Politică prin consens a Elveţiei a fost afectată după ce guvernul a folosit o lege de urgenţă pentru a promova o megafuziune între UBS şi Credit Suisse, care a limitat drepturile parlamentului ţării, potrivit Reuters.
Camerele parlamentare ale Elveţiei au votat pentru respingerea ajutorului de 109 miliarde de franci elveţieni acordat de guvern pentru acordul dintre cele mai mari două bănci ale ţării, dând o palmă în faţă guvernului.
Folosirea legilor de urgenţă, în care acţionarii şi parlamentarii nu au niciun cuvânt de spus, va afecta, de asemenea, situaţia industriei financiare a Elveţiei în străinătate. Modelul politic elveţian este sub presiune în acest moment, a declarat politologul Michael Hermann, director al sondajelor Sotomo.
"Legitimitatea în politica elveţiană a fost slăbită, oamenii care s-au îngrijorat de un guvern prea puternic în timpul Covid îşi vor vedea temerile confirmate. Acest lucru este dăunător pentru încrederea în democraţie - parlamentul spune că nu, dar creditele de urgenţă încă trec", a spus Michael Hermann.
Fuziunea Credit Suisse-UBS a marcat pentru prima dată când parlamentul a refuzat sprijinul pentru legile de urgenţă menite să facă faţă rapid crizelor.
Facilitatea de a acţiona fără aprobarea parlamentară, introdusă în 2000, a fost folosită în timpul pandemiei de COVID pentru a impune restricţii şi din nou anul trecut pentru a oferi unui producător de energie elveţian o linie de credit.
În perioada premergătoare fuziunii UBS-Credit Suisse de luna trecută, legea de urgenţă elveţiană a permis unui subgrup de şase membri ai Parlamentului să aprobe un plan al cabinetului de a acorda ajutor financiar în numele corpului legislativ, înfuriind cei aproape 250 de parlamentari, care au rămas fără un cuvânt de spus.
Ministrul elveţian de Finanţe Karin Keller-Sutter a apărat utilizarea puterilor de urgenţă, declarând că Elveţia nu este "o dictatură de urgenţă".
"Nu o facem pentru distracţie. Chiar nu ştiam ce altceva să facem. Legea de urgenţă se bazează pe constituţia federală şi nu cred că este corect să spunem că este ilegală ", a declarat Keller-Sutter Parlamentului, în timpul unei sesiuni de urgenţă furtunoase de săptămâna aceasta.
Parlamentarii au fost consternaţi.
Guvernul elveţian a spus că va ţine cont de respingerea din partea Parlamentului, dar a subliniat că succesul preluării celei de-a doua bănci ca mărime din Elveţia - menită să prevină o criză financiară - este esenţial.
"În ciuda furiei, majoritatea factorilor de decizie nu vor să se amestece în fuziune, să creeze şi să suporte riscul ca fuziunea să nu reuşească. Politicienii au vrut să-şi arate dezaprobarea faţă de ceea ce s-a întâmplat, dar nu vor ca preluarea UBS să eşueze", a declarat Hans Gersbach, codirector al Institutului de cercetare economică KOF din ETH Zurich.
Peter Kunz, expert în drept economic la Universitatea din Berna, a spus că parlamentarii au fost în cele din urmă neputincioşi să o schimbe.
"În Elveţia, de multe ori ne batem pe spate pentru că avem cea mai veche democraţie din lume. Cu toate acestea, şapte oameni au decis asupra unui sprijin de 250 de miliarde de franci elveţieni, o sumă de bani inimaginabil de mare. Şi parlamentul nu are niciun cuvânt de spus în această chestiune. Folosirea unei astfel de legislaţii de urgenţă, care anulează regulile antitrust, este o problemă pentru democraţia elveţiană şi statul de drept. Ea pune sub semnul întrebării democraţia elveţiană", a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 10:57)
"Parlamentarii elvetieni au fost consternaţi"
asa se intampla cand propaganda media
nu se potriveste cu realitatea cruda
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 11:47)
Democrastia e pentru catei nu pentru dulai
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2023, 13:03)
Mare adevar ai grait,
frate