SAHARA OCCIDENTALĂ: Reprezentantul ONU Staffan de Mistura s-a întâlnit cu Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario

V.G.
Internaţional / 5 septembrie 2022

Reprezentantul ONU Staffan de Mistura s-a întâlnit cu Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario

Reprezentantul ONU pentru Sahara Occidentală, Staffan de Mistura, s-a întâlnit ieri cu liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, la Tinduf, în Algeria, în cadrul celui de-al doilea turneu pe care îl întreprinde în regiune, informează AFP, potrivit Agerpres.

Discuţia a avut loc într-o tabără de refugiaţi saharawi în cadrul unei întâlniri "cu uşile închise" la care a participat şi reprezentantul Frontului Polisario la ONU, Omar Sidi Mohamed. Reprezentantul ONU se întâlnise deja sâmbătă cu acesta din urmă, precum şi cu şeful delegaţiei de negociatori, Khatri Addouh.

Frontul Polisario "este angajat în favoarea unei păci juste şi se angajează să apere, prin toate mijloacele, dreptul poporului saharawi de a-şi atinge obiectivele legitime de autodeterminare şi independenţă" şi este "gata să coopereze" cu ONU şi cu trimisul său în acest scop, declarase sâmbătă Sidi Mohamed la încheierea întrevederii cu Staffan de Mistura.

Numit în noiembrie 2021, Staffan de Mistura a întreprins primul turneu în regiune în luna ianuarie, în cadrul căruia s-a deplasat în Maroc (la Rabat), Mauritania şi Algeria (la Alger şi Tinduf). La începutul lunii iulie, de Mistura s-a întâlnit la Rabat cu oficiali marocani, dar a renunţat la o vizită în Sahara Occidentală în speranţa că va putea face acest lucru la o dată ulterioară.

Dosarul Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă considerată "teritoriu ne-autonom" de către ONU, constitue de zeci de ani obiectul confruntării dintre Maroc şi Frontul Polisario, susţinut de Alger. Autorităţile marocane, care controlează aproape 80% din acest teritoriu, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa. Frontul Polisario doreşte un referendum de autodeterminare sub egida ONU, planificat încă din 1991, când a fost semnată o încetare a focului.

Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în august 2021 din cauza dezacordurilor profunde pe acest subiect şi a apropierii dintre Rabat şi Israel în domeniul securităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb