Cîştigul salarial mediu brut în luna martie 2004 a fost de 8.065.813 lei, iar cel mediu net de 5.857.482 lei, cu 6,9% mai mare faţă de luna precedentă, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Cîştigul salarial mediu net a crescut, în luna martie, în majoritatea activităţilor din economie, datorită plăţii primelor şi stimulentelor în majoritatea activităţilor, regularizării impozitului pe anul 2003 şi negocierii de salarii. De asemenea, în activităţile de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, edituri, poligrafie şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor, creşterea salariului mediu net s-a datorat plăţii primelor din profitul net şi realizării unei producţii mai mari decît în luna precedentă în activităţile miniere, fabricarea celulozei şi hîrtiei şi a produselor din hîrtie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, metalurgie, industria de mijloace ale tehnicii de calcul, industria de maşini şi aparate electrice, industria altor mijloace de transport.
Cîştigul salarial mediu net s-a diminuat totuşi în unele ramuri precum fabricarea produselor din tutun şi industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, datorită primelor acordate în luna precedentă şi în poştă şi telecomunicaţii, ca urmare a acordării în luna anterioară a unor sume compensatorii.
În martie, cele mai ridicate cîştiguri salariale medii brute au fost înregistrate în sectorul intermedierilor financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi case de pensii, respectiv 28.935.368 lei şi în transporturi aeriene cu 18.541.811 lei. Creşterile maxime ale salariilor medii nete au fost înregistrate în domeniul industriei de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou (42,5 la sută) şi cel al intermedierilor financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi case de pensii (22,8 la sută).
Cîştigurile salariale medii brute cele mai reduse s-au înregistrat în sectorul prelucrării lemnului şi al produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, 4.431.084 lei brut, în creştere cu 3,8 la sută, tăbăcirea şi finisarea pieilor, 4.803.564 lei brut, în creştere cu 6,5 la sută şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 4.988.985 lei brut, în creştere cu 4,8 la sută faţă de luna precedentă.