"Salink" cere acţionarilor "Amonil" să trimită în instanţă administratorii companiei pentru daune aduse societăţii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2010

Avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink", ar putea intra în CA-ul "Amonil"

Suedezii de la "East Capital", care deţin prin intermediul "Salink Limited" 13,5% din "Amonil" Slobozia (simbol AMO) au propus acţionarilor combinatului acţionarea în instanţă a membrilor Consiliului de Administraţie al "Amonil" pentru daune aduse societăţii, potrivit convocatorului completat al Adunării Generale a Acţionarilor programată pentru 26 aprilie. Reprezentanţii "Salink" consideră că actuala conducere a combinatului de îngrăşăminte a prejudiciat "Amonil" în urma încheierii unui contract de furnizare a gazelor cu compania "Interagro", în vigoare în al doilea trimestru din 2008.

Anul trecut, avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink" a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare informaţii despre un posibil contract de livrare gaze între "Amonil" şi "Intergaz" SRL Zimnicea, societate controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. Reprezentanţii suedezilor bănuiau atunci că anumite clauze ale contractului ar putea fi în defavoarea producătorului de îngrăşăminte.

"Salink Limited"a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale stabilirea criteriilor de departajare a candidaţilor la funcţia de membri ai Consiliului de Administraţie. Cererea suedezilor reiterează, de fapt, o solicitare pe care arbitrul pieţei de capital a făcut-o la adresa conducerii "Amonil", printr-o ordonanţă de la începutul lunii februarie, anul acesta. CNVM a cerut atunci "Amonil" să convoace o nouă Adunare Generală pentru desemnarea Consiliului de Administraţie, după ce la adunarea precedentă, din luna noiembrie, cinci administratori din cei şase candidaţi primiseră un număr egal de voturi, astfel că desemnarea noului Consiliu de Administraţie nu a fost posibilă.

Ceilalţi acţionari ai "Amonil" vor ca Chemgas Holding să preia contractul de management al combinatului

Reprezentanţii celor două off-shoruri din Belize, "Jovline" şi "Zalois", care controlează împreună aproape 50% din "Amonil", au solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui punct care vizează aprobarea Contractului de management şi prestări de servicii de exploatare a instalaţiilor chimice pentru producerea îngrăşămintelor dintre combinat şi "Chemgas Holding Corporation" SRL.

La mijlocul lunii iunie, anul trecut, "Chemgas Holding Corporation", un SRL înfiinţat pe 20 ianuarie 2009, la Slobozia, a primit, prin cesiune de la "Riverside Development" Ltd creanţele de 54 de milioane de lei, pe care aceasta le deţinea asupra producătorului de îngrăşăminte. "Chemgas" a executat silit combinatul de îngrăşăminte şi i-a cumpărat activele la licitaţie.

Potrivit datelor oficiale, "Chemgas" este o creaţie exclusivă a companiei "Riverside Development Ltd", fiind controlată în proporţie de 99% de aceasta.

La rândul ei, "Riverside Development" a preluat creanţele "Amonil" de la creditorul iniţial al companiei, fostul "Distrigaz Sud" (actualul GDF Suez Energy România) printr-o tranzacţie pe care reprezentanţii companiei energetice au refuzat să o comenteze la momentul respectiv, preferând să păstreze confidenţialitatea asupra relaţiilor cu partenerii de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb