Uniunea Sindicatelor din Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" (SNIF) a organizat, ieri, o acţiune de protest, printre nemulţumirile manifestanţilor numărându-se blocajul generat de sechestrul impus de ANAF, respectiv instituirea administrării speciale în vederea privatizării. La acţiunea de protest, desfăşurată la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltărilor Rurale (MAPDR), au participat aproximativ 120 de persoane, deşi jandarmeria a aprobat prezenţa a numai 50 de protestatari. După expirarea timpului stabilit pentru desfăşurarea manifestării (10:00-13:00), sindicaliştii au decis să intre în greva foamei, pe termen nelimitat.
Sindicaliştii doresc ridicarea sechestrului ANAF, care a dus la blocarea activităţii societăţii şi implicit a salariilor. Vasilica Blebea, preşedintele Uniunii Sindicatelor "Îmbunătăţiri Funciare" (USIF), a declarat: "ANAF a blocat conturile atât la nivel central, cât şi la nivel judeţean. Din cauza sechestrului, noi nu putem să executăm lucrările, mai ales acum când au început inundaţiile".
Cealaltă revendicare a sindicaliştilor, care priveşte obţinerea de administrare specială, ar scuti societatea de datorii timp de un an. Sindicaliştii prezenţi la protest au declarat: "Doar prin administrare specială putem rezolva problema cu ANAF. Nu dorim ştergerea datoriilor, ci plata lor pe viitor, eşalonat. Actele pentru instituirea administrării sunt la ministrul de resort, Decebal Traian Remeş, care ne tot amână de trei luni. Aşteptăm decizia domniei sale". Ministrul Remeş a afirmat, însă, că nu deţine actele despre care vorbesc reprezentanţii sindicali.
Legat de administrarea specială, Vasilica Blebea a afirmat: "Dorim ca privatizarea să se realizeze la nivel naţional, să nu se împartă pe bucăţele activitatea SNIF, în funcţie de specificul fiecărei zone şi să fie în interesul nostru. Propunem să participe şi salariaţii la negocierile de privatizare, conform prevederilor legale".
În prezent, SNIF se confruntă şi cu alte probleme. Liderii sindicali au menţionat: "Ne dau în judecată furnizorii, nu ne putem respecta angajamentele faţă de ANIF. Noi vrem doar să muncim".
Angela Bădescu, lider de sindicat pentru zona Arad-Timiş, a precizat că protestele vor lua amploare în teritoriu, salariaţii ameninţând că vor bloca drumurile naţionale cu utilajele din dotare.
• Ministrul Remeş despre sindicalişti: "Pot să stea în stradă pe toată durata mandatului meu"
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, s-a declarat indignat de decizia sindicatelor de a picheta sediul instituţiei. "Nu ştiu ce vrea grupul din stradă şi mai ales de la cine vrea ceva", a declarat domnia sa în legătură cu revendicările salariaţilor SNIF.
Decebal Traian Remeş consideră că sindicaliştii trebuiau să picheteze sediul ADS în cazul unor nemulţumiri, deoarece nu intră în competenţa Ministerului Agriculturii situaţia SNIF. Menţionăm că ADS a devenit recent acţionar unic al SNIF.
Remeş a precizat: "Nu pot face scurt-circuit ierarhic. Am convingerea că sindicatele trebuie să aibă un partener de dialog în ADS. Din punctul meu de vedere, pot să stea acolo şi pe toată durata mandatului meu".
• Schimbările la nivelul conducerii SNIF continuă
La Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" va fi numită, în zilele ce urmează, o nouă conducere de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS), acţionarul unic al societăţii. Actualul preşedinte, Teodor Kilaiditis, va fi înlocuit, deşi a fost numit în funcţie cu numai o lună în urmă.
Începând cu data de 2 iulie 2007, ADS a devenit acţionar unic al SNIF, preluând prerogativele de la Ministerul Agriculturii. Drept urmare, la data de 11 iulie, adunarea generală a acţionalilor l-a investit în funcţia de preşedinte pe Teodor Kilaiditis, fost şef al Oficiului Naţional de Rentă Viageră din cadrul ADS. "Teodor Kilaidis a asigurat interimatul la conducerea SNIF şi va fi înlocuit de un nou director, în zilele următoare", a declarat preşedintele ADS, Daniel Drăgan.
Schimbările care vor avea loc la nivelul conducerii SNIF nu sunt pe placul sindicaliştilor. Salariaţii se declară foarte mulţumiţi de activitatea preşedintelui Kiliaditis şi nu vor, în momentul de faţă, o nouă conducere. Vasilica Blebea, preşedintele USIF, a declarat: "Preşedintele Kilaiditis a făcut disciplină economică în judeţe, a negociat foarte bine tarifele cu ANIF, dar nu putem să începem lucrul din cauza blocajului instituţional şi nici nu ne putem aproviziona din lipsă de fonduri. Ne dorim să rămână alături de noi şi să-şi termine treaba".
Domnia sa a adăugat că au fost evaluate contractele directorilor din teritoriu, iar în urma analizei unii dintre aceştia au fost redistribuiţi în alte posturi. "Dacă unitatea sau judeţul pe care îl administrează nu a atins măcar linia de plutire, s-au luat măsuri de rigoare, indiferent de apartenenţa politică", a conchis Vasilica Blebea.
ANAF susţine că angajaţii SNIF îşi vor primi salariile
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, ieri, că Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a fost de acord cu plata drepturilor salariale către angajaţii SNIF. Plata se va face din conturile bancare care au fost supuse popririi, "neexistând niciun impediment în acest sens până în prezent", precizează un comunicat al ANAF.
1. remes asta e tare smecher
(mesaj trimis de nzikou în data de 14.08.2007, 12:20)
aia or sa stea mult si bine in fata ministerului. remes e un nesimtit. adica nu o as se simta. si kirchilidis ala e doar una din jucariile lui remes.
1.1. vina fostilor directori (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nicula în data de 15.08.2007, 10:46)
Pana nu se vor lamuri problemele cu furturile fostilor directori de la snif (ex. Sandu care are un dosar penal pentru vanzari de conducte de irigatii,si altele - si-a imbogatit familia i firma fiului sau din banii furati-foarte multi) Sindicalisti vor avea de suferit in continuare.Chiar ministrul Remes impreuna cu dir Kilaiditis trebuie sa masurile necesare in aceasta problema