Condiţiile pieţei sunt coapte pentru o corecţie majoră, iar speculatorii este posibil să se confrunte cu realitatea chiar în această lună, este de părere Sam Stovall, strateg şef de investiţii la CFRA, conform CNBC.
Sam Stovall a spus: "Intrăm într-o fază târzie a raliului iar investitorii vor simţi că trebuie să marcheze nişte profituri".
Strategul de la CFRA vede mania creată în jurul rebeliunii de pe Reddit ca pe un semnal major de alarmă. Răspândirea speculaţiilor pe scară largă indică de obicei că încrederea investitorilor este prea mare şi că preţurile sunt prea ridicate, a punctat Stovall, conform agenţiei americane.
"Cred că ratele scăzute ale dobânzilor, stimulul şi plictiseala determină investitorii să urmărească companii care nu au baze fundamentale (solide n.n.)", a spus strategul, adăugând: "Asta s-ar putea transforma într-o situaţie destul de negativă pentru mulţi dintre investitorii care vor rămâne cu acţiunile în mână".
Pe baza mediei mobile de 200 de zile a indicelui S&P 500, Stovall a calculat că preţurile ar scădea rapid cu 10,5%, echivalentul a circa 400 de puncte faţă de închiderea de luni a coşului de acţiuni.
Stovall, care este pe Wall Street din 1985, avertizează că rapiditatea căderii va lua prin surprindere mulţi investitori de retail. De asemenea, strategul enumeră tendinţe sezoniere ca elemente "bearish" pe termen scurt, notează CNBC.
"Februarie este a doua cea mai slabă lună a anului - singura după septembrie în care piaţa a înregistrat în medie un declin", a spus Stovall, care a adăugat conform agenţiei americane că tendinţa negativă este mai pronunţată în timpul primului mandat al unui preşedinte.
Totuşi, strategul crede că după corecţie piaţa va recupera rapid căderea. De la cel de-al doilea război mondial încoace, retragerilor de circa 10% le-a luat în general o lună ca să se formeze, a punctat Stovall, potrivit CNBC.
"Trendul pe termen lung este ascendent", a mai spus strategul, care a conchis: "Ţinta noastră de final de an pentru S&P500 este de 4.080 de puncte".
După "Crash-ul Coronavirus" din februarie-martie anul trecut, ce a dus la cel mai rapid plonjon în "bear market" din istorie, indicele S&P500 a dezvoltat un trend ascendent impresionant îndeosebi pe fondul intervenţiei Rezervei Federale şi a Guvernului SUA care au luat măsuri monetare şi fiscale de o magnitudine nemaiîntâlnită. În plus, s-a beneficiat de ascensiunea companiilor de tehnologie, printre puţinele câştigătoare în urma pandemiei.
Noua administraţie de la Washington este pe cale să lanseze un nou pachet de susţinere a economiei, în vederea contracarării efectelor şi recuperării după pandemia de Covid-19.