada 16 - 23 iulie, clasându-se astfel în top zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.

Recent, compania a anunţat câştigarea, împreună cu o serie de parteneri, a unui contract pentru scanarea şi cartografierea resurselor IP din ţara noastră, cu scopul detectării timpurii a ameninţărilor cibernetice, potrivit unui anunţ de la BVB.

Contractul, în valoare de 13 milioane de lei (fonduri nerambursabile), din care bugetul atribuit Safetech este de şapte milioane de lei, are drept beneficiar Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, durata sa fiind de doi ani de la semnare.

Ipopema: "Ne aşteptăm ca plata dividendelor să se reia în 2025"

Echipa de analiză a Ipopema Securities a estimat o valoare de 2,62 lei pentru acţiunile Safetech, uşor peste evaluarea anterioară de 2,6 lei, dar a schimbat recomandarea de la "Cumpără" la "Menţine", conform ultimului raport publicat pe portalul BVB Research Hub.

Noua valoare este cu circa 4% peste preţul de ieri al acţiunii companiei, de 2,52 lei.

"Safetech a demonstrat că este capabilă să revină pe o tendinţă de creştere. Cu toate acestea, lipsa rezultatelor internaţionale a afectat capacitatea companiei de a distribui dividende ceea ce, în opinia noastră, se traduce printr-un regres temporar, deoarece, probabil, numerarul va fi utilizat deocamdată pentru susţinerea acelor filiale", se arată în raportul casei de brokeraj poloneze.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca Safetech să aibă rezultatele îmbunătăţite în dinamică anuală, alimentate în principal de directiva NIS2 (privind securitatea cibernetică la nivelul UE) şi de creşterea substanţială a echipei de vânzări. "Pe termen lung, compania ar trebui să aibă o creştere semnificativă şi o îmbunătăţire a marjelor, datorită unei ponderi mai mari a soluţiilor (n.r. cibernetice) în mixul de vânzări pe care-l anticipăm", conform raportului.

Veniturile pot creşte substanţial în următorii cinci ani

Pentru acest an, analiştii Ipopema se aşteaptă ca veniturile companiei să crească cu 38,4% în dinamică anuală, până la 43,1 milioane lei, din care vânzările de bunuri să fie de 27,2 milioane lei (+27,4%) iar serviciile 15,9 milioane lei (+62,4%).

Conform raportului, unul dintre cei mai importanţi factori de creştere a veniturilor Safetech este adoptarea directivei NIS2, ceea ce va extinde sectoarele vizate în termeni de întărire a securităţii cibernetice. Privind în viitor, cheltuielile totale pentru securitatea cibernetică pot depăşi suma de 71 miliarde euro la nivelul UE, fapt care sugerează o creştere compusă anualizată (CAGR) de 10,9%.

"Credem că România va urma această tendinţă, dar într-un ritm mai rapid, în condiţiile în care se află în urmă în ceea ce priveşte implementările soluţiilor de securitate cibernetică. Astfel, prognozăm că veniturile Safetech vor creşte cu o CAGR de 19,2%, în următorii cinci ani", scriu cei de la Ipopema în raport.

Marja operaţională ar trebui să se îmbunătăţească la 39,1%, până în 2028

Echipa Ipopema se aşteaptă la o scădere a marjei operaţionale a Safetech în acest an până la 33,1% (faţă de 35,4% în anul trecut), respectiv 32,5% în 2025, în principal pe fondul creşterii cheltuielilor operaţionale (OPEX). Cu toate acestea, ar trebui să apară o îmbunătăţire semnificativă până la finele anului 2028, influenţată de soluţiile uşor scalabile, ce vor avea o pondere mai mare în mixul vânzărilor după 2025.

"Ne aşteptăm ca marja EBITDA să ajungă la 43% în 2024 (faţă de 43,5% în anul trecut) şi să se stabilizeze timp de trei ani. Ulterior, ne aşteptăm la o îmbunătăţire a marjei la 46,4% până în 2028. Pe măsură ce vânzările de soluţii vor deveni din ce în ce mai importante, o îmbunătăţire sporită a marjelor poate fi determinată de vânzări mai mari decât cele de bază", scriu cei de la Ipopema.

Profitul net poate creşte semificativ în 2024

Analiştii Ipopema se aşteaptă ca profitul net al companiei să crească cu 27,7% în acest an, la 12,4 milioane de lei.

"Cu toate acestea, anticipăm o reducere a marjei nete în 2024, sub influenţa unui OPEX mai mare. Pe mai departe, profitabilitatea companiei poate avea o CAGR de 20,4%, atribuită în principal scalabilităţii din vânzările de soluţii, element pe care-l anticipăm drept principalul motor intern pentru Safetech", se menţioneză în raport.

De asemenea, dividendele ar trebui să devină mai importante, mai cred analiştii Ipopema. "Nu anticipăm vreo distribuţie de dividende în 2024. În 2025 ne aşteptăm ca plata dividendelor să se reia la 0,07 lei pe acţiune, în vreme ce pentru 2026 vedem dividendul să ajungă la 0,1 lei pe acţiune", se menţionează în raport.

Safetech Innovations îşi va publica rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru în data de 28 august.

Indici - apreciere de 0,92% pentru BET-FI

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,24%, în perioada 16 - 23 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,92%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,34%, în perioada menţionată.

BRD - Groupe Societe Generale - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 16 - 23 iulie, cu o creştere de 6,7%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Transilvania Broker de Asigurare, cu o apreciere de 5,62%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Aquila, ce au urcat cu 4,03%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 1,67% pentru Certinvest BET-FI Index

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 iulie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,67%. Titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa E s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,33%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L care au urcat cu 1,21%.

Bitcoin a avut o creştere de 2,14%, în perioada 16 - 23 iulie, iar cotaţia aurului a coborât cu 1,15%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,15%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb