• Avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink", ar putea intra în CA-ul "Amonil"
Suedezii de la "East Capital", care deţin prin intermediul "Salink Limited" 13,5% din "Amonil" Slobozia (simbol AMO) au propus acţionarilor combinatului acţionarea în instanţă a membrilor Consiliului de Administraţie al "Amonil" pentru daune aduse societăţii, potrivit convocatorului completat al Adunării Generale a Acţionarilor programată pentru 26 aprilie. Reprezentanţii "Salink" consideră că actuala conducere a combinatului de îngrăşăminte a prejudiciat "Amonil" în urma încheierii unui contract de furnizare a gazelor cu compania "Interagro", în vigoare în al doilea trimestru din 2008.
Anul trecut, avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink" a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare informaţii despre un posibil contract de livrare gaze între "Amonil" şi "Intergaz" SRL Zimnicea, societate controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. Reprezentanţii suedezilor bănuiau atunci că anumite clauze ale contractului ar putea fi în defavoarea producătorului de îngrăşăminte.
"Salink Limited"a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale stabilirea criteriilor de departajare a candidaţilor la funcţia de membri ai Consiliului de Administraţie. Cererea suedezilor reiterează, de fapt, o solicitare pe care arbitrul pieţei de capital a făcut-o la adresa conducerii "Amonil", printr-o ordonanţă de la începutul lunii februarie, anul acesta. CNVM a cerut atunci "Amonil" să convoace o nouă Adunare Generală pentru desemnarea Consiliului de Administraţie, după ce la adunarea precedentă, din luna noiembrie, cinci administratori din cei şase candidaţi primiseră un număr egal de voturi, astfel că desemnarea noului Consiliu de Administraţie nu a fost posibilă.
• Ceilalţi acţionari ai "Amonil" vor ca Chemgas Holding să preia contractul de management al combinatului
Reprezentanţii celor două off-shoruri din Belize, "Jovline" şi "Zalois", care controlează împreună aproape 50% din "Amonil", au solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui punct care vizează aprobarea Contractului de management şi prestări de servicii de exploatare a instalaţiilor chimice pentru producerea îngrăşămintelor dintre combinat şi "Chemgas Holding Corporation" SRL.
La mijlocul lunii iunie, anul trecut, "Chemgas Holding Corporation", un SRL înfiinţat pe 20 ianuarie 2009, la Slobozia, a primit, prin cesiune de la "Riverside Development" Ltd creanţele de 54 de milioane de lei, pe care aceasta le deţinea asupra producătorului de îngrăşăminte. "Chemgas" a executat silit combinatul de îngrăşăminte şi i-a cumpărat activele la licitaţie.
Potrivit datelor oficiale, "Chemgas" este o creaţie exclusivă a companiei "Riverside Development Ltd", fiind controlată în proporţie de 99% de aceasta.
La rândul ei, "Riverside Development" a preluat creanţele "Amonil" de la creditorul iniţial al companiei, fostul "Distrigaz Sud" (actualul GDF Suez Energy România) printr-o tranzacţie pe care reprezentanţii companiei energetice au refuzat să o comenteze la momentul respectiv, preferând să păstreze confidenţialitatea asupra relaţiilor cu partenerii de afaceri.